Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je PR správa spoločnosti SPP.
8. septembra 2021, 14:05
Čas čítania 2:32
Sponzorovaný obsah

5 dobrých dôvodov na elektrinu s dobrým pôvodom

ZAUJÍMAVOSTI EKOLÓGIA UDRŽATEĽNOSŤ
Uložiť Uložené

Aj na Slovensku môžeš využívať ekologickejšiu elektrinu s dobrým pôvodom. Pozri sa, prečo sa to oplatí.

Ak ti budúcnosť našej planéty nie je ukradnutá, určite sa už prepravuješ bicyklom a nosíš si do obchodu vlastnú tašku. Avšak stále môžeš urobiť viac. Zaujímal si sa niekedy o podiel elektriny z obnoviteľných zdrojov energie, ktorá prúdi do našich domácností? 

Je to len 18 % z celkového objemu. Ďalších 55 % tvorí elektrina vyrobená z jadra a približne 26,9 % elektriny pochádza z fosílnych palív.

spp
Zdroj: SPP

Čo všetko zvyšuje tvoju uhlíkovú stopu? 

Každý z nás vytvorí osobnú uhlíkovú stopu priemerne v objeme cca 467,6 kg emisií CO2 za rok. A to nie je všetko. Okrem toho vytvoríme až 6,5 tony emisií bežnými aktivitami, ako sú varenie, pranie, preprava autom, ale aj pochutnávanie si na hovädzom steaku. A tieto čísla už predstavujú nemalý vplyv každého z nás na životné prostredie.

Slovensko preto rovnako ako zvyšok sveta stanovilo za jednu zo svojich priorít nielen postupné zvyšovanie podielu obnoviteľných zdrojov na energetickom mixe krajiny, ale aj efektívne využívanie energie, čo ide ruka v ruke so zodpovednou spotrebou. A to už nejde bez zmeny v prístupe každého jedného z nás. Slovenským domácnostiam sa preto rozhodol pomôcť SPP a ponúka im nový produkt Čistá elektrina. Ak ti osud našej planéty nie je ľahostajný, prečítaj si týchto 5 dobrých dôvodov, prečo si Čistú elektrinu vybrať.

ekológia, udržateľnosť, príroda
Zdroj: Unsplash/rafael albornoz

Dôvod č. 1: Zdravšie životné prostredie

Obnoviteľné zdroje energie predstavujú prírodné zdroje, ktoré sa prirodzene obnovujú. Túto energiu možno získať z vody, zo vzduchu, slnka, ale aj z geotermálnych zdrojov. Na rozdiel od fosílnych palív je väčšina z nich neobmedzená. Pri výrobe elektriny z OZE prakticky nevznikajú žiadne tuhé (s výnimkou pevnej biomasy) ani plynné emisie. To znamená, žiadne skleníkové plyny, ktoré sa podpisujú pod negatívne klimatické zmeny. Tie sa už prejavujú vo zvýšenej miere aj na Slovensku. 

Dôvod č. 2: OZE pomáhajú znižovať uhlíkovú stopu

SPP sa snaží aktívne zvýšiť podiel elektriny z obnoviteľných zdrojov. Objem výkupu v roku 2020 predstavoval 88,69 %. V súčasnosti tak SPP dokáže pokryť z obnoviteľných zdrojov celý objem spotreby elektriny svojich zákazníkov zo segmentu domácnosti. Vďaka rozhodnutiu vybrať si produkt Čistá elektrina môže každý zákazník znížiť svoju uhlíkovú stopu až o približne 440 kg emisií. Zákazníci SPP, ktorí využívajú produkt Čistá elektrina, produkujú až o 94 % menšiu uhlíkovú stopu, ktorá je spojená so spotrebou elektriny.

Dôvod č. 3: Podpora lokálnych výrobcov, energetická nezávislosť a bezpečnosť OZE

Elektrinu z OZE pre svojich zákazníkov SPP vykupuje od viac než 2 880 slovenských výrobcov, ktorí ju vyrábajú zo slnka a z vody. SPP tak svojim zákazníkom vie garantovať, že čo sa doma vyrobí, to aj doma zostáva. 

Dôvod č. 4: OZE sú relatívne neobmedzený zdroj energie

Obnoviteľné zdroje, ako to vyplýva už z názvu, sú v porovnaní napríklad s fosílnymi zdrojmi energie ľahšie dostupné a napríklad na rozdiel od podzemných ložísk uhlia sa neustále obnovujú. Sú teda relatívne neobmedzeným zdrojom energií nielen pre nás, ale aj pre ďalšie generácie. Navyše ich výroba a distribúcia je bezpečná a nespája sa so žiadnym vyšším rizikom.

Dôvod č. 5: Úspora peňazí

Zákazníci SPP môžu v prípade výberu tohto produktu získať zľavu z ceny elektriny až do 13 % a ušetriť tak desiatky eur ročne, čo pri aktuálnych informáciách o stúpajúcich cenách energií nie je málo. 

peniaze
Zdroj: Unsplash/Micheile Henderson

Budúcnosť prinesie bioplyn, biometán i využívanie vodíka 

SPP si plne uvedomuje svoj podiel zodpovednosti v rámci spoločného úsilia pri dosahovaní cieľa uhlíkovej neutrality. S partnermi preto pripravuje projekty na výrobu bioplynu a biometánu z biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu. Práve zhodnotením odpadu je možné udržateľným spôsobom získať „zelený“ plyn využiteľný pri výrobe elektriny a tepla alebo v priemysle. So spustením výroby obnoviteľných plynov SPP počíta v roku 2023.

Rovnako analyzuje projekty vlastnej výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov a možnosti využitia vodíka. Spolu s produktom Čistá elektrina tieto projekty prispejú k ďalšiemu nárastu podielu obnoviteľných zdrojov na celkovej spotrebe energií.

Ak ti na ekologickom živote záleží, pridaj sa aj ty k slovenským domácnostiam, ktoré využívajú Čistú elektrinu z obnoviteľných zdrojov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia