Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. novembra 2020, 6:50
Čas čítania 0:47
Adam Novosad

VIDEO: Vyzliekli sa donaha a pokryli nechutnými nadávkami, aby v Poľsku zabojovali proti zákazu potratov

NEWS POĽSKO
Uložiť Uložené

Boj proti zákazu potratov v susednom Poľsku neustáva ani v posledných dňoch a chystajú sa ďalšie protesty.

V susednom Poľsku neustávajú protesty proti kontroverznému verdiktu tamojšieho ústavného súdu, ktorý nedávno rozhodol o rozsiahlom sprísnení zákazu potratov. Na základe nového rozsudku by boli interrupcie ilegálne aj v prípade, ak by plodu diagnostikovali vážne poškodenie, informuje Se.

V praxi by tak ženy mali povinnosť vynosiť svoj plod za takmer akýchkoľvek okolností okrem znásilnenia, incestu a ohrozenia zdravia matky.

Analýza vykonávaných interrupcií v Poľsku pritom poukázala na to, že drvivá väčšina potratov v krajine sa uskutočňuje práve z dôvodu, že plod je nenávratne poškodený, a tak by po narodení zomrel, alebo by bola jeho kvalita života veľmi nízka.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Strajk Kobiet (@strajk_kobiet),

Aj preto sa poľská vláda rozhodla odložiť platnosť rozsudku. Nielenže k tomu dopomohol najväčší piatkový protest v uliciach Varšavy, kde sa zúčastnilo viac ako 100-tisíc ľudí, ale svojou troškou prispeli aj demonštranti Ania Bielawska a Lukasz Stanek. Obaja sa vyzliekli donaha a vydali sa na protestnú prechádzku popred poľský prezidentský palác.

Odporúčané
V Poľsku zakázali takmer všetky interrupcie. Tisícky žien protestujú v uliciach miest V Poľsku zakázali takmer všetky interrupcie. Tisícky žien protestujú v uliciach miest 24. októbra 2020, 17:56

Svoje nahé telá pokryli nadávkami, ktoré podľa nich príliš často ľudia v poľskej spoločnosti smerujú na ľudí len na základe sexuality či sexuálnej orientácie, a nedali sa odradiť ani prítomnosťou ozbrojených policajtov. „Nedovolili im prejsť ďaleko, ale bolo to symbolické,“ skonštatovala jedna z aktivistiek, ktorá obom protestujúcim pomáhala priamo na mieste.

Domov
Zdieľať
Diskusia