Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti JTRE.
12. marca 2021, 15:32
Čas čítania 2:44
Sponzorovaný obsah

Takto môže vyzerať centrum Bratislavy. Má všetko, čo nesmie hlavnému mestu chýbať

Takto môže vyzerať centrum Bratislavy. Má všetko, čo nesmie hlavnému mestu chýbať
Zdroj: JTRE
ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Projekt Nové Lido chce z Bratislavy urobiť moderné mesto, ktoré bude žiť na nábreží Dunaja.

Bratislava má mnoho nákupných centier, kultúrnych priestorov, peších zón, cyklistických trás, príjemných parkov a zákutí, vďaka ktorým sa stane tvojou srdcovkou. Tieto miesta sú však kade-tade roztrúsené po meste a chýba im kontinuita. Práve mestská štvrť Nové Lido to má zmeniť. Jej srdcom sa môže stať aj multifunkčné kultúrne a kongresové centrum. Poď sa pozrieť na túto budúcnosť Bratislavy, ktorú ti v spolupráci s JTRE priblížime.

Čo je Nové Lido?

Nové Lido je územie medzi Starým mostom a mostom Apollo, ktoré má za cieľ vytvoriť novú mestskú štvrť. Tá aj vďaka novému promenádnemu mostu prepojí oba brehy Dunaja a zároveň vytvorí pre Petržalku nové centrum. Nápad nevznikol len nedávno, lepšie prepojenie centra s petržalským brehom sa plánuje už desaťročia. 

Takto môžu vyzerať obe nábrežia prepojené vďaka Novému Lidu.
Takto môžu vyzerať obe nábrežia prepojené vďaka Novému Lidu. Zdroj: JTRE

Nové Lido nielenže prepojí dva brehy, ale zároveň vytvorí jedinečný priestor, ktorý rozšíri centrum Bratislavy. Na jednom mieste tak nájdeš rekreačnú zónu s jednoduchou dostupnosťou, galérie, kultúrne a kongresové centrum, mestský bulvár, ale aj zelený park s kancelárskymi budovami. 

Viac informácií

Nové Lido prinesie priestor na oddych, kultúru aj rekreáciu

Na pravom brehu Dunaja vznikne miesto, ktoré budú obyvatelia považovať za centrum mesta, budú tu tráviť voľný čas po práci či cez víkend a môžu tu aj bývať alebo pracovať. 

Nábrežný park v Novom Lide predĺži Sad Janka Kráľa až za most Apollo, vďaka čomu vznikne súvislá rozsiahla plocha zelene. Za ním bude centrálny park, ktorý prepojí zastavanú oblasť so zeleňou. Jadro bude tvoriť námestie pred multifunkčným kultúrnym a kongresovým centrom, ktoré vyváži mestskú funkciu aj na druhom nábreží Dunaja. Ďalším verejným priestorom má byť mestský bulvár, so všetkým, čo by tu nemalo chýbať – kaviarne, reštaurácie, obchody, citlivo prepojené na priestor pre chodcov, cyklistov, autá aj električky. Posledným je office park, ktorý má poskytnúť ľuďom pracujúcim v tunajších kanceláriách možnosť práce na čerstvom vzduchu či na obed s kolegami za slnečného dňa.

Námestie a centrálny park Nového Lida
Námestie a centrálny park Nového Lida Zdroj: JTRE

Multifunkčné kongresové a kultúrne centrum ako srdce Nového Lida

Dôležitým jadrom projektu Nové Lido sa môže stať multifunkčné kultúrne a kongresové centrum. Priestor, ktorý ponúkne na jednom mieste sály na konferencie, koncerty, divadlo, festivaly, firemné akcie či výstavy. Skrátka miesto, kde bude kultúra žiť a na svoje si prídu rôzne vekové kategórie. Práve to momentálne Bratislave veľmi chýba. Keďže naň vláda poskytne dotáciu, rokuje sa o tom, kde by malo multifunkčné kultúrne a kongresové centrum vzniknúť. Vo výbere je aj Istropolis, modernizácia Incheby, no JTRE si myslí, že ideálnu polohu na kongresové centrum ponúka práve Nové Lido. A potvrdzuje to aj územný plán Bratislavy, ktorý predpokladá umiestnenie takéhoto centra na nábreží Dunaja.

