Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Medirex Group.
8. júla 2021, 10:30
Čas čítania 4:47
Sponzorovaný obsah

Nechceš stráviť dovolenku v karanténe? Pozri sa, aké sú pravidlá pre cestovanie do zahraničia

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Ideš do Chorvátska alebo Grécka? Pozri sa, ktorá krajina vyžaduje test a kde sa nevyhneš karanténe.

Konečne je tu leto a čas na dovolenku. Odpočítavaš dni do svojho voľna, ktoré si plánuješ užiť možno aj po viac ako ročnej prestávke? V spolupráci s Medirexom sme si pre teba pripravili prehľad podmienok, ktoré sa vzťahujú na obľúbené dovolenkové destinácie. Kde ti stačí covid pas a kde potrebuješ aj napriek očkovaniu test? 

Podmienky spojené s protipandemickými opatreniami na pricestovanie si určuje každá krajina sama. Podmienky, ktoré musíš splniť po návrate z konkrétnych krajín, sú určené cestovným semaforom (do 9. júla), ktorý krajiny rozdeľuje do troch farieb: zelenej, červenej a čiernej. Momentálne je väčšina európskych krajín označená zelenou farbou, čo znamená, že je v nich vysoká miera zaočkovanosti s priaznivou epidemiologickou situáciou. Červené krajiny sú tie, ktoré majú nepriaznivú epidemiologickú situáciu bez prítomnosti nebezpečných variantov pandemického vírusu. Čierne krajiny sa považujú za nebezpečné – s výskytom a komunitným šírením nebezpečných variantov a s nedostupnými, nedôveryhodnými a nekvalitnými dátami. 

dovolenka
Zdroj: Pixabay

Pravidlá podľa cestovného semafora

  • Po príchode zo zelených, červených aj čiernych krajín je povinná registrácia na http://korona.gov.sk/ehranica. Ak si prišiel letecky, tak aj na https://www.mindop.sk/covid/.
  • Po príchode zo zelenej krajiny nemusíš absolvovať 14-dňovú karanténu, ak máš negatívny RT-PCR (nie starší ako 72 hodín) alebo antigénový test (nie starší ako 24 hodín), ktorý si si dal urobiť hneď po príchode zo zelenej krajiny. 
  • Taktiež nemusíš absolvovať povinnú karanténu po príchode zo zelenej krajiny, ak si pred menej ako 180 dňami prekonal covid alebo si zaočkovaný. Podrobné podmienky súvisiace s očkovaním si môžeš prečítať tu
  • Ak si prišiel z červenej krajiny, zo 14-dňovej karantény ťa vykúpi negatívny RT-PCR test, ktorý si musíš dať urobiť najskôr na ôsmy deň po návrate. 
  • 14-dňovú karanténu po návrate z červenej krajiny nemusia absolvovať osoby, ktoré sú zaočkované a majú trvalý či prechodný pobyt na Slovensku alebo miesto výkonu práce v červenej krajine a naopak. 
  • V prípade, že prichádzaš z čiernej krajiny, musíš aj ako zaočkovaná osoba absolvovať 14-dňovú karanténu. Jedinou výnimkou môže byť trvalý či prechodný pobyt na Slovensku alebo miesto výkonu práce v čiernej krajine a naopak.
  • Ak si prišiel z rizikovej krajiny leteckou dopravou, musíš sa od 9. júla preukázať negatívnym PCR testom aj napriek tomu, že si zaočkovaný. 
  • Cestovateľský semafor sa bude od 9. júla rušiť a na cestujúcich sa bude nazerať podľa toho, či sú zaočkovaní alebo nie.      

Všetky ďalšie detaily a podmienky, ako aj pravidlá vzťahujúce sa na osoby v spoločnej domácnosti nájdeš na webe Ministerstva vnútra SR. Pravidlá pre príchod do konkrétnych krajín, ale aj príchod z týchto krajín sa môžu meniť podľa aktuálnych opatrení, preto ti odporúčame vždy ich skontrolovať. 

testovanie, medirex
Zdroj: archív Medirexu

Nezabudni sa dať otestovať včas

Testovanie môže byť v mnohých prípadoch priepustkou na slobodu, či už to je práve pri príchode do tvojej dovolenkovej destinácie, alebo po odchode z nej. Hlavne v prípade PCR testu treba počítať s tým, že jeho vyhodnotenie trvá dlhšie než pri antigénovom teste. Tvoje testovanie sa neskladá len z momentu, keď ti odoberú vzorku – kým dostaneš výsledok, je nutné urobiť niekoľko krokov. Vieš, koľko ich je? Zisti to z videa od Medirexu

Objednaj sa na testovanie

V Medirexe si navyše môžeš dať urobiť PCR test príjemnejšou formou, a to práve zo slín. Odber prebieha spôsobom drive-through alebo walk-through. Mnohé krajiny vyžadujú práve potvrdenia o testovaní od certifikovaných laboratórií, preto ti odporúčame ísť na istotu, a ak budeš potrebovať test, jednou z možností môže byť práve Medirex.  

Chorvátsko 

Zelená krajina 

Podmienky pre príchod: 

● Vyžaduje sa vyplnenie formulára, ktorý je určený na urýchlenie vybavenia/prechodu turistov cez hranice. 

● Od 1. júla sprísnilo Chorvátsko podmienky vstupu do krajiny. Budeš potrebovať potvrdenie o očkovaní, negatívny test na koronavírus, potvrdenie o prekonaní koronavírusu alebo sa preukážeš európskym covid pasom. 

Grécko 

Zelená krajina

Podmienky pre príchod:

Vyžaduje sa vyplnenie formulára, ktorý je potrebné odoslať najneskôr 24 hodín pred príchodom do krajiny. 

