Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. februára 2021, 6:43
Čas čítania 1:18
Marián Mauik Biel

Huawei Mate X2 je tu. Zmenil filozofiu a má praktickejšie otváranie ako kniha

TECH HUAWEI SAMSUNG
Uložiť Uložené

Výbavou nabitý mobil si žiaľ neužiješ z viacerých dôvodov.

Po dvoch rokoch sa Huawei odhodlal predstaviť svoj druhý pokus v oblasti ohybných smartfónov.  Ide o priamy útok na Galaxy Z Fold 2, na ktorý ale v dvoch kategóriách výrazne stráca.

Odporúčané
Xiaomi sa tiež dostalo na čiernu listinu firiem v USA. Hrozí im osud, aký postihol Huawei? Xiaomi sa tiež dostalo na čiernu listinu firiem v USA. Hrozí im osud, aký postihol Huawei? 15. januára 2021, 13:22

Huawei Mate X z roku 2019 bol ukážkou technologických možností tejto značky a zazrieť ho potom v obchodoch bola rarita. Vtedy to skúšali s jediným veľkým flexibilným displejom, ktorý sa zohol na polovicu. Hlavný konkurent Samsung naopak urobil Z Fold vo forme knihy s druhým externým displejom.

Presne takto na to ide teraz aj Mate X2. V zloženom tvare je to takmer bežný smartfón so 6,45-palcovým displejom s rozlíšením 2 700 x 1 160 bodov a malým výrezom pre prednú kameru. Ale stačí ho otvoriť ako knihu a ukáže sa ti druhý, 8-palcový displej s rozlíšením 2 480 x 2 200 bodov. Obidve obrazovky sú typu OLED a podporujú 90 Hz.

Huawei, Mate X2
Zdroj: Huawei

Ostatné parametre sú z modelov ako P40 Pro alebo Mate 40 Pro. To znamená procesor Kirin 9 000, 8 GB operačnej pamäte a 256 alebo 512 GB internej pamäte rozšíriteľnej o Nano Memory pamäťové karty.

Vzadu je hlavný 50 Mpix snímač, 12 Mpix telefoto s 3-násobným optickým zoomom, 8 Mpix s 10-násobným periskopickým zoomom a ešte aj 16 Mpix ultraširorokouhlý fotoaparát. Až na ten posledný všetky s optickou stabilizáciou obrazu.

Huawei, Mate X2
Zdroj: Huawei

Do mobilu s dvoma veľkými displejmi sa vošla len 4 500 mAh batéria, má však podporu 55 W rýchleho nabíjania.

Huawei tvrdí, že si dal záležať na odolnosti kĺbu a dvojitý mobil má hrúbku od 4,4 mm v otvorenom stave na najtenšom mieste až po 14,7 mm na tom najhrubšom mieste pri zatvorení. Hmotnosť je slušných 295 gramov. Dostupný je v štyroch farbách.

Huawei, Mate X2
Zdroj: Huawei

Z dvoch dôvodov to v našom regióne pravdepodobne nebude veľký predajný hit. Prvým je absencia Google služieb, s ktorými Huawei zápasí už viac ako rok. Pri prezentácii zástupcovia firmy navyše potvrdili, že Mate X2 bude jeden z prvých, ktorý po aprílovej aktualizácii prejde zo systému Android na ich nový Harmony OS. Ale tento model je aj tak určený pre čínsky trh, kde tieto veci vôbec neprekážajú.

Huawei, Mate X2
Zdroj: Huawei

Druhým dôvodom, ktorý môže odlákať aj technologického nadšenca ohybných mobilov je cena. Huawei Mate X2 sa bude predávať v prepočte za 2 290 eur za 256 GB a za 2 415 eur za 512 GB verziu. Pre porovnanie, Galaxy Z Fold 2 sa na našom trhu predáva za zhruba 2 000 eur aj s daňou.

Domov
Zdieľať
Diskusia