Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti Niké.
23. decembra 2020, 13:31
Čas čítania 3:06
Sponzorovaný obsah

Bookmaker Niké prezradil svojich favoritov šípkového turnaja. Na čo sa oplatí tipovať?

ŠPORT NIKE
Uložiť Uložené

Obľúbenosť stávkovania na šípky dokazuje, že rozhodne nejde len o krčmový šport.

Nielen futbal, hokej, či lyžovanie. Sviatočný čas patrí aj šípkam. V legendárnom Alexandra Palace v Londýne je v plnom prúde svetový šampionát, ktorý neuniká ani pozornosti tipérov. Ako sa na Slovensku tipuje na šípky, s niekoľkými užitočnými tipmi, prezradil bookmaker Niké a šípkársky nadšenec, Adam Lamačka. 

Adam Lamačka, Niké
Zdroj: Niké


Keď sa hovorí o tipovaní, tak si väčšina predstaví futbal, hokej a iné populárne športy. Tipovanie na šípky sa s týmito športmi porovnávať nedá, no dokážu sa vyrovnať tenisovým turnajom mimo grandslamu. „Pri MS a vo vianočnom období je ponuka iných športov okresaná, preto aj aktuálny svetový šampionát je samozrejme sledovanejší aj medzi našimi tipérmi,“ vysvetľuje Adam Lamačka. Aktuálnu kurzovú ponuku si môžeš pozrieť tu.

Šípky rozhodne nepatria k nudným športom a momentálne je o ne čoraz väčší záujem. Samozrejme, ak by sme neboli v pandemickej situácii Alexandra Palace by bol dávno zaplnený fanúšikmi, ktorí by sledovali svojich favoritov. Podľa Lamačku sú šípky pre nadšencov live stávok príťažlivé svojim priebehom a sú radi, keď môžu v televízii sledovať hráčov a vidieť na nich, v akom sú rozpoložení a môžu tak vychytať zaujímavý kurz. 

Niké má v ponuke aj slovenskú Niké Premier League. Tento šport je rovnako na vzostupe a podľa Lamačkových slov to badať aj na streame, ktorý prebieha na webe Niké. Slováci si podľa neho obľúbili aj konfrontácie našich najlepších hráčov. Niektorí ich poznajú a rozhodujú sa na základe formy. Iní si vyberajú zápasy kvôli kurzom.

šípky, hranie šípok, terč na šípky
Zdroj: Clem Onojeghuo, Unsplash

Niké má širokú škálu kurzov. Na čo všetko by odporučil Lamačka upriamiť pozornosť, ak nie len na víťaza? „Deväťšípkové zavretie legu sme na majstrovstvách sveta nevideli už takmer 5 rokov. V súčasnej dobe to už taká vzácnosť nie je a v priebehu roka môžeme vidieť viac týchto tzv. perfektných legov, či už televíznych alebo netelevíznych. Boli však časy, keď to bola neuveriteľná rarita. Len ako pikošku by som uviedol, že keď Paul Lim v roku 1990 dokázal ako prvý v histórii zavrieť leg na 9 šípok na MS, tak inkasoval prémiu 52 tisíc libier - na porovnanie Phil Taylor vtedy ako majster sveta získal iba 24 tisíc libier.

Nový majster sveta na aktuálnom šampionáte zinkasuje 500 tisíc libier. Kurz na 9-šípkové zavretie sme vypísali na úrovni 2,05. A mimochodom, ten Paul Lim, dnes už 66-ročný hráč zo Singapuru, štartuje v Alexandra Palace aj tento rok. V 1. kole zdolal o 41 rokov mladšieho Luka Humphriesa. V ďalšom súboji už však nestačil na nasadenú deviatku Belgičana Van Den Bergha," uviedol. 

terč, šípky, hádzanie šípok, hranie šípok
Zdroj: Immo Wegmann, Unsplash

Nesmieme však opomenúť ani tipovanie na víťaza. Tento rok ide drvivá väčšina stávok na celkový triumf Michaela van Gerwena. „Tipéri zároveň veria, že konečne uvidíme na MS „9-darter“ – 9-šípkové zavretie. Na MS by sme zároveň mohli podľa našich tipérov vidieť až 5x „ulovenú veľkú rybu“, teda „Big fish“ ako Angličania volajú najvyšší možný checkout 170,“ dopĺňa Lamačka.

Práve Michael van Gerwen ovládol posledný veľký turnaj. V priebehu sezóny sa trápil, ale aj napriek tomu je najväčším favoritom, čo vidieť aj na jeho kurzoch. Lamačka, ktorý ho má dobre odsledovaného, vysvetľuje, že mal pred 2-3 rokmi kurz okolo 2.00, teraz má približne 3.40. „"Mighty Mike" sa po prerušení súťaží trápil. Pred koronou bol na čele Premier League, následne ani nepostúpil do play-off, “ opisuje formu favorita. Naposledy na Players Championship Finals triumfoval, preto by mu to mohlo vyjsť aj tentoraz. 

Samozrejme, že Michael van Gerwen má aj konkurenciu. Lamačka má aj medzi ostatnými hráčmi svojich favoritov. „Ja stále dúfam, že konečne porazí svoju psychiku Michael Smith, spolu s Wrightom jeden z mojich dvoch najobľúbenejších hráčov. Smith hrá úžasne rýchle šípky, takmer vždy sú to divácky atraktívne duely, hádže veľa 180tiek. Bohužiaľ, dopláca na svoju psychiku, keď ho jeden-dva nevydarené legy dokážu totálne rozhodiť. Preto je jediným hráčom svetovej špičky, ktorý ešte nevyhral vo svojej kariére ani jeden "major" turnaj,“ odpovedá na otázku konkurencie Michaela van Gerwena. 

šípky, terč, terč na šípky
Zdroj: Anastase Maragos, Unsplash

Neodpisoval by ani Aspinalla, ktorého označil ako čierneho koňa. Price a Wright podľa neho patria k spolufavoritom a stratenú formu by možno mohli nájsť Gary Anderson, Glen Durrant. Crossovi, Gurneymu a Rakúšanovi Suljovicovi nedáva veľké šance. Prekvapiť by mohol De Sousa či Belgičan van den Bergh. „Škoda, že tento rok na MS neuvídime sympatickú Fallon Sherockovú, ktorá sa vlani stala prvou ženskou víťazkou zápasu na MS,“ dodáva.

Vidieť, že Adam Lamačka má poriadny rozhľad a patrí k zanieteným fanúšikom šípok. Na čo sa teda najviac teší on? „Povedal by som, že v súčasnosti už MS v šípkach patria k takej tradičnej vianočnej športovej televíznej ponuke ako hokejové turnaje MS 20, Spenglerov pohár či skokanské Turné 4 mostíkov a aby som nezabudol ani na lyžovanie v Semmeringu s Petrou Vlhovou. Uvidíme, aké to bude v „Ally Pally“ v Londýne tento rok v súvislosti s pandémiou. Rozhodne sa však môžeme tešiť na nezameniteľný hlas Russa Braya, populárneho callera (teda rozhodcu) a jeho hlásenie 180tiek. Russa Braya som naživo zažil na exhibícii v pražskej hale Královka a naživo to je ešte lepší zážitok ako v televízii.“

Domov
Zdieľať
Diskusia