Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. októbra 2021, 12:30
Čas čítania 7:08
Adam Novosad

Hooligans v bitke nechcú zabíjať, ale tvrdo sa zraniť aj kopnúť do hlavy. Futbal im je ukradnutý, tvrdí fanúšik Trnavy (Rozhovor)

REFRESHER FUTBAL
Uložiť Uložené

Rozprávali sme sa s dlhoročným fanúšikom Spartaka Trnava, ktorý sedel na tribúne aj minulú nedeľu, keď sa medzi chuligánmi zo Slovana a Spartaka s pomocou zahraničných hooligans strhla brutálna bitka priamo na ihrisku.

V nedeľu sa na štadióne Spartaka Trnava odohralo fiasko, ktoré Slovensku spôsobilo hanbu dokonca až na medzinárodnej scéne. Nezvládnutá organizácia zápasu zo strany usporiadateľov aj slabá reakcia polície spôsobili, že derby prvého s druhým medzi Spartakom Trnava a Slovanom Bratislava sa skončilo po desiatich minútach zápasu.

Na trávniku sa z ničoho nič objavili desiatky futbalových chuligánov, ktorí sa začali mlátiť, kopať do hlavy a vychutnávať si ničím a nikým nerušené násilie priamo pred očami tisícok neveriacich fanúšikov.

Nás zaujímalo, čo si o celej situácii myslí dlhoročný fanúšik futbalu a Spartaka Trnava, ktorý má blízko k ultras Trnavy aj k najtvrdšiemu jadru fanúšikov. Má medzi nimi kamarátov, ale sám k nim nepatrí. „Ja som klasický divák fanúšik a nepatrím do žiadnej ultras ani chuligánskej skupiny, ale na zápasy chodím,“ vysvetľuje Trnavčan. Majú vlastne futbaloví chuligáni záujem o futbal alebo sa na zápasy chodia len pobiť?

V tomto článku si prečítaš:
  • Či futbalových chuligánov zaujíma samotný futbal alebo sa chcú len pobiť.
  • Aký je rozdiel medzi skupinami ultras a hooligans.
  • Akú úlohu v celej bitke zohrali chuligáni, ktorí pricestovali zo zahraničia.
  • Prečo sa na ihrisku chuligáni kopali do hlavy, aj keď už protivníci ležali na zemi.
  • Ako to vyzerá, keď sa chuligáni chodia pred zápasom pobiť za mesto.
  • Kde neexistujú žiadne pravidlá násilia a kde platia dohodnuté pravidlá.
  • Či sa podľa neho chuligáni chodia pobiť s tým, že chcú niekoho zabiť.
  • Prečo bola celá bitka a zničenie zápasu vopred dohodnuté oboma stranami.
  • Či sú futbaloví chuligáni stále prevažne neonacisti a extrémisti.
futbal
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Čo si má pomyslieť bežný človek, keď vidí, ako po pár minútach zápasu vtrhnú chuligáni na trávnik a začnú sa mlátiť? Zaujíma ich vôbec futbal?

Futbalových hooligans, samozrejme, futbal vôbec nezaujíma. Vo svojich znakoch majú často preškrtnutú loptu, takže uplynulú nedeľu mali Vianoce. Povedal by som, že mela na štadióne je presne to, čo vyhľadávajú a potrebujú – je to gro ich podstaty a fungovania.

Nemyslím si však, že uplynulú nedeľu v Trnave by rolu zohrali ultras. To boli najmä skupiny hooligans doplnené chuligánmi zo zahraničia, ktoré sa špecificky prišli pobiť.

Uveďme veci na pravú mieru. Je rozdiel medzi ultras a hooligans?

Medzi týmito skupinami je určitý rozdiel, aj keď hranica je niekedy tenká, a to najmä na ihriskách súperov, keď sa ultras nechajú strhnúť chuligánmi do rôznych akcií. V takýchto prípadoch, samozrejme, zohráva rolu aj alkohol. Ultras sú najoddanejší fanúšikovia, ale hooligans sú vyslovene ľudia, ktorí vyhľadávajú násilie a chcú sa biť.