● Každá osoba staršia ako 12 rokov musí predložiť negatívny PCR test vykonaný maximálne 72 hodín pred vstupom do krajiny alebo negatívny výsledok antigénového testu, ktorý nebol vykonaný viac ako 48 hodín pred vstupom do krajiny. 

Negatívny test nemusíš predkladať, ak si kompletne zaočkovaný a od očkovania druhou dávkou vakcíny prešlo viac ako 14 dní a predložíš o tom potvrdenie v anglickom jazyku. 

Negatívny test nemusíš predkladať, ak si prekonal covid v rozmedzí 2 – 9 mesiacov pred príchodom do Grécka a máš o tom potvrdenie. 

Grécko. Ilustračná fotografia.
Grécko. Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Jonathan Gallegos

Taliansko 

Zelená krajina

Podmienky pre príchod:

● Pred vstupom do krajiny sa vyžaduje vyplnenie a odoslanie formulára. V prípade, že cestuješ letecky, treba to urobiť ešte pred odletom. 

Pri vstupe sa treba preukázať buď negatívnym PCR, alebo antigénovým testom nie starším ako 48 hodín, alebo očkovacím certifikátom po kompletnom zaočkovaní, prípadne potvrdením o prekonaní ochorenia covid-19. 
● Povinná registrácia na oddelení prevencie príslušného zdravotníckeho zariadenia. 

Portugalsko 

Čierna krajina 
Podmienky pre príchod:
● Pred vstupom/odletom
do krajiny treba vyplniť formulár.

● K príletu sa vyžaduje negatívny laboratórny test s amplifikáciou nukleových kyselín TAAN alebo antigénový rýchlotest TRAg na identifikáciu SARS-CoV-2 realizovaný 72, resp. 48 hodín pred vstupom na letisko bez toho, aby si musel absolvovať povinnú karanténu. 

● Portugalsko neakceptuje pri vstupe do krajiny potvrdenie o prekonaní ochorenia covid-19 ani potvrdenie o absolvovaní očkovania.

portugalsko
Zdroj: Unsplash/Vita Marija Murenaite

Španielsko 

Zelená krajina

Podmienky pre príchod:
Pred vstupom do krajiny je potrebné vyplniť sanitárny formulár minimálne 48 hodín pred odletom/príchodom. 

● Po príchode Španielsko nevyžaduje testy, potvrdenie o prekonaní ochorenia covid-19 ani očkovací certifikát, no môžu to od teba vyžadovať letecké spoločnosti alebo ubytovacie zariadenia. 

Tunisko 

Červená krajina 

Podmienky pre príchod:

● Cestujúci je povinný vyplniť registračný formulár, ktorý je potrebné mať so sebou aj vytlačený. 

● Cestujúci je povinný predložiť negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín. 

● Po príchode bude všetkým urobený antigénový test. Ak sa ukáže ako pozitívny, návštevníci budú umiestnení do karantény na vlastné náklady. 

● Cestujúci, ktorý prichádza s cestovnou kanceláriou, nemôže samostatne opustiť areál hotela. Po piatich dňoch je možné dať si urobiť PCR test na vlastné náklady a areál hotela opustiť. 
● Individuálni cestujúci sú povinní podstúpiť 7-dňovú karanténu v určenom karanténnom hoteli. Zároveň si povinný urobiť si PCR test 5 – 7 dní od príchodu. 

7-dňovú karanténu nemusíš absolvovať v prípade, že máš potvrdenie o absolvovaní jednej alebo dvoch dávok vakcíny – karanténu absolvuješ v mieste bydliska. Ostatné podmienky nájdeš tu

tunis, tunisko
Zdroj: Unsplash/Christian Gabi

Turecko 

Červená krajina 

Podmienky pre príchod:

Cestujúcim leteckou dopravou sa odporúča vyplniť vstupný registračný formulár

Ak si za posledných 14 dní nebol v krajinách ako Spojené kráľovstvo, Irán, Egypt, Singapur, Afganistan, India, Bangladéš, Brazília, Južná Afrika, Nepál, Srí Lanka a Pakistan, stačí, ak sa preukážeš platným certifikátom o úplnom zaočkovaní alebo certifikátom potvrdzujúcim prekonanie ochorenia covid-19 v posledných 6 mesiacoch. V prípade, že predložíš niektoré z týchto potvrdení, nemusíš absolvovať karanténu a nepotrebuješ ani negatívny PCR test. 

Každý, kto nedisponuje príslušnými dokladmi, sa musí preukázať negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín alebo negatívnym antigénovým testom nie starším ako 48 hodín. 
● Ak priletíš z vyššie spomínaných krajín, si povinný preukázať sa negatívnym PCR testom a zároveň absolvovať 14-dňovú karanténu

Egypt

Čierna krajina

Podmienky pre príchod:

V prípade, že si absolvoval celý očkovací cyklus a máš certifikát, nemusíš sa pri vstupe do krajiny preukazovať negatívnym PCR testom

Ak nie si zaočkovaný, musíš sa pri vstupe preukázať negatívnym PCR testom, ktorý nebude starší ako 72 hodín. Test je nutné predložiť v papierovej podobe.

testovanie, medirex
Zdroj: archív Medirexu

Pred vstupom do každej krajiny ti odporúčame zistiť si na webe Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, či sa pravidlá pre príchod aj odchod naspäť na Slovensko nezmenili. Rovnako ti odporúčame pozrieť si pravidlá konkrétnej leteckej spoločnosti, pretože pred vstupom do lietadla môže od teba vyžadovať test. Ten je ideálne dať si urobiť ešte na Slovensku, keďže viaceré letiská nemajú možnosť, aby si si dal test urobiť priamo pred odletom, prípadne by si to nemusel stihnúť. 

Objednať sa na testovanie
Domov
Zdieľať
Diskusia