Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa Technickej univerzity vo Zvolene.
28. mája 2021, 16:21
Čas čítania 3:20
Sponzorovaný obsah

Bojíš sa prijímačiek na VŠ? Technická univerzita vo Zvolene ťa vezme aj bez nich

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Ako prihlášku podať tak, aby si zvýšil svoje šance, a na čo nezabudnúť a čoho sa, naopak, vyvarovať?

Ak aj ty ešte stále stojíš pred rozhodnutím, kam si podať prihlášku na vysokú školu, zbystri pozornosť. Viaceré univerzity totiž vyšli uchádzačom v ústrety a posunuli termín podania prihlášok na neskôr. Jednou z nich je aj Technická univerzita vo Zvolene. Na jej štyri fakulty a univerzitný študijný program si môžeš podať prihlášky až do pondelka 31. mája.

Ak sa cítiš neisto a od podania prihlášky na vysokú školu ťa odrádza prijímacie konanie, určite ťa poteší, že Technická univerzita vo Zvolene bude prijímať študentov bez prijímacích skúšok. Uchádzačov o štúdium vyberie na základe doterajších výsledkov na stredných školách a maturít.

„Chápeme zložitú situáciu, v ktorej sa ocitli maturanti počas pandémie, a uchádzačov o štúdium na Technickej univerzite vo Zvolene nechceme stresovať prijímačkami. Systém je aktuálne nastavený tak, že uchádzačov posudzujeme na základe ich doterajších výsledkov a úspechov,“ povedal Dr. h. c. prof. Ing. Rudolf Kropil, PhD., rektor Technickej univerzity vo Zvolene.

Technická univerzita vo Zvolene, pozostávajúca zo štyroch fakúlt a univerzitného študijného programu, je slovenským unikátom, keďže ako jediná ponúka štúdium so zameraním na komplex les – drevo – ekológia – životné prostredie. Na svoje si prídu aj uchádzači o odbory v oblasti techniky, ekonomiky a dokonca aj umenia.

„Samotné podanie prihlášky je kľúčovým momentom pre každého uchádzača, keďže na jej základe budú budúci študenti vyhodnocovaní. Preto je nesmierne dôležité, aby bola prihláška podaná správne a obsahovala všetky podporné dokumenty. Záležať by si mali dať najmä preto, lebo spôsob, akým sa prezentujú v prihláške, nám veľa napovedá o ich perspektíve,“ doplnil prof. Rudolf Kropil.

Na čo si pri podávaní prihlášky dať pozor? 

Prvým krokom je, aby si prihlášku podal v elektronickej podobe cez Univerzitný informačný systém TUZVO. Dôležité je však to, aby si prihlášku následne aj vytlačil, podpísal a v papierovej podobe poslal poštou spolu so všetkými potrebnými prílohami, ktoré deklarujú tvoje doterajšie študijné výsledky a ďalšie úspechy. Kompletnosť prihlášky urýchľuje prijímací proces. So študentmi je univerzita neustále v kontakte od prvého momentu, aj v prípade nejasností pri vyplňovaní prihlášok a dopĺňaní prípadných chýbajúcich dokumentov.

tuzvo
Zdroj: TUZVO

Fakulta ekológie a environmentalistiky

Fakulta ekológie a environmentalistiky prijíma študentov na základe ich študijných výsledkov na strednej škole. „Radi privítame študentov, ktorým záleží na životnom prostredí a sú ochotní hľadať nové riešenia existujúcich aj očakávaných environmentálnych problémov,“ približuje dekan fakulty ekológie a environmentalistiky prof. Ing. Marián Schwarz, CSc.

Pre akademický rok 2021/2022 plánuje fakulta prijať na študijný program ekológia a ochrana biodiverzity s dennou formou štúdia 20 študentov, 20 študentov na dennú formu štúdia programu ochrana a využívanie krajiny a 10 na externú formu štúdia.

