Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. marca 2021, 14:02
Čas čítania 0:59
Viktor Kniš

Matematik Kollár: Neviem, či naozaj bolo potrebné 5-dňové intenzívne stretávanie vedcov a odborníkov

NEWS
Uložiť Uložené

Skúsený odborník Richard Kollár komentuje nové opatrenia. Podľa jeho názoru sa v čase, keď ich budeme vyhodnocovať, ešte nestihne prejaviť ich účinok.

Matematik Richard Kollár, ktorý dlhodobo kritizuje nedostatok dát pri riadení pandémie, tentokrát upozorňuje, že sa pri zavádzaní nových opatrení nemyslelo na dôležité veci. Vláda totiž oznámila, že ak prísnejší lockdown do troch týždňov nezaberie, nasledovať bude vypnutie krajiny vrátane zatvorenia veľkých fabrík.

Kollár však upozorňuje, že niektoré z plánovaných opatrení sa nezavádzajú hneď (napríklad nosenie respirátorov platí až od 8., resp. 15. marca) a do troch týždňov sa ich účinok nemusí prejaviť. Možno tak budeme mať „blackout“, aj keď by sme nemuseli. 

„Viaceré z tých vecí nie je možné zrealizovať rýchlejšie ako za týždeň-dva. Kým sa ich efekt dostaví napr. do nemocníc, potrvá to ďalšie minimálne 2 až 3 týždne, u niektorých ešte viac,“ konštatuje Richard Kollár. 

„A navyše, asi nič nemôže lepšie demonštrovať neistotu v dátach ako to, že nové vládne nariadenia síce hovoria o tom, že ak sa situácia nezlepší, bude tvrdý lockdown. Ten však treba vyhlásiť ešte o pár dní skôr,“ dodáva matematik. 

Domov
Zdieľať
Diskusia