Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti Trenčianske minerálne vody, a.s. 
23. decembra 2020, 10:03
Čas čítania 2:38
Sponzorovaný obsah

Michaela Staneková mení Dúbravku k lepšiemu. Jej príbeh odhalila Mitická v aktuálnej kampani

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Mitická odhaľuje ďalší z inšpiratívnych príbehov, ktorý ukazuje, že každý z nás môže meniť spoločnosť k lepšiemu

Mitická vo svojej aktuálnej kampani #prelepšídeň prezentuje ľudí, ktorí nejakým spôsobom prispievajú k tomu, že menia našu spoločnosť k lepšiemu. Chce tak vďaka rôznym inšpiratívnym príbehom ľuďom ukázať, že vzájomná podpora a ohľaduplnosť voči ostatným a okoliu je čoraz viac dôležitá. Jedným z nich je aj príbeh Michaely Stanekovej, jednej zo zakladateliek susedskej komunity v Dúbravke.

“Niekedy potrebujeme inšpiráciu, aby sme si uvedomili, že naozaj každý z nás môže byť prínosom pre svoje okolie. Podpora a vzájomná ohľaduplnosť sú základom pre zmenu, ktorú môže iniciovať ktokoľvek z nás. Preto sa inšpirujme navzájom #prelepšídeň a spoločne meňme veci k lepšiemu”, hovorí Monika Mišíková, marketingová manažérka spoločnosti Trenčianske minerálne vody, a.s.

Michaela Staneková sa k založeniu OZ dostala počas materskej dovolenky, keď stretla Romanu a Zuzku, dve akčné mamy, ktoré rozmýšľali podobne ako ona. Spoločne chceli zlepšiť okolie, a tak si založili občianske združenie, ktoré malo jeden spoločný cieľ: „Vytvoriť v našom susedstve prívetivé prostredie, ktoré svojim obyvateľom ponúka rôznorodé aktivity,“ vysvetľuje Michaela Staneková.

Michaela Staneková, deti, ihrisko, Dúbravka, Mitická
Zdroj: Archív Michaela Staneková

Združenie má tri hlavné aktivity. „Sú to najmä ekologické projekty pre miestnu dúbravskú komunitu. Vznikli projekty ako napríklad komunitné kompostovanie, či upratovacie brigády okolia. Taktiež sa venujeme aj revitalizácii detských ihrísk, ktoré sú pre rodiny s deťmi veľmi dôležité. Pre budovanie susedských vzťahov organizujeme kultúrne podujatia pre rodiny s deťmi ako napríklad divadielka a letné kino, či aktivity ako Vianočný punč a swapy oblečenia,“ opisuje činnosti združenia. 

Prvé komunitné kompostovisko založili v Dúbravke v spolupráci s Priateľmi Zeme už v roku 2016, pričom ide o jeden z dlhodobých projektov tohto združenia. „Doposiaľ sa nám podarilo podporiť vznik komunitných kompostovísk na ďalších troch miestach (2 v Dúbravke a 1 v Lamači). Ide o projekt, ktorý má viaceré prospešné roviny,“ vysvetľuje Michaela Staneková.

Michaela Staneková, deti, ihrisko, Dúbravka, Mitická
Zdroj: Archív Michaela Staneková

Jednou z rovín je podľa jej slov starostlivosť o životné prostredie cez znižovanie odpadu v domácnosti a vytváranie kompostu. Okrem toho je veľmi dôležité aj vzdelávanie susedov o kompostovaní a zároveň budovanie medzisusedských vzťahov. „V neposlednom rade je to samozrejme aj inšpirácia pre ostatných obyvateľov, ktorí majú taktiež chuť konať a vytvárať podobné projekty na svojom sídlisku,“ dodáva. 

Michaela vníma kultúrne podujatia v rámci komunity ako veľmi dôležité aj preto, lebo dokážu doslova priniesť kultúru priamo na ihrisko. Každý rok organizujú na ihrisku letný program, kde pozývajú rôznych umelcov, ktorí pripravujú pre deti divadielko a súčasťou je aj letné kino. Panuje tu vždy priateľská atmosféra, deti sedia na dekách, niektoré sa hrajú na preliezkách a rodičia debatujú. Michaela podujatie opisuje ako sídliskový letný mini festival.

Michaela Staneková, deti, ihrisko, Dúbravka, Mitická
Zdroj: Archív Michaela Staneková

„Hlavnou motiváciou je pre mňa robiť veci lepšie a krajšie. Vytvárať priestor a medziľudské vzťahy, z ktorých má človek radosť. Či už je to nová preliezka, novozasadený strom, debata so susedmi na ulici. Motiváciou číslo jedna sú pre mňa samozrejme aj moje deti, pre ktoré si želám pekné a priateľské prostredie, v ktorom vyrastajú,“ odpovedá Michaela na otázku, čo ju motivuje robiť rôzne aktivity v rámci združenia. Celé združenie teší aj pozitívna reakcia okolia, ktoré dostávajú.

Motivujúce je, samozrejme aj to, že vidia hmatateľné výsledky svojej práce. „Odvahu pokračovať nám dodáva viacero vecí. Sú to napríklad úsmevy a radosť detí, keď na ihrisku pribudne nová preliezka, viditeľná snaha ľudí naokolo o zmenu okolia k lepšiemu a v neposlednom rade aj vytváranie pozitívnych vzorcov správania u detí. Samé sa začali pýtať kedy opäť pôjdeme zbierať odpadky do lesa a podobne,“ dodáva. 

Michaela Staneková, deti, ihrisko, Dúbravka, Mitická
Zdroj: Archív Michaela Staneková

Michaela si myslí, že by ľudia mali vnímať svoje okolie, a to hlavne na sídlisku. Aj niečo také, ako pre niekoho zanedbateľné kompostovanie, dokáže utužiť medziľudské vzťahy. Je to malá eliminácia odpadu, ktorá nemusí byť pre človeka dôležitá, no možno sa o pár rokov stane bežnou súčasťou sídlisk. 

A čo by Michaela poradila ľuďom, ktorí majú rovnakú ambíciu začať pomáhať? „Myslím, že najdôležitejšie je nebáť sa a vystúpiť zo zabehnutých koľají. Ak má človek chuť meniť okolie k lepšiemu, netreba okolo toho príliš meditovať, ale treba začať konať. Nájsť vo svojom okolí podobne zmýšľajúcu osobu, lebo veď v dvojici alebo malej skupinke sa to lepšie tiahne. A potom ešte dávka nadšenia pre danú vec a úspech je zaručený.“

Domov
Zdieľať
Diskusia