Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. januára 2016, 14:17
Čas čítania 0:00
Matěj Toman Tomáš Blahuta

Hudobný sviatok Red Bull Music Academy sa tento rok pozrie do kanadského Montrealu. Ako sa stať jeho súčasťou?

HUDBA RED BULL
Uložiť Uložené

Red Bull Music Academy je séria koncertov, klubových akcií, výstav a prednášok. Tento rok počas jesene zamieri na celý mesiac do Montrealu v kanadskom Quebecu.

Red Bull Music Academy je globálnym projektom, ktorý podporuje a rozvíja hudobnú tvorivosť. Od roku 1998 navštevuje každý rok iné mesto, kde spája dôkladne vybranú skupinu producentov, spevákov, beatmakerov, muzikantov a DJs z celého sveta. Po celú dobu festivalu môžu hudobníci chodiť na prednášky a stretnutia s osobnosťami z brandže, môžu sa od nich nechať inšpirovať, ale tiež s nimi aj spolu navzájom spolupracovať a tvoriť. Po nociach sa potom behom Red Bull Music Academy odohrávajú najrôznejšie zaujímavé koncerty a párty, väčšinou v kultových kluboch daného mesta, ale tiež po rôznych kultúrnych inštitúciách i na netypických miestach. Každá akcia má predstaviť inú čať hudobnej a kultúrnej mozaiky mesta.

Hlavným cieľom celého projektu Red Bull Music Academy je prepojiť medzi sebou rôzne hudobné žánre  i hudobné generácie. Už skôr sa akadémie zúčastnili také osobnosti, ako sú Bob Moog, Brian Eno, Nile Rodgers, Steve Reich a Kim Gordon, ale tiež aj Giorgio Moroder, Erykah Badu, Bootsy Collins, MF DOOM, Richie Hawtin, Tony Allen, Q-Tip, Sly & Robbie, Chuck D, M.I.A., James Murphy či Moodymann. Veľa absolventov sa tiež stalo vedúcimi osobnosťami svojich žánrov. Vymenovať môžeme napríklad Flying Lotus, Hudson Mohawke, Ninu Kraviz, Eviana Krista, Mumdance, Natalii Lafourcade, Jamieho Woona, Katy B alebo Jackmaster.

Hudobný sviatok Red Bull Music Academy sa tento rok pozrie do kanadského Montrealu. Ako sa stať jeho súčasťou?

A prečo práve Montreal? Už jediná návšteva vám prezradí, akým multikultúrnym a kozmopolitným mestom Montreal je. Nielen, že tunajšia umelecká scéna prekvitá a rastie, ale je tiež kolískou špičkových počinov v oblasti herného designu a animácie a rodiskom najlepších filmových producentov sveta. Tunajšia jedinečná architektúra a rozmanitá priemyselná krajina vedú k mnohým vnútorným podnetom a nápadom. Množstvo festivalov, výstav a komunitných slávností už dlho hasia smäd tohto mesta po kreativite a umeleckých experimentoch. Pre celý usporiadateľský tím Red Bull Music Academy je veľkou cťou prispievať k tomuto tvorivému prostrediu.

Odporúčané
Tri Slovenky precestovali Európu bez peňazí: Spali sme v 5* hoteli aj na stanici, najhoršie bolo dostať sa na verejné WC Tri Slovenky precestovali Európu bez peňazí: Spali sme v 5* hoteli aj na stanici, najhoršie bolo dostať sa na verejné WC 13. marca 2024, 10:30

Motreal je už po celé desaťročia epicentrom všetkého kanadského kultúrneho a umeleckého života. Jeho bohatá hudobná história má korene nielen v jazzu alebo folku, ale tiež v hip-hope, techne i disco hudbe. Veľkomesto je naviac oslavované ako prostredie umožňujúce rozvoj významných hudobných projektov, medzi ktorými môžeme vymenovať napríklad Oscara Petersona, Leonarda Cohena, Rufuse Wainwrighta či kapelu Arcade Fire.

Hudobný sviatok Red Bull Music Academy sa tento rok pozrie do kanadského Montrealu. Ako sa stať jeho súčasťou?

AKO SA STAŤ SÚČASŤOU?

Od 18. januára 2016 sa môžu hudobní tvorcovia z celého sveta uchádzať o účasť na Red Bull Music Academy v Montreale. Formulár so žiadosťou je možné stiahnuť z internetových stránok akadémie a treba ho odoslať do 7. marca spolu s vlastnou CD nahrávkou. Z týchto prihlášok potom bude porota Red Bull Music Academy vyberať interpretov roku 2016. Tento rok sa ich v Montrealu zíde 70, pretože ich doplnia účastníci z Paríža, kde bola RBMA vlani  ukončená skorej v dôsledku ničivých udalostí z 13. novembra.

Aktuálne dianie a atmosféru môžeš nasávať skrz instagramový profil akadémie.

Späť
Zdieľať
Diskusia