Multifunkčné kultúrne a kongresové centrum ponúkne priestor na koncerty rôzneho druhu
Multifunkčné kultúrne a kongresové centrum ponúkne priestor na koncerty rôzneho druhu Zdroj: JTRE

Tvorcovia projektu multifunkčného centra v Novom Lide ho navrhovali tak, aby sa využívalo nielen počas konferencií. „Multifunkčné kultúrne a kongresové centrum by nemalo žiť len počas kongresov, koncertov a predstavení. Náš koncept v Novom Lide vytvára nový verejný priestor voľne prístupný ľuďom. Otvorenosť a prepojenosť centra s okolím podporuje aj architektonické riešenie, keď sa priestor v parteri voľne prelína s priestorom námestia prepojeného s mestským bulvárom a parkom,“ vysvetľuje architekt projektu Juraj Benetin. 

Ako amfiteáter, ktorý Bratislave tak chýba, a dokonalé miesto na oddych s výhľadom na panorámu mesta bude slúžiť strecha kultúrneho a kongresového centra. „Projekt umožňuje využiť strechu ako pobytovú terasu s pódiom a amfiteátrom, s výhľadom na dominanty mesta, a rozšíri už aj tak široké spektrum priestorov, ktoré koncept ponúka,“ dodáva Juraj Benetin.

Nové Lido, Bratislava, mestská časť, mestská štvrť, mesto, vizualizácie
Zdroj: JTRE

JTRE predstavuje vysoko funkčný koncept overujúci umiestnenie objektu a jeho súžitie s okolitým prostredím na hlavnom námestí v centrálnom parku Nového Lida. „Na objekt celospoločenského významu podporený z verejných zdrojov jednoznačne vyhlásime medzinárodnú architektonickú súťaž s cieľom priniesť príťažlivý projekt v atraktívnej lokalite, ktorý sa stane ďalším novodobým symbolom kultúry v Bratislave a zvýši atraktivitu hlavného mesta Slovenska v oblasti cestovného ruchu. V čase realizácie multifunkčného kultúrneho a kongresového centra by mala byť Bratislava pripravená na oživenie cestovného ruchu a kongresov ako jedného z jej najvýznamnejších odvetví," spresňuje Pavel Pelikán, výkonný riaditeľ JTRE.

Kto stojí za projektom Nové Lido? 

Projekt novej nábrežnej štvrte už viac rokov pripravuje skúsený developer JTRE v spolupráci s poprednými architektmi a urbanistami, medzi ktorými sú aj Juraj Benetin z ateliéru Compass a Igor Marko z londýnskeho štúdia Marko & Placemakers, a v koordinácii s ďalšími aktérmi v území o ňom komunikujú aj s mestom. Nové Lido prinesie rozšírenie centra Bratislavy aj na pravý breh Dunaja.

Vizualizácia námestia Nového Lida
Vizualizácia námestia Nového Lida Zdroj: JTRE

Projekt sa vytváral s ohľadom na požiadavky návštevníkov aj životné prostredie. Skvelým príkladom je objekt navrhovaného kultúrneho a kongresového centra. „Počítame s nízkoenergetickou budovou so zelenou strechou, využívaním zadržiavanej dažďovej vody a výhradne podzemným parkovaním,“ opisuje Juraj Benetin.

Vizualizácia námestia Nového LidaV Novom Lide je plánované aj multifunkčné kultúrne a kongresové centrumMultifunkčné kultúrne a kongresové centrum ponúkne priestor na koncerty rôzneho druhuMultifunkčné kultúrne a kongresové centrum ponúkne priestor na koncerty rôzneho druhu
Zobraziť galériu
(8)
Domov
Zdieľať
Diskusia