Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti Northfinder.
27. mája 2021, 7:26
Čas čítania 1:08
Sponzorovaný obsah

Chystáš sa na rodinný cyklovýlet? Čo všetko musíš mať pri sebe

ŠPORT
Uložiť Uložené

Čo si na cyklovýlet obliecť, aby si bol pripravený do každého počasia?

Cyklistika patrí medzi obľúbené rodinné športy. Vzhľadom na možnosť voľby náročnosti trate sa na spoločný výlet môže vydať aj celá rodina. Zmena teplôt a dážď ťa môžu ale veľmi rýchlo zaskočiť.

Funkčné materiály pre tvoje pohodlie

Základom výberu sú vhodné materiály, z ktorých je oblečenie vyrobené. Mali by byť priedušné a dobre odvádzať pot. Tieto kritériá spĺňajú funkčné materiály, ktoré tiež rýchlo usychajú. Pri pohybe tak tvoja pokožka zostane suchá a bude môcť dýchať. Vrchné vrstvy by ťa mali ochrániť aj v prípade nepriaznivého počasia. Tu sú vhodné nepremokavé a vetru odolné kúsky.

bicykel
Zdroj: Halfpoint / Shutterstock.com

Cyklodresy pre mužov aj ženy

Spodnú vrstvu zvoľ podľa vonkajších teplôt. Na jar budeš potrebovať najmä v ranných a večerných hodinách teplejšiu spodnú bielizeň. Na ňu si môžeš obliecť cyklodres. Dámske cyklodresy, ako aj tie pre mužov, sa vyrábajú s krátkym i dlhým rukávom. Vyberaj vo veľkosti, ktorá ti bude akurát.

Cyklodresy by nemali byť priveľmi voľné ani obtiahnuté. Najlepšie je ich skúšať v polohe, v akej jazdíš. Takto sa najlepšie presvedčíš o tom, že ťa nebudú nikde ťahať a poskytnú ti potrebnú voľnosť pri pohybe.

Pri výbere oblečenia pre dospelých aj deti stav na vrstvenie jednotlivých kúskov. Je lepšie obliecť si niekoľko tenkých vrstiev, ktoré budeš môcť postupne vyzliekať podľa aktuálnej potreby. Na ochranu krku odporúčame použiť aj praktický nákrčník.

Nepremokavá bunda vždy so sebou

Pánske cyklodresy aj cyklodresy pre ostatných členov rodiny môžeš kombinovať tiež s mikinou. Táto vrstva má za úlohu udržať teplo. Aj keď je priaznivá predpoveď počasia, nezabudni na bundy. Nepremokavá bunda, ktorá dobre odoláva vetru, je súčasťou povinnej výbavy každého cyklistu.

bicykel
Zdroj: Jacek Chabraszewski / Shutterstock.com

Ochranné prvky

Každý účastník cyklovýletu by mal mať na hlave prilbu. V chladnom počasí ju môžeš doplniť o tenkú čiapku alebo šatku. Dôležité sú tiež reflexné prvky, ktoré zvýšia tvoju viditeľnosť nielen na ceste. Aj na cyklotrasách sa tak staneš viditeľnejším pre ostatných cyklistov a predídeš tak zbytočným kolíziám.

Domov
Zdieľať
Diskusia