Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. januára 2021, 12:51
Čas čítania 1:36
Viktor Kniš

Zbor väzenskej a justičnej stráže podáva trestné oznámenie na Flašíka a Žitného. Šíria konšpirácie a hoaxy, tvrdí ZVJS v liste

NEWS
Uložiť Uložené

Príslušníci a zamestnanci Zboru väzenskej a justičnej stráže posielajú otvorený list prezidentke, vláde a verejnosti, v ktorom informujú o ďalších krokoch.

Príslušníci a zamestnanci Zboru väzenskej a justičnej stráže informujú v otvorenom liste o pláne podať trestné oznámenie na bývalého pokladníka Smeru Fedora Flašíka, analytika Milana Žitného a bývalého šéfa väznice Vladimíra Mužíka. 

Šíritelia dezinformácií

„Vnímame, že aktuálnu situáciu zneužívajú rôzni ľudia na poburovanie verejnosti a bičovanie spoločenských vášní. Považujeme takéto konanie za mimoriadne nebezpečné, preto sa plánujeme brániť aj právnou cestou podaním trestného oznámenia na šíriteľov týchto zámerných lží, či nepodložených konšpirácií,“ uvádza ZVJS v otvorenom liste, ktorý venovali prezidentke, vláde a verejnosti. 

ZVJS sa odvoláva aj na vyjadrenia ministerky spravodlivosti a odchádzajúceho šéfa Zboru väzenskej a justičnej stráže Milana Ivana, ktorí na tlačovej konferencii potvrdili na základe kamerových záznamov, že zranenia Milanovi Lučanskému nespôsobila iná osoba. 

Odstúpenie šéfa ZVJS nebolo správne, prispelo k napätiu

Príslušníci a zamestnanci ZVJS zároveň považujú odstúpenie Milana Ivana za unáhlené rozhodnutie.

Odporúčané
Elitný exvyšetrovateľ Šátek o Lučanskom: Kolíkovej komisiu považujem za neštandardnú, zbytočnú a jej závery za irelevantné Elitný exvyšetrovateľ Šátek o Lučanskom: Kolíkovej komisiu považujem za neštandardnú, zbytočnú a jej závery za irelevantné 4. januára 2021, 9:00

„Podporu takéhoto rozhodnutia gen. Ivana a následné schválenie jeho odstúpenia zo strany ministerky spravodlivosti SR Márie Kolíkovej vnímame ako predčasný krok, vyvolaný tlakom dezinformácií ovplyvňujúcich verejnosť, čo by mohlo slúžiť ako nepriaznivý precedens, na základe ktorého bude môcť byť odvolaný ktokoľvek na základe nepotvrdených aneprešetrených informácií,“ dodávajú pracovníci ZVJS. 

V otvorenom liste uvádzajú, že „aj na základe spolitizovania tejto kauzy a následných emotívnych reakcií verejnosti prezentovaných vmédiách a na sociálnych sieťach, sme svedkami toho, že odstúpenie gen. Ivana z funkcie generálneho riaditeľa ZVJS prispelo nielen k napätiu vo väzniciach medzi samotnými príslušníkmi a zamestnancami ZVJS, ale aj k vzniku obáv o zachovanie vážnosti, dôstojnosti a hlavne účelu profesie príslušníka, k polarizácii v spoločnosti a k zvýšeniu nedôvery v inštitúciu.“

Trestné oznámenie podáva na Flašíka aj Daniel Lipšic

Kandidát na špeciálneho prokurátora Daniel Lipšic podal trestné oznámenie na bývalého marketéra Smeru Fedora Flašíka ešte minulý týždeň. Dôvodom je, že ho v statuse známy podnikateľ obvinil, že Milana Lučanského pri výsluchu navádzal na to, aby vypovedal proti Ficovi a Kaliňákovi. 

„Keď bol ML zadržaný, bol výsluch ML. Bol tam aj Benov advokát Lipsic. Tlačil na Milana aby udal Fica, Kalinaka, proste politikov,“ napísal Flašík v statuse.
 

Advokát Daniel Lipšic uvádza, že na predmetnom výsluchu Milan Lučanský odmietol odpovedať na akékoľvek otázky, a tak mu ani žiadne otázky, logicky, neboli kladené. Svedkami udalosti boli obhajca Lučanského a minimálne štyria ďalší pracovníci NAKA.  „Nikdy som s Milanom Lučanským neviedol rozhovor, ktorý vo svojom statuse spomína bývalý pokladník strany Smer,“ dodáva Lipšic.

O tomto výsluchu, samozrejme, existuje aj zápisnica. Aj tá podľa Daniela Lipšica potvrdí, že sa Milan Lučanský vyjadroval na adresu advokáta neutrálne.

Odporúčané
Lipšic podáva trestné oznámenie na Flašíka. Ten o ňom šíri fámy, že vraj nabádal Lučanského, aby udal Fica s Kaliňákom Lipšic podáva trestné oznámenie na Flašíka. Ten o ňom šíri fámy, že vraj nabádal Lučanského, aby udal Fica s Kaliňákom 31. decembra 2020, 10:58
Domov
Zdieľať
Diskusia