Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júna 2021, 13:38
Čas čítania 1:11
Tímea Krauszová

Apple zaplatil žene tučné odškodné za únik nahých fotiek z jej iPhonu. Zverejnil ich technik, ktorý mal mobil opraviť

Apple zaplatil žene tučné odškodné za únik nahých fotiek z jej iPhonu. Zverejnil ich technik, ktorý mal mobil opraviť
Zdroj: Pxhere/Puosst/volně k užití
TECH APPLE
Uložiť Uložené

Firma žene zaplatila niekoľko miliónov.

V roku 2016 sa mladej žene pokazil iPhone. Poslala ho preto na opravu. Namiesto nej sa však dočkala nepríjemného prekvapenia: dvaja technici nahrali na Facebook desať súkromných fotiek, ktoré našli v jej galérii. Na fotkách bola podľa Telegraphu sporo odetá a medzi súbormi bolo aj domáce sexvideo. Fotky nahrali na jej súkromný profil na Facebooku. Firma Apple zaplatila žene v mimosúdnom urovnaní niekoľko miliónov dolárov, aby sa vyhla súdnemu procesu.

Monopol na opravy má svoje nevýhody

Nemenovaná žena zistila, že jej fotky sú online, keď sa na ne opýtali jej kamaráti. Z Facebooku ich vymazala a firme Apple sa vyhrážala žalobou. 

Jej iPhone opravovali vo firme Pegatron, jednom z autorizovaných servisov pre produkty Applu. Technologický gigant roky argumentuje tým, že nechce povoliť opravy svojich produktov v neautorizovaných servisoch práve pre obavy z porušenia súkromia a narábania so súkromnými dátami. Vyrábajú produkty tak, aby sa konkrétne problémy dali identifikovať len pomocou špeciálnych zariadení. Tie nie sú prístupné pre tretie strany alebo pre verejnosť, čím si vedia udržať monopol.

Tento prípad však ukazuje, že ani Apple nedokáže kontrolovať každého jedného technika, ktorý s ich produktmi pracuje.

Za porušenie súkromia jej vyplatili milióny

Ako upozorňuje aj Vice, v prípade, že si dávaš opraviť niečo od Applu, firma to posiela ďalej do autorizovaných servisov, s ktorými oficiálne spolupracuje. Celú zmluvu majú navrhnutú tak, že v prípade odškodného alebo urovnania (ako aj v tomto prípade) síce Apple peniaze vyplatí, no firma, ktorá opravy reálne vykonáva, ich spoločnosti Apple vráti.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Majú aj špeciálne poistenie, ktoré by im tieto náklady malo vykryť. To je vlastne jediný dôvod, prečo sme sa o prípade dozvedeli: poisťovňa odmietla peniaze vyplatiť.

Spoločnosti Apple sa podarilo dosiahnuť, aby bola väčšina súdnych dokumentov neprístupná verejnosti, no tie časti, ku ktorým sa Telegraph dostal, hovoria o dvoch platbách vo výške 4,25 milióna a 1,7 milióna dolárov.

Odporúčané
Je tu nový iOS 15, watchOS 8 a macOS Monterey. Apple ohlásil jednu z najväčších revolúcií v histórii iPhonov a Macov Je tu nový iOS 15, watchOS 8 a macOS Monterey. Apple ohlásil jednu z najväčších revolúcií v histórii iPhonov a Macov 8. júna 2021, 8:45
Domov
Zdieľať
Diskusia