Na dennú formu štúdia programu forenzná a kriminalistická environmentalistika prijme 25 študentov, na externú formu štúdia 10 študentov

Drevárska fakulta

Fakulta láka na štúdium v štyroch odboroch – drevárstvo, ekonómia a manažment podniku, bezpečnostné vedy a umenie. „Naši absolventi nemajú problém s uplatnením v praxi. Navyše štúdium vo Zvolene má svoje čaro a nezabudnuteľnú rodinnú atmosféru. Treba si však vybrať študijný program, ktorý bude pre študenta zaujímavý a štúdium ho bude baviť. V takom prípade sa aj prekážky zvládajú ľahšie. Na našich stránkach je možné nájsť opisy študijných programov, ako aj presné študijné plány s rozpisom konkrétnych predmetov. Určite odporúčame detailne si pozrieť tieto informácie a potom si vybrať ten správny,“ upozorňuje tajomníčka drevárskej fakulty Ing. Anna Hazlingerová.

Tuzvo
Zdroj: TUZVO

Okrem študijného programu dizajn nábytku a interiéru výber uchádzačov prebieha len na základe študijných výsledkov zo strednej školy a maturity, teda bez prijímacieho konania. Presný postup vyhodnotenia študijných výsledkov je zverejnený na webovej stránke Drevárskej fakulty TUZVO.

Talent drevárov preverí talentová skúška

Ak sa chceš uchádzať o študijný program dizajn nábytku a interiéru, absolvovať budeš musieť prijímacie skúšky, ktoré sa skladajú z častí overujúcich kreativitu a výtvarný talent, tvoje komplexné dizajnérske schopnosti – zahŕňajúce aj technickú tvorivosť – a z testu na zistenie orientácie v problematike. Pri odbore umenie sa prihliada najmä na výsledok talentovej skúšky, ktorá preverí tvoj talent, kreatívne myslenie a znalosti z dejín umenia.

Pri ostatných študijných programoch rozhodujú výsledky zo strednej školy – priemerná hodnota prospechu koncoročných vysvedčení štyroch ročníkov strednej školy. Za celú fakultu to predstavuje 350 študentov denného štúdia a 125 študentov externého štúdia. Počet vychádza zo záujmu praxe o absolventov tak, aby absolventi našli uplatnenie v praxi a mohli pokračovať vo svojej profesijnej kariére.

tuzvo
Zdroj: TUZVO

Lesnícka fakulta

Prijímacie konanie na lesníckej fakulte prebieha bez osobnej účasti uchádzačov. V bakalárskych študijných programoch lesníctvo, aplikovaná zoológia a poľovníctvo, arboristika a komunálne lesníctvo budú prijímaní uchádzači bez prijímacích skúšok. V prípade, že počet uchádzačov presiahne plánovaný počet pre prijatie, bude pre určenie poradia rozhodujúci prospech zo strednej školy (priemer výročných vysvedčení za jednotlivé ročníky štúdia na strednej škole a výsledok maturitnej skúšky).

Uchádzači by mali mať v prvom rade cit k prírode so záujmom o prehĺbenie alebo získanie poznatkov o lesných ekosystémoch. Hľadáme mladých ľudí, ktorým nie sú budúcnosť lesníctva na Slovensku a poslanie zachovať lesy pre budúce generácie ľahostajné. Zároveň dbáme o to, aby to boli šikovní a perspektívni študenti, ktorí chcú napredovať v oblastiach výskumu v popredných vedeckých tímoch na našej fakulte, ako aj v priestore Slovenska a zahraničia,“ priblížil prodekan pre vzťahy s verejnosťou, doc. Ing. Daniel Halaj, PhD.

Lesnícka fakulta plánuje v akademickom roku 2021/22 prijať do 1. stupňa štúdia celkovo 190 študentov denného štúdia a 60 študentov externého štúdia, celkovo teda 250 študentov, z toho na študijný program lesníctvo 110 denných a 20 externých študentov, aplikovaná zoológia a poľovníctvo 60 denných a 20 externých študentov, arboristika a komunálne lesníctvo 20 denných a 20 externých študentov.

Aktuálne informácie o možnostiach štúdia môžeš nájsť na webových stránkach TUZVO, ako aj na facebookovej stránke univerzity www.facebook.com/tuzvo.

Domov
Zdieľať
Diskusia