Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Sony PlayStation.
27. novembra 2020, 12:52
Čas čítania 3:51
Sponzorovaný obsah

Prečo si kúpiť Playstation 5? Zhrnuli sme 10 dôvodov, výkon a exkluzívne hry nie sú zďaleka všetko

TECH PS5
Uložiť Uložené

Nová konzola od Sony je dnes na trhu nedostatkovým tovarom a keď si sa k nej dostal už dnes, si skutočným štastlivcom. Tu je niekoľko dôvodov, prečo sa uchádzať o kúpu čo najskôr.

Novinka PlayStation 5 prvýkrát prišla na trh 19. novembra 2020, ešte stále však ide o nedostatkový tovar, ktorí majú v súčasnosti doma len naozajstní štastlivci. 

Ani bleskovo rýchle načítanie s ultravysokou rýchlosťou SSD, intenzívnejší zážitok s podporou vibračnej spätnej väzby, či 3D zvuk s kompatibilnými slúchadlami nie sú jedinými výhodami, ktoré nová konzola od Sony prináša. PS5 spája technologickú vyspelosť s čo najintenzívnejším hráčskym zážitkom, a tak si na svoje príde naozaj každý – aktívni aj víkendoví hráči. 

Už dnes si recenzenti nevedia vynachváliť pomer ceny a výkonu. S cenovkou 499 eur je PlayStation 5 jasným víťazom a pravdepodobne časom motivuje aj množstvo hráčov, ktorí nedali dopustiť na herné počítače. My sme pripravili 10 dôvodov, prečo by si si mal novú konzolu od Sony čo najskôr zadovážiť. 

Odporúčané
Recenzia: PlayStation 5 Recenzia: PlayStation 5 24. novembra 2020, 14:31

Ideálny vianočný darček

Áno PlayStation 5 je dnes beznádejne vypredaná, napriek tomu však môžeš byť vynaliezavý a svojej blízkej osobe darovať napríklad obálku s dokladom, že vo februári 2021 môže konzolu očakávať s otvorenou náručou. S cenovkou 499 eur síde nejde o najlacnejší darček, množstvo Slovákov je však zvyknutých investovať na Vianoce do elektroniky, pričom v tomto prípade sa to vzhľadom na technologickú vyspelosť produktu aj úroveň inovácii oplatí ešte oveľa viac, ako nový smartfón alebo televízia. Pre tých ešte vynaliezavejších je k dispozícii aj digitálna verzia konzoly za 400 eur. 

10 dôvodov, prečo si kúpiť PlayStation 5. Priaznivá cena, výkon a exkluzívne hry zďaleka nie sú všetko
Zdroj: Sony

Rýchlosť

Hladké a neporovnateľne rýchle načítanie hier pocítiš najmä vďaka novému SSD disku. Oveľa plynulejšie je aj prepínanie z hier do menu a vracanie sa do hry po tom, čo ťa v niektorej z hier zabijú a musíš si zopakovať kolo. V PS5 nájdeš silný grafický čip aj procesor od AMD. A veľmi príjemnou čerešničkou na torte je skutočnosť, že ani pri tej najväčšej záťaži ťa nebude konzola obťažovať svojím hlukom.

Rozumná investícia

Cenovka 499 eur za fyzickú verziu je v porovnaní s herným počítačom skutočne príjemným bonusom. A to aj s ohľadom na skutočnosť, že PlayStation 5 s tebou bude s rovnako silným výkonom aj o pár rokov, kedy už mnohé grafické karty a procesory v počítačoch stíhať nebudú. To, že sa oplatí zadovážiť si PS5 čo najskôr, dokazuje aj skutočnosť, že sa dnes na stránkach predpredajcov predávajú za násobne vyššiu hodnotu oproti tej pôvodnej. 

Digitálna edícia

PS5 Digital Edition je plne digitálna verzia konzoly bez diskovej jednotky. Stačí sa prihlásiť do svojho účtu a v digitálnom obchode si môžeš kúpiť a prevziať hry. Výhodou je výnimočná spätná kompatibilita, zahrať si totiž môžeš aj hry z katalógu starších digitálnych hier pre systém PS4 vo verzii PS5 Digital Edition.

