Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah vznikol v spolupráci s Jägermeister.
7. januára 2021, 16:56
Čas čítania 4:42
redakcia

Čaká ich maturita a stihli už odohrať sety pred tisíckami ľudí. Kto sú CloutTranslation? (Rozhovor)

HUDBA
Uložiť Uložené

K DJ-ingu sa dostali už v mladom veku. Spoločne chodia hrávať na mnohé populárne párties po celom Slovensku.

Obaja sú ešte v maturitnom ročníku, no spoločne stihli ako projekt CloutTranslation hrať pred tisíckami ľudí. Spolu vystupujú od roku 2018 a hrali aj na akciách labelu F*CK THEM, či na Dalybovej release párty. Ak ich ešte nepoznáš, tak je najvyšší čas zoznámiť sa. Vďaka projektu SaveTheNight od Jägermeister si môžeš vypočuť ich set a zistíš napríklad, čo sa im na našej klubovej scéne najviac nepáči. 

CloutTranslation, hudba, trap, fuck them fck them, party
Zdroj: Archív CloutTranslation

Ste jedna z mála funkčných DJ dvojíc u nás. Veľa ľudí si nevie predstaviť, ako niečo také môže vôbec fungovať, skúsite nám to opísať?

Paradoxne to funguje veľmi dobre nakoľko back2back DJ-ing má veľa výhod. Ak sa bavíme o selekcii, tým že máme obidvaja odlišný vkus, selekcia vôbec nie je jednotvárna a môžeme sa vzájomne inšpirovať z toho, čo počúvame. Čo sa týka live performance a prípravy setov, tým že sme dvaja máme kontroler takpovediac napoly, aby sa každý mohol naplno venovať svojej strane, vďaka čomu sú prechody komplikovanejšie a istejšie. Pri akomkoľvek kreatívnom procese si dávame feedback, vďaka čomu nás finálny produkt baví oboch. A samozrejme, dvaja sa zabavia viac ako jeden.

Venujete sa len DJ-ingu, alebo aj produkujete, resp. robíte vlastné akcie?

Snažíme sa naplno venovať DJ-ingu, ale sem-tam prekvapíme aj samých seba. Jedným z príkladov je napríklad tohtoročný nami organizovaný event Backyard Chillin.

Váš Instagram má skutočne premakaný a prepojený vizuál celého gridu – na tom dnes už asi nie je veľa výnimočného, no vo vašom prípade ide o úctyhodných 177 postov, nie len o zopár riadkov. Staráte sa o to spoločne?

O grafiku nášho Instagramu, ako aj o prepojenie gridu sa stará náš dvorný grafik @bypatres. Chceli sme IG, ktorý by výstižne zachytával celé naše dobrodružstvo od začiatku, a tak to touto formou ťaháme už rok a pol. Patresovu prácu môžete vidieť aj na našich coveroch, logách a vizuáloch.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa CloutTranslation (@clouttranslation)

Máte plány vaše aktivity nejako ďalej rozširovať?

Pokiaľ sa bavíme o hudbe, veríme že sa dostaneme do miest, kde sme ešte nemali príležitosť hrať a samozrejme sa chceme vrátiť do tých, kde sme už hrali, ako väčšie mená s ešte lepším setom. Tak isto chceme naďalej vydávať sériu CloutTimes, ale máme v hlave mnoho nápadov a uvidíme, ktorý nás osloví ako prvý.

Čo práve teraz počúvate?

Za Cenáta: Za posledné obdobie ma najviac zaujal album Blood on Hills, ale rád by som spomenul aj Welcome to O’Block (RIP King Von). Veľké S/O (pozn. redakcie: shout out, vyjadrenie obdivu) letí ešte pre TeamSESH a Drain Gang, nikdy ma neprestanú baviť.

Za Matey: Mňa teraz baví najviac album od Kid Cudiho, Man on the Moon III alebo projekt Featuring Ty Dolla Sign. Z nových umelcov ma najviac baví Mario Judah.

Ako ste sa vlastne dostali k DJ-ingu - prečo, kedy, ako, čo bol prvotný impulz? A ako dlho sa mu aktívne venujete ?

Ja (Matey) som sa o DJ-ing zaujímal už na základnej škole, od 14 som chodil hrávať z noťasu na beach-voleyballové turnaje, ktoré organizoval môj strýko. Vďaka tomu som si v 17 kúpil prvý kontroler a zároveň sme sa ten istý rok spoznali s Cenátom. V tých časoch sme spolu chodili skatovať. Keďže Banská Bystrica nemá skatepark, vždy keď nebolo ideálne počasie jazdievali sme do skate Depa, čo je známy spot asi pre každého, kto jazdí v BB. Je to dosť skromná a malá hala no napriek tomu je plne ozvučená. A presne tu si Cenát prvýkrát vyskúšal hrať na kontroleri. Zhruba o týždeň sa ozval že našiel BMX Jam, kde by sme si mohli zahrať set a vtedy prišiel s názvom CloutTranslation. A ako CT fungujeme od zimy 2018, čo sú už 2 roky.

 

Pamätáte si na svoje prvé hranie v klube?

Prvý klubový set sme odohrali týždeň po vyššie spomenutom Jame. Bol to jeden z prvých trapových eventov v BB, preto sa odohrával v malom rockovom klube, ktorý už momentálne nefunguje. Po pár dňoch presviedčania sme dostali čas 20:00-21:00. Crowd bol zložený z našich kamarátov, ktorí prišli moshpitovať pekne už na ôsmu. Prišli sme tam s jasným zámerom - zahrať najlepší set z celého line-upu, preto sme nad jeho prípravou sedeli niekoľko dní. Na konci eventu nám zvyšní DJs (s/o CrxshLow, Matthew Gold) povedali, že sa im páčil náš set a následne sme ako Insomnia Club zorganizovali ešte 2 eventy, ktoré si pamätá každý OG z BB.

Máte nejaké DJ vzory?

Nedá sa povedať, že by sme mali nejaký vzor, pretože takmer na všetko máme vlastný postup a najmä komunita trapových DJs je veľmi malá. Ale pokiaľ sa bavíme o tom, koho ceníme, tak worldwide je to určite DG member Ecco2K a z lokálnej scény Dalyb, keď sa ešte venoval DJ-ingu, preto sme boli radi, keď sme si mohli zahrať na release party jeho albumu.

Analógová alebo digitálna technika a prečo?

Určite digitálna nakoľko je oveľa praktickejšia na cestách a poskytuje oveľa viac možností pre náš spôsob hrania.

CloutTranslation, hudba, trap, fuck them fck them, party
Zdroj: Archív CloutTranslation

Pre koľko ľudí ste hrali najviac? A najmenej?

V rámci FckThem tours sme mali možnosť hrať na eventoch, kde sa počet ľudí pohyboval cez 1000. Ale zažili sme akcie, kde sme hrali len pre zvyšok line-upu a personál klubu haha.

Čo si myslíte, že na klubové scéne v CZ/SK chýba a čo vás na nej naopak baví?

Podľa nás tu chýba väčšie nadšenie a záujem o akcie, kde nie je headliner. Môže za to hlavne mnoho na kolene organizovaných akcií v úplne neautentických kluboch, presne veci, kvôli ktorým sa klubová scéna nerozrastá tak rýchlo, ako by mohla. Kvôli nedostatku atmosféry stoja ľudia 2 hodiny pred klubom a idú sa pozrieť iba na svojho obľúbeného interpreta. Chýba tu záujem explorovať svet hudby, nakoľko by každý chcel počuť iba svojich 5 obľúbených trackov, ale títo ľudia sa akurát okrádajú o zážitok a knowledge. Čo sa týka samotných klubov, najväčšie meme sú určite zvukári. Napriek tomuto všetkému tu má klubová scéna potenciál a o trapové akcie je úprimný záujem ako málokde v EU.

Vaša tajná klubová zbraň?

Dobrá selekcia a prechody, koniec koncov to, o čo ide!

Nejlegendárnejšia party, na ktorej ste kedy hrali?

Bolo ich viac, ale najlepšie spomienky máme na druhé pokračovanie vyššie spomenutej akcie Insomnia, kde sa nečakane predalo o polovicu viac lístkov ako sme predpokladali. Ďalej by sme radi spomenuli Košice zo Sameyovej XYZ tour, kde sme mali jeden z najlepších a najvďačnejších crowdov, aké si pamätáme. Na záver posielame s/o do Popradu, kde to je vždy anarchia.

CloutTranslation, hudba, trap, fuck them fck them, party
Zdroj: Archív CloutTranslation

Máte nejakú inú prácu ako DJing?

Obaja sme zatiaľ študenti maturitného ročníka, čiže mimo hudby a iných aktivít sa žiaľ ešte stále musíme venovať aj škole.

Ako vám v tejto situácii pomohol projekt SaveTheNight?

Myslíme si, že to bola skvelá príležitosť, nakoľko mnoho hudobníkov nedostalo možnosť sa tento rok kreatívne vyžiť. Vďaka STN sme si mohli opäť pripomenúť ako nás predovšetkým baví tvoriť obsah, ktorým sa môžeme reprezentovať. V tomto roku, obzvlášť ťažkom pre kultúru, padla finančná odmena viac než vhod. Taktiež sme radi za každého jedného z fans, ktorí nás našli vďaka tomuto projektu. Veľký S/O pre všetkých, ktorí nás supportujú, dúfame že sa skoro vidíme v kluboch.

Na webe SaveTheNight.sk nájdeš najväčšiu databázu slovenských a českých DJ setov. Môžeš filtrovať podľa žánrov, hľadať a počúvať trendujúce mixy, medzi nimi aj ten od CloudTranslation. Spolu s Jägermeister zachraňujeme noc aj u teba doma.
Domov
Zdieľať
Diskusia