Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. decembra 2021 o 17:08
Čas čítania 0:57
Ema Stanovská

Vláda predstavila pomoc pre prevádzky a malých podnikateľov. Podmienkou je pokles tržieb o viac ako 40 %

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Pomoc sa má týkať spoločností do 50 zamestnancov, teda mikropodnikov a malých podnikov.

Premiér Eduard Heger a minister práce Milan Krajniak dnes predstavili na tlačovej konferencii schému 3B – prvá pomoc plus, ktorá pomôže vykryť výpadok tržieb. Heger povedal, že o túto schému sa budú môcť uchádzať podniky, ktorých pokles tržieb je väčší ako 40 % a zároveň boli zavreté začiatkom decembra alebo koncom novembra. 

Pomoc sa má týkať spoločností do 50 zamestnancov, teda mikropodnikov a malých podnikov. Táto schéma je podľa premiéra podnikateľom veľmi známa. Pri poklese tržieb o 40 – 50 % dostane firma za každého zamestnanca 420 eur, pri poklese 60 – 80 % 630 eur a pri poklese viac ako 80 % 810 eur.

Heger navyše podotkol, že situácia v nemocniciach je stále náročná, ale zaznamenávame veľmi jemný pokles. „Povedali sme, že len čo budeme vidieť akékoľvek zlepšenie, budeme veľmi citlivo uvoľňovať opatrenia, aby sme sa vrátili do života pred lockdownom. Aj preto sme od piatka uvoľnili opatrenia.“ 

heger
Zdroj: TA3

Podľa Hegera je to veľmi dôležitá pomocná ruka pre tento sektor do obdobia, keď budú môcť uvoľňovať opatrenia ešte viac.

„Stále tu máme riziko nového variantu omikron. Dobrou správou je, že pri zaočkovaných je priebeh zatiaľ veľmi hladký. Nevieme, ako sa bude správať pri nezaočkovaných, ale vieme, že sa šíri veľmi rýchlo,“ povedal Heger a vyzval na dodržiavanie opatrení a obozretnosť.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022 o 12:00

Pomoc pre prevádzky bude pochádzať z verejných financií a ide automaticky na dlh, na ktorý sa zbiera každý občas Slovenskej republiky. „Súdržnosť je veľmi dôležitá, aby sme z covidu vyšli čo najrýchlejšie a s čo najmenšími ujmami,“ dodal.

Domov
Zdieľať
Diskusia