Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. septembra 2021, 15:30
Čas čítania 8:18
Martin Adam Pavlík

Rammstein: prefíkaní ironici a majstri dvojzmyslov so záľubou v pyrománii

Rammstein: prefíkaní ironici a majstri dvojzmyslov so záľubou v pyrománii
Zdroj: Getty Images/Jim Steinfeldt/Michael Ochs Archives
HUDBA RAMMSTEIN TILL LINDEMANN
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov
a chcem zobraziť obsah
späť na hlavnú stránkuSpäť

Na to, aby vypredali tie najväčšie štadióny, im často stačí niekoľko hodín. Radi provokujú a vyžívajú sa v pyrotechnike. Spievajú po nemecky, no sú hviezdami po celom svete. Prečítaj si profil jednej z najlepších koncertných kapiel súčasnosti.

Každý, kto ich aspoň raz videl naživo, vie, že ich koncerty zďaleka nie sú iba koncertmi. Ide o nezabudnuteľný zážitok na celý život. Rammstein – šesť šialencov (v tom najlepšom zmysle slova) z Berlína so sklonmi k pyrománii – dodal pojmu vystúpenie úplne nový význam. Ide totiž o divadlo, performance art či happening s jasným názorom a so vztýčeným prostredníkom adresovaným všetkým puritánom, moralistom, náboženským fanatikom, homofóbom, xenofóbom či rasistom. 

Sú typickou postmodernou kapelou. Málokto vie tak rafinovane skĺbiť krčmovú prízemnosť s intelektuálnosťou, zabaviť či pobúriť také rozsiahle divácke spektrum. Rammstein buď nenávidíš, alebo miluješ. V jednom okamihu sú jeho členovia ako malé deti na ihrisku, ktoré sa nevedia vpratať do kože, o chvíľu neskôr sú ako prísni rodičia, ktorí sa neboja zhúknuť a ukázať varovný prst, pričom stále majú obrovský nadhľad a berú veci s rezervou. 

Obscénne, drsné, kontroverzné, šokujúce

Orálny sex od anjela, homosexuálne orgie, rituálne sebabičovaniečernoška v uniforme nacistického dôstojníka, pomaľované deti zavreté v klietke. Ich videoklipy sú obscénne, provokatívne, miestami nechutné, tvrdé, drsné, násilné, brutálne, erotické, kontroverzné, šokujúce, no vždy do bodky premyslené, fascinujúce a zábavné. Ide o prefíkanú hru s divákom, ktorú musí často dešifrovať. Členovia najpopulárnejšej nemeckej kapely sú jednoducho prefíkaní ironici a majstri dvojzmyslov. Na to, aby si si užil ich hudbu či videoklipy, určite nepotrebuješ vedieť po nemecky či mať doktorát z filozofie alebo dejín umenia. 

Rammstein
Zdroj: Youtube/@Rammstein Official

Ak si však chceš užiť ich koncert, možno by si mal zvážiť, či ísť do prvých radov. Môže sa ti totiž ľahko stať, že budeš odchádzať so spálenými chlpmi na rukách, zafarbený jemne načierno či dokonca s malými popáleninami. Neraz s nimi odchádzali po šou aj samotní členovia kapely, najmä frontman Till Lindemann. Ten je však certifikovaný pyrotechnik a nebojí sa na seba navliecť obleky, prístroje či rekvizity, ktoré sú priam životu nebezpečné. Na pódiu hudobníci dokonca majú aj viditeľné značky, aby vedeli, kde môžu či nemôžu stáť. Mohlo by sa im to totiž stať osudným.

Záber z videoklipu ku skladbe Mein Teil.
Záber z videoklipu ku skladbe Mein Teil. Zdroj: Youtube/@Rammstein Official

Majestátna ohňová šou

Ohňostroje, svetlice, výbuchy, plameňomety... To všetko môžeš zažiť počas ich vystúpenia. Nie je tajomstvom, že synonymom Rammsteinu je majestátna ohňová šou. Teplota vzduchu na ich koncerte je takmer identická s tou v saune, pulzujúca energia berie dych, človek zažíva nepoznanú eufóriu. Rammstein navyše stále posúva hranice a snaží sa priniesť verným fanúšikom niečo nové, nepoznané, nevidené a originálne. 

Rammstein
Zdroj: Youtube/@Rammstein Official

Napríklad ich koncertné pódium z posledného Stadium Tour bolo úchvatnou obrovitánskou kulisou, „nenápadne“ pripomínajúcou futuristickú architektúru z legendárneho nemeckého filmu Metropolis (1927) od  Fritza Langa. Jednotlivé časti pódia prevážalo na miesta 90 kamiónov a dokopy ich dávalo 265 ľudí niekoľko dní. V lete 2019 kapela v rámci tohto turné odohrala 31 predstavení v 24 mestách a 17 krajinách pred zhruba 1,2 milióna divákov, pričom v rámci Európy nevynechala ani blízku Viedeň či Prahu. 

Rammstein
Zdroj: https://www.rammstein.de/

Imitovaný BDSM sex, ejakulát v podobe peny, horiaci kočík

Záujem aj návštevnosť jasne dokazujú, že Rammstein dnes patrí medzi najlepšie a najžiadanejšie koncertné kapely, pričom nikto by sa nemohol čudovať, ak by v pomyselnom rebríčku obsadil rovno prvé miesto. Živé hranie pred publikom je gro všetkého. Práve to kapelu už od počiatku najviac spopularizovalo a prilákalo na koncerty čoraz viac fanúšikov bizarnej, obskúrnej hudby. Konzervatívci radi označujú členov kapely za zvrhlíkov, podivínov či deviantov, oni to však berú ako kompliment. Nehanbia sa za to. Prečo si však vybudovali práve takúto reputáciu?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 103441 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo s obľubou robí na koncertoch Till Lindemann počas skladieb Bück Dich alebo Pussy.
  • Čo vraveli členovia na obvinenia z neonacizmu.
  • Čo spravili gitaristi kapely na koncerte v Moskve v roku 2019, aby vyjadrili podporu LGBT+ komunite.
  • Čo dohnalo gitaristu Richarda Kruspeho k depresiám.
  • Ktorí slávni režiséri použili hudbu Rammsteinu vo svojich filmoch.
Domov
Zdieľať
Diskusia