Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti OOCR STREDNÉ SLOVENSKO
24. marca 2021, 10:02
Čas čítania 2:32
Sponzorovaný obsah

8 tipov, kam sa môžeš vybrať na výlet na strednom Slovensku

8 tipov, kam sa môžeš vybrať na výlet na strednom Slovensku
Zdroj: ephoto.sk
ZAUJÍMAVOSTI DOVOLENKA KAM NA DOVOLENKU KAM NA VÝLET – SLOVENSKO SLOVENSKO ZAUJÍMAVÉ MIESTA NA SLOVENSKU
Uložiť Uložené

Stredné Slovensko ti ponúka veľa zaujímavých miest, kam sa môžeš vybrať na túru či cyklovýlet.

Zlievajú sa ti dni v karanténe a už ťa nebaví ani sledovanie seriálov? Opatrenia sú dosť obmedzujúce, no stále nie natoľko, aby si si nemohol urobiť menší výlet či túru vo svojom okrese. Po tom, čo celý čas sedíš doma, sa ti pohyb na čerstvom vzduchu bude viac než hodiť. V spolupráci s OOCR STREDNÉ SLOVENSKO ti preto prinášame tipy na zaujímavé miesta, kam sa môžeš ísť prejsť, prípadne ich objaviť neskôr, keď bude situácia priaznivejšia. 

Všetky tipy sme pripravili s ohľadom na momentálne protipandemické opatrenia, ktoré sa však môžu v priebehu času meniť. Odporúčame ti opatrenia sledovať, dodržiavať a v žiadnom prípade ťa nenavádzame na ich porušovanie. 

Romantika v dubovom háji

Panónsky háj Gavurky je jeden z najväčších hájov. Rozprestiera sa medzi obcami Dobrá Niva a Sása v okrese Zvolen. Je čarovný v každom ročnom období. Teraz, keď sa všetko pomaly prebúdza, ti poskytne nielen krásne výhľady, ale aj dokonalú hudobnú kulisu v podobe čvirikania vtákov a bzučania prvého hmyzu. Či už sa sem vyberieš so svojou polovičkou, alebo s celou rodinou, toto miesto ti učaruje svojimi prastarými, 200- až 400-ročnými dubmi.

Panónsky háj Gavurky, kde nájdeš 200- až 400-ročné duby
Panónsky háj Gavurky, kde nájdeš 200- až 400-ročné duby Zdroj: OOCR CENTRAL SLOVAKIA

Výlet za dokonalým výhľadom

Ľahká túra alebo dlhšia prechádzka za príjemného počasia nie je nikdy na škodu. Spoznaj Kremnické vrchy vďaka náučným chodníkom, ktoré vedú cez obec Horné Pršany. Oboznámiš sa s prírodnými a historickými zaujímavosťami obce a jej okolia. Na jednom z náučných chodníkov si môžeš pozrieť aj komplex menších jaskýň. Na konci tejto túry ťa odmení výhľad z rozhľadne. 

Výhľad, ktorý si užiješ z rozhľadne v Horných Pršanoch
Výhľad, ktorý si užiješ z rozhľadne v Horných Pršanoch Zdroj: OOCR CENTRAL SLOVAKIA

Rebrík do neba pri obci Dúbravica

Ak sa nachádzaš v blízkosti Banskej Bystrice, tak Rebrík do neba môže byť ideálnym cieľom túry. Tento výlet zvládne aj turista začiatočník či mladší členovia rodiny. Uprostred lúky za obcou Dúbravica nájdeš rebrík, ktorý sa týči k nebu napriek tomu, že sa o nič neopiera. Ide vlastne o sochu, ktorú vytvoril umelec Matej Rosmány. Ak sa nebojíš výšok, môžeš vyliezť až úplne navrch a užiť si výhľad. 