Pripoj systém PlayStation VR k systému PS5 Digital Edition a vychutnávaj si digitálne hry podporované systémom PS VR. Ak chceš svoju konzolu PS5 Digital Edition vybaviť systémom PS VR, budeš potrebovať kameru PlayStation Camera2 pre systém PS4 a adaptér PlayStation Camera. Nič nemusíš kupovať, stačí si zariadenie vyžiadať na tejto stránke

3D zvuk

Aj v našej recenzii sa dozvieš, že za bezkonkurenčnú výhodu PS 5 považujeme práve doposiaľ nevídaný zážitok z hrania. Miestami ťa nová funkcia 3D zvuk pohltí až príliš – zvuková kulisa, vďaka ktorej budeš mať pocit, že si v centre diania, je však na nezaplatenie. Vďaka technológii Tempest 3D AudioTech s kompatibilnými slúchadlami tvoje okolie v podporovaných hrách skutočne ožije. Nezabudni si zadovážiť aj kvalitný headset. My odporúčame Pulse 3D priamo od Sony.

Revolučný ovládač

Dostane ťa aj samotné ovládanie, ktoré zážitok dotvorí ešte o niečo viac – najmä haptická odozva a adaptívne spúšťače ťa presvedčia, že doteraz tvoj zážitok z hrania nikdy nebol kompletný. Bezdrôtový ovládač DualSense™ pre systém PS5 ponúka pohlcujúcu funkciu vibračnej spätnej väzby, dynamické adaptívne spúšte  a vstavaný mikrofón, to všetko ukryté v ikonickom dizajne. Ten si síce zachováva charakteristické prvky, zároveň je však ešte pohodlnejší na držanie. 

Napríklad tlačidlá vzadu fungujú natoľko adaptívne, že vďaka ním budeš môcť cítiť rozdiel medzi naťahovaním tetivy na luku a strieľaním zo zbrane.

Ocenia to aj kamoši

V súčasnej dobe trávime doma príliš veľa času a pomaly sme vystrieľali všetky nápady, čo sa dá ešte počas chladných večerov v rámci spoločenských aktivít robiť. Všetci hráči však veľmi dobre vedia, že single player nemôžeš byť donekonečna a občas vie spestriť zážitok z hrania aj prítomnosť kamošov, s ktorými si môžeš porovnať svoje schopnosti v rôznych hrách pre viac hráčov. Snáď nikto nebude pochybovať o tom, že tvoji kamoši ešte viac ocenia, keď budú vedieť, že si môžu vyskúšať už aj novú PlayStation 5 a s ňou množstvo inovantívnych noviniek. 

Zábava a tvorba obsahu

Všetci veľmi dobre vieme, že konzola nie je len o hraní hier. Keď ťa prestane baviť hrať sa, môžeš využiť sekciu Médiá, ktorá prináša výber bezplatných a platených streamovacích služieb spoločne na jednom mieste, kde nájdeš a prehráš najnovšie epizódy, filmy a odporúčané programy stlačením jedného tlačidla. Nechýbajú ani Netflix, Spotify, YouTube a ďalšie platformy, bez ktorých si dnes nevieme predstaviť život. Vďaka svojej PS5 sa môžeš pridať ku komunite hráčov cez Twitch a dokonca streamovať priamo z konzoly PS5.

Hráči ocenia aj možnosť vytvárať snímky obrazovky a videá zo svojej hry. Následne ich môžeš priamo zdieľať s ostatnými hráčmi v sieti PlayStation Network alebo vo vybraných aplikáciách sociálnych sietí.

Exkluzívne hry

PlayStation 5 prichádza s nádielkou exkluzívnych hier z dielne PlayStation Studios, na ktoré nedáš dopustiť. Všetky sa vyznačujú skvelou hrateľnosťou a unikátnym herným zážitkom. Či už je to Demon’s Souls, Spider-Man: Miles Morales, Sackboy: A Big Adventure alebo Astro’s Playroom, priprav sa, že už po prvom zapnutí konzoly sa nebudeš vedieť minimálne pár hodín odtrhnúť od hrania. 

Za spomenutie stojí aj veľmi slušná kompatibilita s hrami z PS 4. Niektoré hry dostali aj vylepšenia v podobe väčšieho rozlíšenia. Samozrejmosťou sú aj exkluzivity v rámci PS5 PS Plus Collection.

Exkluzivity: 

Bloodborne

Days Gone

Detroit: Become Human

God of War

Infamous Second Son

Ratchet and Clank 

The Last Guardian

The Last of Us Remastered

Until Dawn

Uncharted 4: A Thief’s End

10 dôvodov, prečo si kúpiť PlayStation 5. Priaznivá cena, výkon a exkluzívne hry zďaleka nie sú všetko
Zdroj: Sony

Dizajn

No a na záver ešte pripomienka, že v roku 2020 máme možnosť sledovať, ako si vývojári technicky najlepšieho hracieho zariadenia na svete dávajú záležať aj na tom, aby tvoja obývačka nevyzerala ako detská izba 12-ročného chlapca. S odstupom času sa dizajn PlayStation 5 zdá ako veľmi dobre premyslený krok, ktorý oceníme aj o niekoľko rokov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia