Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. novembra 2021, 8:30
Čas čítania 8:25
Dominik Vetrák

RECENZIA: Forza Horizon 5 je najlepšou racingovou hrou, akú si môžeš zahrať na starých či nových konzolách

RECENZIA: Forza Horizon 5 je najlepšou racingovou hrou, akú si môžeš zahrať na starých či nových konzolách
Zdroj: Playground Games/Xbox Game Studios
TECH FORZA HORIZON 5
Uložiť Uložené

Xbox vydáva jednu z najlepších racingových hier posledných rokov.

Recenzovaná verzia: Xbox Series X

Od roku 2011 do roku 2018 sa štúdiá Playground Games (Forza Horizon) a Turn 10 Studios (Forza Motorsport) každoročne striedali vo vydávaní nových racingových hier. Každé dva roky vychádzal Motorsport, ktorý sa sústreďoval viac na okruhy a seriózne preteky vo viac „simulátorskom“ duchu, no v rokoch, keď mal pauzu Motorstorm, zase vychádzal Horizon, viac arkádovejšie poňatie pretekov v otvorenom svete asfaltových, ale aj prírodných ciest. 

Nový Forza Motorsport prešiel veľkým reštartom a vyjde v budúcom roku po 5-ročnom čakaní. Dovtedy nás zamestná Forza Horizon 5. Vývojári si dali po štvorke rok času navyše, aby mohli vytvoriť najlepší a najväčší diel v sérii, a my môžeme skonštatovať, že sa im to pohodlne podarilo.

Odporúčané
RECENZIA: Guardians of the Galaxy je herným prekvapením roka. Filmové postavy vyzerajú pri skvelej hre ako karikatúry RECENZIA: Guardians of the Galaxy je herným prekvapením roka. Filmové postavy vyzerajú pri skvelej hre ako karikatúry 3. novembra 2021, 12:30

Živé a farbami posiate Mexiko ťa ohúri

Tentoraz sa pozrieme do Mexika a jeho rôznych častí. Premávať sa budeš v menších mestách, púštnych oblastiach, vo vrchoch, v džungli, po diaľniciach a asfaltkách, no a zamieriť môžeš aj na špeciálnu gymkhanu a derby na piesočných dunách, v ktorých si môžeš vytvoriť vlastné pretekárske udalosti so špeciálnymi pravidlami. 

Obsahu je v tejto hre požehnane a ani po niekoľkých desiatkach hodín si nepovieš, že už nemáš čo robiť. Základná štruktúra kampane sa odohráva na viacerých Horizon festivaloch. Tie sú rozdelené do 6 rôznych „biómov“, teda oblastí s diametrálne odlišnými podmienkami na pretekanie.

Obrovský, nádherne vytvorený svet plný stoviek možností

Vývojári z Playground Games vytvorili naozaj robustný, veľmi funkčne prepojený svet s pestrou štruktúrou prírody. Chýbalo akurát nejaké to snežné prostredie, ale vzhľadom na to, že sa nachádzame v Mexiku, je pochopiteľné, že uvidíš len slnkom zaliate cesty. 

V hre je nesmierne veľa obsahu v podobe stoviek pretekov, a tak možno trochu zamrzí, že sa v žiadnej sfére/bióme nezdržíš veľmi dlho. Vyhrávaním pretekov získavaš body potrebné na odomknutie udalostí v ďalších častiach mapy. Ak sa zameriaš primárne na plnenie cieľov a otváranie nových turnajov, hru prejdeš do 15 – 20 hodín a v žiadnej časti mapy sa dlho nezdržíš.

Forza Horizon 5
Zdroj: Playground Games/Xbox Game Studios
Forza Horizon 5
Zdroj: Playground Games/Xbox Game Studios

Odporúčame teda zvoliť pomalšie tempo a skúsiť čo najviac pretekov v jednej časti mapy, než sa presunieš na ďalšiu. Mapa nie je nijako striktne rozdelená, ale jej „hranice“ uvidíš skôr formou ikoniek reprezentujúcich rôzne druhy pretekov. Cestné preteky sa budú diať najmä blízko pri mestách, rally-cross zase pri púšti, cross country zase mimo mesta, okolo džunglí a podobne. 

Zakaždým, keď zvládneš potrebné preteky a splníš jednoduché podmienky, budeš mať možnosť zúčastniť sa na takzvaných showcase. Ide o naskriptované preteky, v ktorých súperíš s monster truckmi, lietadlom, vodnými skútrami či vlakom. Sú to zábavné eventy, ktoré ozvláštňujú priebeh hry a zakaždým figurujú ako veľké preteky.

Za nimi nasledujú ešte jedny preteky, ktoré uzatvárajú tvoje zápolenie v jednotlivých sekciách mapy. A priprav sa na to, že niektoré z nich trvajú aj vyše 20 minút.

Hrateľnosť a intuitívne ovládanie

Jeden z nich ťa dokonca prevedie dookola po celej mape. Môže sa to zdať veľa, ale nás tieto preteky bavili. Bola to príjemná zmena a slušná výzva oproti klasickým pretekom rozmiestneným na mape, ktoré zabrali tak 2 – 4 minúty. Našťastie, vývojári z Playground Games už majú gameplay zvládnutý na jednotku. Ovládanie vozidiel je nesmierne intuitívne a už po pár pretekoch budeš mať v rukách veľký cit v prípade zákrut, driftovania a brzdenia. 

Domov
Zdieľať
Diskusia