Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júna 2021, 16:11
Čas čítania 1:23
Richard Bonde

Microsoft predstavil nový Windows 11. Má moderný dizajn, skvelé funkcie a vraj bude rýchlejší

Microsoft predstavil nový Windows 11. Má moderný dizajn, skvelé funkcie a vraj bude rýchlejší
Zdroj: Microsoft
TECH MICROSOFT WINDOWS
Uložiť Uložené

Používatelia Windowsu sa môžu tešiť na nový systém už túto jeseň.

Spoločnosť Microsoft vo štvrtok večer predstavila svoj nový operačný systém Windows 11. Túto udalosť sme očakávali už pred dvoma týždňami, keď Microsoft ohlásil plánované ukončenie aktualizácií pre Windows 10 v roku 2025 a deň nato aj dátum predstavenia novej verzie.

Odporúčané
Je tu nový iOS 15, watchOS 8 a macOS Monterey. Apple ohlásil jednu z najväčších revolúcií v histórii iPhonov a Macov Je tu nový iOS 15, watchOS 8 a macOS Monterey. Apple ohlásil jednu z najväčších revolúcií v histórii iPhonov a Macov 8. júna 2021, 8:45

Napriek tomu, že americká spoločnosť pri predstavovaní Windowsu 10 sľúbila koniec numerickým aktualizáciám, Windows 11 podľa nej prináša taký veľký pokrok v oblasti vzhľadu aj výkonu, že si zaslúži aj vyššie číselné označenie.

Prvou vecou, ktorú si používateľ nového Windowsu 11 všimne, je jeho grafické rozhranie. Pribudli krásne nové pozadia, redizajnované ikony aj ponuka Štart a nesmie chýbať ani prepracovaný dizajn aplikácií.

Nová pracovná plocha vo Windowse 11.
Nová pracovná plocha vo Windowse 11. Zdroj: Microsoft

Veľkej zmeny sa dočkala spomínaná ponuka Štart, ktorá sa po novom neotvára v ľavom dolnom rohu, ale v strede obrazovky. Používateľ v nej nájde veľké ikony aplikácií a programov, široké vyhľadávacie pole aj inteligentné odporúčania.

Ďalšou skvelou novinkou je centrum widgetov, ktoré sa vysúva z ľavej strany obrazovky a obsahuje viaceré praktické dlaždice vrátane počasia, kalendára, pripomienok či cien akcií. Celé centrum sa dá, samozrejme, prispôsobiť.

Centrum widgetov vo Windowse 11.
Centrum widgetov vo Windowse 11. Zdroj: Microsoft

Produktívni používatelia ocenia aj nový spôsob usporadúvania okien. Microsoft svoju novú funkciu volá prichytenie a pomocou nej je možné usporiadať na pracovnej ploche až štyri okná bez potreby zbytočného ťahania a zmenšovania. Stačí jediný klik.

Odporúčané
KVÍZ: Tento silvestrovský technologický kvíz nebude vedieť dokončiť každý. Zvládneš ho? KVÍZ: Tento silvestrovský technologický kvíz nebude vedieť dokončiť každý. Zvládneš ho? 31. decembra 2022, 14:00

Zlepšení sa dočkali aj virtuálne pracovné plochy, ktoré sa po novom dajú pomenovať a ich zobrazenie je prehľadnejšie a rozumnejšie. Šikovnosť Windowsu stúpla aj v programe Prieskumník, ktorý má úplne nové farebné ikony a zrýchli prácu každému, kto potrebuje hromadne presúvať či kopírovať množstvo súborov.

Windows 11 prinesie viaceré updaty aj pre hráčov.
Windows 11 prinesie viaceré updaty aj pre hráčov. Zdroj: Microsoft

Hráči sa na novom Windowse 11 môžu tešiť aj lepšej optimalizácii výkonu pri hraní hier, integrácii Xbox Game Pass do systému a ocenenie si zaslúži aj prerobený obchod Microsoft Store.

A teraz skutočne veľká novinka – práve z tohto obchodu sa budú dať do Windowsu 11 sťahovať aj aplikácie pre Android. Mnohí sa už preto nebudú musieť načahovať za smartfónom, keď budú chcieť navštíviť napríklad Instagram, Tiktok alebo ktorúkoľvek inú aplikáciu, ktorej to vo webovom prehliadači príliš nesvedčí.

Odporúčané
Internet Explorer odchádza do zabudnutia. Microsoft oznámil, že legendárnemu prehliadaču ukončuje podporu Internet Explorer odchádza do zabudnutia. Microsoft oznámil, že legendárnemu prehliadaču ukončuje podporu 21. mája 2021, 10:05

Nový Windows 11 ešte nie je dostupný pre verejnosť, to by sa však malo zmeniť už túto jeseň. V prípade, že sa zaregistruješ do Windows Insider Programu, môžeš sa stať jeho betatesterom už čoskoro.

Domov
Zdieľať
Diskusia