Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. januára 2022, 12:41
Čas čítania 0:43
Kamila Šebestová

Mužovi transplantovali prasacie srdce a zachránili mu tým život. Ide o prvú podobnú operáciu na svete

Mužovi transplantovali prasacie srdce a zachránili mu tým život. Ide o prvú podobnú operáciu na svete
Zdroj: Unsplash/CC0/volně k užití + University of Maryland
NEWS NEMOCNICA ZDRAVIE ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Lekári však zatiaľ nevedia odhadnúť, ako dlho bude pacient žiť.

„Mohol som si vybrať – smrť alebo transplantácia srdca,“ vysvetlil 57-ročný David Bennett. Spravil odvážne rozhodnutie, a tak mu transplantovali srdce geneticky upraveného prasaťa. Stal sa tak prvým človekom na svete, ktorý dostal prasacie srdce. Operácia trvala sedem hodín a zachránila mu život, informuje portál marylandskej univerzitnej nemocnice.

Zatiaľ však nie je jasné, na ako dlho. „Nikdy sme nič také neskúšali na človeku. No domnievam sa, že sme mu ponúkli lepšiu možnosť, než by bola jeho momentálna liečba,“ povedal chirurg Bartley Griffith, ktorý Bennettovi transplantoval prasacie srdce. 

David Bennett po transplantácii srdca.
David Bennett po transplantácii srdca. Zdroj: https://www.medschool.umaryland.edu/

Dodal, že zatiaľ nie je jasné, ako dlho bude David Bennett žiť. „Nevieme, či bude žiť deň, týždeň, mesiac alebo rok,“ objasnil lekár. 


Sám David Bennett priznal, že to je výstrel do tmy, no táto operácia bola jeho posledná možnosť. Srdce Bennettovi transplantoval lekársky tím z univerzitnej nemocnice University of Maryland School of Medicine. 

Odporúčané
Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene 23. marca 2024, 12:30

Túto operáciu považujú za obrovský krok vpred. Xenotransplantácie by mohli potenciálne zachrániť tisíce životov, i keď majú určité riziká, píše portál Univerzity v Marylande. Na cudzí zvierací orgán totiž telo pacienta môže reagovať aj veľmi negatívne. Pri transplantácii môže dôjsť aj k smrti. 

Transplantácia prasacieho srdca.
Transplantácia prasacieho srdca. Zdroj: https://www.medschool.umaryland.edu/
Domov
Zdieľať
Diskusia