Odporúčané
Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo 20. apríla 2024, 16:30

Nemyslím si však, že uplynulú nedeľu v Trnave by rolu zohrali ultras. To boli najmä skupiny hooligans doplnené chuligánmi zo zahraničia, ktoré sa špecificky prišli pobiť.

Títo chuligáni majú veľmi často dohodnuté bitky mimo štadióna v deň zápasu. Je bežné, že sa pred zápasom vyberú za mesto, pobijú sa podľa jasných pravidiel a potom sa ide na futbal. Tieto bitky majú nastavené pravidlá – ak v bitke človek padne na zem, tak ho už ďalej neudierajú a nedokončuje sa.

Ak leží na zemi, je to, akoby prehral. Na štadióne však takéto pravidlá neexistujú a to sú momenty, ktoré hooligans lákajú. V chaose a rýchlosti na štadióne sa ani žiadne pravidlá nedajú dodržiavať, a tak ich to najviac priťahuje.

Na videách z trávnika vidno, že chuligáni sa kopali do hlavy, aj keď ich protivník už ležal na zemi. V takejto situácii pravidlá nie sú?

Presne tak, pretože na štadióne sa potýčky neriadia žiadnymi pravidlami. Ide vyslovene len o násilie.

Hovoríte, že hooligans sa chodievajú pred zápasmi pobiť niekam na lúku za mesto, ale bitky majú presné pravidlá. Ako vyzerajú?

Áno, pravidlá sú jasne definované. Úplne presne ich neovládam, lebo som sa na takejto bitke za mestom nikdy nezúčastnil, ale väčšinou sa vopred dohodne počet bitkárov. Napríklad sa bije 20 ľudí proti 20 súperom, ale bitky sú rozdelené aj podľa veku. Občas sa bijú výlučne mladšie ročníky, napríklad pod 19 rokov.

Odporúčané
Toto sú najkrajšie futbalové dresy, ktoré uvidíme na EURO 2024. Príjemne prekvapilo Španielsko aj Belgicko Toto sú najkrajšie futbalové dresy, ktoré uvidíme na EURO 2024. Príjemne prekvapilo Španielsko aj Belgicko 15. apríla 2024, 13:30

Základné pravidlo znie, že keď na seba obidve skupiny vybehnú a niekto padne na zem, zostáva ležať až do momentu, kým sa bitka neskončí, a na konci vyhráva skupina, ktorá má vyšší počet stojacich členov. Takéto bitky trvajú krátko, často je to možno minútová záležitosť, kým väčšina ľudí neskončí na zemi.

Pred pár rokmi sa futbaloví chuligáni zo zahraničia prehnali priamo centrom mesta. Ani pri potýčkach v meste neplatia pravidlá?

Ani v uliciach mesta neplatia pravidlá. To je všetko impulzívne, preto tieto situácie hooligans vyhľadávajú. Keď sa niečo deje v meste alebo najlepšie na štadióne, to je pre nich ideálne. Čo k tomu z pohľadu bežného človeka povedať? Pre nás je to hrozné a nepochopiteľné.

futbal
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Na štadióne v bitke chuligánov neexistujú pravidlá. Idú sa hooligans pobiť s myšlienkou, že chcú niekoho zabiť alebo minimálne tvrdo zraniť?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 104987 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako to vyzerá, keď sa chuligáni chodia pred zápasom pobiť za mesto.
  • Kde neexistujú žiadne pravidlá násilia a kde platia dohodnuté pravidlá.
  • Či sa podľa neho chuligáni chodia pobiť s tým, že chcú niekoho zabiť.
  • Prečo bola celá bitka a zničenie zápasu vopred dohodnuté oboma stranami.
  • Či sú futbaloví chuligáni stále prevažne neonacisti a extrémisti.
  • Čo si myslí o vyjadreniach ministra Naďa, že chuligáni sú opice.
  • Či mali hooligans dohodu s usporiadateľmi o pyrotechnike.
Domov
Zdieľať
Diskusia