Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. septembra 2021, 9:46
Čas čítania 0:37
Jakub Paulík TASR

VIDEO: Takto vyzerá erupcia sopky na Kanárskych ostrovoch. Koľko môže trvať jej aktivita?

ZAUJÍMAVOSTI SOPKA
Uložiť Uložené

Z oblasti pri sopke preventívne evakuovali tisíce obyvateľov.

Týždeň pred výbuchom sopky La Cumbre Vieja na ostrove La Palma (Kanárske ostrovy) pozorovali vulkanológovia zvýšenú seizmickú aktivitu a upozorňovali na možný výbuch sopky. K tomu nakoniec došlo v nedeľu 19. septembra. Posledný výbuch sopky bol na ostrove v roku 1971.

Pri erupcii ako prvé pozorovali „obrovské oblaky čiernobieleho dymu i kamene“. Láva zo sopky začala unikať cez osem otvorov a dve sopečné trhliny. Úrady krátko nato začali preventívne evakuovať ľudí s obmedzenou pohyblivosťou a osoby z rizikových oblastí. Dokopy už evakuovali zhruba 5 000 ľudí.

Vedúci oddelenia seizmológie španielskeho Národného geologického ústavu Itahiza Domínguez povedal, že zatiaľ ťažko predpovedať, kedy sa aktivita sopky upokojí. Erupcie na Kanárskych ostrovoch podľa neho v minulosti trvali niekoľko týždňov až mesiacov, povedal pre televíziu RTVC. Je teda možné, že to tak bude aj v tomto prípade.

Domov
Zdieľať
Diskusia