Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Orange.
16. novembra 2021, 10:30
Čas čítania 2:48
Sponzorovaný obsah

Celodenné pobehovanie v pyžame, vôňa škorice či každoročné rodinné hádky. Pozri sa, s čím sa spájajú Vianoce rôznym generáciám

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Zoomeri aj mileniáli nám prezradili, s čím sa im spája obdobie Vianoc.

Vianoce sú čarovné v tom, že sú vo svojej podstate pre všetkých rovnaké a zároveň odlišné v každej rodine, domove či generácii. Nie je to len o tom, či niekto servíruje na štedrovečernom stole kapustnicu alebo šošovicovú polievku, alebo o tom, či nachádzame darčeky pod umelým či živým stromčekom.

Keď sa povie Vianoce, každému sa v mysli vynorí iná spomienka, vôňa či chuť. Čo sa s nimi spája rôznym generáciám? Zisťovali sme to v spolupráci s Orangeom a jeho balíkom LOVE, v ktorom si môžete výhodne spojiť paušál, internet a televíziu.

Vďaka balíku LOVE od Orangeu sa môžete ako rodina spojiť nielen pri pozeraní Troch orieškov pre Popolušku. LOVE totiž spája v jednom balíku služby mobilnej a pevnej siete a ty ich teda môžeš mať výhodnejšie. Dáš si doň to, čo najviac využiješ, a potom si už len užívaš výhody ako dáta navyše, extra zľavy na zariadenia aj internet alebo rôzne bonusy k telke. Aj tvoje spojenie s rodinou bude teda o čosi príjemnejšie a jednoduchšie. 

Viac informácií
Vianoce
Zdroj: Unsplash/Mourad Saadi/volně k užití

Vianoce sú o spájaní rodiny za jedným stolom, pri rozbaľovaní darčekov či pozeraní klasických filmov a rozprávok. Pre niektorých sú o udobrovaní sa po typických hádkach, pre iných o vôni medovníkov. Boli sme zvedaví, ako na Vianoce nazerajú rôzne generácie, ktoré svojimi odpoveďami miestami prekvapili. Niektoré boli vtipné, niektoré nostalgické a iné plné lásky a vianočnej pohody.

Kedysi to bolo o darčekoch, teraz je to o rodine 

Vianoce sú pre mnohých z nás časom, ktorý najradšej trávime v kruhu našich najbližších. Katka, jedna z našich čitateliek, nám napísala, že tieto sviatky si spája s tým, že sa konečne stretne celá rodina a spoločne si vychutnávajú večeru či rozbaľovanie darčekov. „Tiež sa mi spájajú s narodením Ježiša a s oslavou narodenín mojej sestry,“ doplnila Katka.

„Kedysi to bolo hľadanie darčekov potajomky a tešenie sa z nich, teraz je to o tom, že si konečne sadneme za jeden stôl a vychutnávame si spoločný čas,“ spomína fanúšička. Viacerí sme sa ako malí najviac tešili na otváranie darčekov, teraz sa viac tešíme na ich dávanie či čas strávený s rodinou

Niektorí z nás si skrátka Vianoce bez rodiny ani nevedia predstaviť. „Vianoce bez rodiny sú síce stále Vianoce, ale nie tie pravé,“ napísala ďalšia naša čitateľka z generácie Y Lucia, ktorá vo svojich tridsiatich šiestich rokoch musela vinou pandémie minuloročné Vianoce stráviť po prvýkrát bez rodičov.

Vianoce
Zdroj: Unsplash/krakenimages

Vianoce osamote na horách 

Sú však aj takí, ktorí sú na Vianoce sami dobrovoľne. Náš fanúšik Tomáš nám napísal, že Vianoce už pár rokov neoslavuje. „Keď prídu sviatky, zbalím si batoh a vyberiem sa na hory, aby som bol aspoň raz za rok sám so sebou. Je to pre mňa neskutočný relax,“ doplnil svoju netradičnú odpoveď Tomáš.

Hádky sú neoddeliteľnou súčasťou 

Viacero ľudí nám na Instagrame napísalo, že si Vianoce spájajú s hádkami. Žofia opísala Vianoce takto: „Čas plný zmätkov a stresu, ku koncu hnevu na brata, ktorému trvá 30 minút, kým spraví dobrú fotku celej rodiny pri stole.“ Ukončuje to však tým, že ten čas strávený s rodinou stojí za to. 

Ani Tereza si nespája Vianoce s pozitívnou spomienkou. Napísala, že sa bojí stavať snehuliakov. Vianoce sa jej totiž spájajú s traumatickým zážitkom, keď im začal v byte horieť snehuliak z papiera, ktorého si doma vytvorili. 

Plné chutí a vôní

„Keď cítim vôňu mandarínok, viem, že sa blížia Vianoce,“ napísala zoomerka z generácie Z Andrea. Vône a chute sa skrátka odnepamäti spájajú s vianočným obdobím. Vo vašich odpovediach sme našli vôňu škorice, chuť babkinho makovníka s teplým kakaom, arómu ihličia či chuť maminej kapustnice. 

medovníky
Zdroj: Unsplash/Dilyara Garifullina

Dobré jedlo a príjemná vôňa nás vedia preniesť do detstva a sú neoddeliteľnou súčasťou pravej vianočnej atmosféry. Tú podľa vašich odpovedí dotvára aj celodenné pobehovanie v pyžame, sviečky, prestretý stôl, polnočná omša, vŕzganie snehu pod nohami, rozprávky, ale aj gýčové ozdoby, zemiakový šalát či rodinné hádky a zhon.

Nech už sa ti Vianoce spájajú s čímkoľvek, najdôležitejšie je, aby sme sa spájali navzájom. A práve balík LOVE od Orangeu ti to môže uľahčiť. Či si budeš spájať internet s televíziou alebo paušál s internetom, alebo spojíš všetky dostupné služby, je už na tebe. Možno ti LOVE pomôže spojiť sa s tými, ktorí pri štedrovečernom stole práve nemôžu byť, alebo spojí generácie pri pozeraní klasických rozprávok

objav love
Domov
Zdieľať
Diskusia