Rebrík do neba má 5 metrov a ďalšieho 1,5 metra je v zemi
Rebrík do neba má 5 metrov a ďalšieho 1,5 metra je v zemi Zdroj: OOCR CENTRAL SLOVAKIA

Srdiečková lavička pre všetkých zamilovaných

Výlet k spomínanému rebríku môžeš spojiť aj s ďalšou atrakciou – so srdiečkovou lavičkou pri obci Poniky. Lavičku, ktorú dotvorilo srdiečko, mnohí poznajú ako Ponické srdiečko. Či si užiješ zamilovaný pohľad na krásnu prírodu, alebo si tu vytvoríš tie najromantickejšie fotky, necháme na teba.

Ponické srdiečko alebo aj lavička zaľúbených
Ponické srdiečko alebo aj lavička zaľúbených Zdroj: OOCR CENTRAL SLOVAKIA

Rozhľadňa Krahule

Okolie Kremnice lemuje krásna príroda, ktorá je ako stvorená na túry. Perfektný výhľad sa ti naskytne aj z rozhľadne na Krahulskom štíte. Dá sa sem dostať dvomi spôsobmi – peši z Kremnice, pričom táto náročnejšia trasa môže trvať približne dve hodiny. Druhou možnosťou je odviezť sa na Krahule autom či autobusom a prejsť na Krahulský štít. Túto túru zvládajú aj deti. 

Rozhľadňa Krahule umiestnená v nádherných Kremnických vrchoch
Rozhľadňa Krahule umiestnená v nádherných Kremnických vrchoch Zdroj: OOCR CENTRAL SLOVAKIA

Badínsky rybník

Počas zimných mesiacov sa z rybníka stala ideálna plocha na korčuľovanie. Jeho krásy si môžeš užiť ešte viac počas prvých jarných lúčov. Badínsky rybník nájdeš v blízkosti obcí Badín a Vlkanová. Určite stojí za cyklovýlet, prípadne prechádzku, ktorú si môžeš spríjemniť piknikom na jeho brehu. 

Badínsky rybník láka návštevníkov v každom ročnom období
Badínsky rybník láka návštevníkov v každom ročnom období Zdroj: Datamatrix Photography - Norbert Kuklovský

Rozhľadňa a jazero pre otužilcov v Šachtičkách

Horské stredisko Šachtičky je obľúbené najmä medzi lyžiarmi. Určite však stojí aj za malú túru po okolí. Ak si sa celú zimu odhodlával na otužovanie, môžeš to skúsiť v obľúbenom jazierku ľadových medveďov. Nezabudni však, že kúpanie je na vlastné riziko. Ako odmenu si môžeš užiť výhľad na krásnu okolitú prírodu z rozhľadne pod lyžiarskym vlekom. Šachtičky sa nachádzajú neďaleko Španej Doliny, ktorá taktiež ponúka veľa zaujímavých miest na preskúmanie.

Jazero Šachtička obľúbené medzi ľadovými medveďmi.
Jazero Šachtička obľúbené medzi ľadovými medveďmi. Zdroj: OOCR CENTRAL SLOVAKIA

Špania Dolina s bohatou banskou históriou

Táto obec bola známa predovšetkým ťažbou medenej rudy. Nájdeš tu nádherné zachované domčeky z 19. storočia a čarovný ranogotický Kostol premenenia Pána z 13. storočia s vysokou vežou s románskymi základmi. Okrem uličiek dýchajúcimi históriou si tu užiješ aj prírodu spojenú s baníckou minulosťou. Trasy banského náučného chodníka ťa privedú k miestam zašlej slávy baníckej histórie – šachtám a štôlňam ukrytým v okolitých lesoch (stredne náročný horský terén). Napríklad z haldy šachty Maximilián je nádherný panoramatický výhľad na okolité hory. 

Výhľad na historické jadro Španej Doliny.
Výhľad na historické jadro Španej Doliny. Zdroj: Miroslav Turek
Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.
Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.
Domov
Zdieľať
Diskusia