Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. októbra 2020, 17:56
Čas čítania 0:51
Miriam Rumanková

V Poľsku zakázali takmer všetky interrupcie. Tisícky žien protestujú v uliciach miest

NEWS POĽSKO POTRAT PROTEST
Uložiť Uložené

Výnimku majú len prípady znásilnenia, incestu alebo ohrozenia zdravia matky.

Poľské súdy vo štvrtok zakázali vykonávanie takmer všetkých interrupcií v krajine. Výnimkou zostávajú prípady pri znásilneniach, inceste alebo pri ohrození zdravia matky. Informuje o tom BBC.

Ženy sa v piatok v skorých ranných hodinách zhromaždili pred varšavským domom vicepremiéra Jaroslawa Kaczynského, ktorý stoji na čele vládnej strany. Zástupcovia polície vyhlásili, že museli použiť fyzickú silu, pretože hádzali kamene do vicepremiérovho domu. Demonštranti skandovali a nad hlavami držali nadpisy ako „Toto je vojna“ a „Na rukách máte krv“.

Magda, 34-ročná demonštrantka z mesta Gdynia povedala, že si ženy v Poľsku nikto neváži: „Nikto nás nepočúva. Je to hanba poľského štátu voči polovici populácie, voči nám ženám. Nikdy na to nezabudneme," povedala.

Odporúčané
Je dobrovoľný potrat právom každej ženy? O názory na túto chúlostivú tému ste sa s nami podelili aj vy Je dobrovoľný potrat právom každej ženy? O názory na túto chúlostivú tému ste sa s nami podelili aj vy 29. marca 2017, 20:14

Interrupcie, ktoré vykonávali v prípade nesprávneho vývoja plodu alebo jeho genetickej vady tvorili až 98 % zo všetkých uskutočnených zákrokov. Teraz ich zakázali.

Domov
Zdieľať
Diskusia