Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. februára 2021, 17:54
Čas čítania 0:52
Viktor Kniš

Fico zaútočil na právnikov, podľa ktorých sa s referendom snaží zbytočne, lebo je protiústavné. Dočkal sa tvrdej odpovede

NEWS ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Dekan Právnickej fakulty UK reaguje na Fica, ktorému sa nepáčili vyjadrenia ústavného právnika Vincenta Bujňáka o protiústavnosti referenda za predčasné voľby.

Vincent Bujňák z katedry ústavného práva Univerzity Komenského v Bratislave si myslí, že skrátenie volebného obdobia nemôže byť predmetom referenda. Odvoláva sa na Ústavu SR, v ktorej sa píše, že predmetom referenda nemôžu byť základné práva a slobody, dane, odvody a štátny rozpočet. Aj výkon mandátu poslanca podĺa Bujňáka patrí medzi jeho základné právo. 

Robert Fico na utorkovej tlačovej konferencii kritizoval vyjadrenia právnika z PraF UK Bujňáka. Nestotožnil sa s právnym názorom, že by šlo o zásah do práva poslanca vykonávať mandát štyri roky. Podľa Fica by sa tým vylučovali predčasné voľby ako také.

Právnická fakulta Univerzity Komenského sa v reakcii na poslanca Fica ohradila voči jeho tvrdeniam. Dekan fakulty Eduard Burda deklaroval, že fakulta plne stojí za akademickým právom Vincenta Bujňáka, ako každého člena akademickej obce, slobodne šíriť svoje vedecké závery. Zdôraznil, že akademické práva a slobody, vrátane práva na nezávislú samosprávu, musia byť zachované.

Domov
Zdieľať
Diskusia