Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti SLSP.
11. júla 2021, 9:12
Čas čítania 1:30
Sponzorovaný obsah

Umenie môže mať rôzne podoby: do Bratislavy prichádza obrovská sieťová tuba, ktorou sa môžeš preplaziť

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Podobná inštalácia už prešla viacerými metropolami sveta a zožala veľký úspech.

Svetové umenie prichádza do Bratislavy. V priestoroch Starej tržnice máš od 22. júna do 29. augusta 2021 možnosť zažiť skutočne unikátny zážitok, ktorý si pre teba prichystalo rakúsko-chorvátske zoskupenie Numen/For use v spolupráci so Slovenskou sporiteľňou a festivalom Biela noc. 

Tube
Zdroj: Slovenská sporiteľňa

Táto obrovská sieťová inštalácia či preliezka pre malých i veľkých nesie názov Tube a ide o pilotný projekt letnej prezentácie súčasného vizuálneho umenia v Starej tržnici. Monumentálna sieťová tuba má dĺžku 180 metrov a tvoria ju dve tunelové trasy. Celá inštalácia voľne visí vo vzduchu, takže sa ňou môžeš preplaziť spolu s ostatnými návštevníkmi, pričom sa Tube pohybuje a pulzuje ako živý organizmus. Práve to ti dáva možnosť vnímať priestor a samotnú inštaláciu z neobvyklých uhlov pohľadu.

Tube
Zdroj: Slovenská sporiteľňa

Bezpečnostné siete sa jemne napínajú a pulzujú vďaka pohybu návštevníkov, ktorí sa stávajú priamou súčasťou vzdušnej prechádzky, plávajúc priestorom, ktorý poskytuje nový fyzický zážitok z hry s perspektívou. Tube sa tak stáva akousi sociálnou sochou, miestom stretnutí a hľadania limitov v novom kontexte časopriestoru,“  hovorí kurátorka výstavy Zuzana Pacáková z festivalu Biela noc.

Autorom diela je medzinárodné zoskupenie vizuálnych umelcov, dizajnérov, architektov a scénografov v zložení Sven Jonke, Christoph Katzler a Nikola Radeljković, ktorí si hovoria Numen/For use. Toto trio je známe svojimi veľkorozmernými interaktívnymi dielami, ktoré žnú úspech po celom svete – vystavovali už napríklad v Paríži, Moskve, Londýne, Soule, Sao Paule, Melbourne, Tokiu, v susednej Viedni či v iných svetových metropolách.

Tube
Zdroj: Slovenská sporiteľňa

Od roku 1998 aktívne pôsobia v oblasti konceptuálneho umenia, scénografie, ako aj industriálneho a priestorového dizajnu. Sústreďujú sa najmä na vytváranie objektov a konceptov bez preddefinovaných funkcií, čo vedie k pomerne hybridným a výrazne experimentálnym dielam. Patria k nim napríklad inštalácie String, Net alebo Tape, ktoré si už mohol vidieť v rámci festivalu Biela noc. Pre inštaláciu Tube to však je slovenská premiéra.

„Veľmi sa tešíme, že sa nám podarilo do Bratislavy priniesť výnimočnú letnú atrakciu – veľkorozmernú umeleckú inštaláciu. Vďaka partnerstvu Slovenskej sporiteľne so Starou tržnicou budú môcť ľudia zažiť počas celého leta bezplatne moderné umenie doslova na vlastnej koži. Vďaka kultivácii verejného priestoru a podpore mnohých ďalších komunitných projektov pomáhame meniť Bratislavu na modernú európsku metropolu,“ povedala Dáša Juríková, riaditeľka marketingu Slovenskej sporiteľne.

Tube
Zdroj: Slovenská sporiteľňa

Inštaláciu Tube môžeš zažiť v bratislavskej Starej tržnici od 22. júna do 29. augusta 2021, a to každý týždeň od utorka do piatka medzi 12.00 a 21.00 h a v nedeľu od 10.00 do 19.00 h, s výnimkou termínov 21. a 22. júla 2021. 

Viac informácií nájdeš aj na www.slsp.sk/trznica.

Domov
Zdieľať
Diskusia