Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
1. novembra 2020, 17:09
Čas čítania 1:31
Tímea Krauszová

Prezidentka Zuzana Čaputová o testovaní: Som rada, že sa moje obavy nenaplnili a testovanie sa podarilo dobre zvládnuť

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Potvrdzuje to, že napriek názorovým rozdielom a kritickým výhradám sa vieme ako spoločenstvo zomknúť, povedala hlava štátu.

Ešte v piatok spochybňovala prezidentka Zuzana Čaputová celoplošné testovanie. Neverila, že sa ho podarí dobre zorganizovať a žiadala premiéra Igora Matoviča, aby tí, ktorí sa nestihnú dať otestovať, nemali povinný lockdown a zákaz ísť do práce bez negatívneho testu.  Nechcela tiež, aby testovanie ohrozilo fungovanie nemocníc.

Jej obavy sa však nepotvrdili, ako naznačuje priebeh víkendu. Na Facebooku sa preto poďakovala všetkým zúčastneným aj ľuďom, ktorí celý víkend pracujú.

Odporúčané
Plánované testovanie nesmie ohroziť fungovanie nemocníc alebo poskytovanie zdravotnej starostlivosti, tvrdí prezidentka Čaputová Plánované testovanie nesmie ohroziť fungovanie nemocníc alebo poskytovanie zdravotnej starostlivosti, tvrdí prezidentka Čaputová 27. októbra 2020, 16:23

Napriek názorovým rozdielom sa vieme ako spoločenstvo zomknúť

„Klobúk dole pred všetkými, ktorí sa na príprave testovania podieľali. Som rada, že sa nenaplnili obavy, vrátane tých mojich, a že vo výsledku každý, kto sa otestovať chcel, sa na test dostal. Uznanie patrí všetkým, ktorí sa na tom podieľali, predovšetkým vláde, armáde, polícii, hasičskému zboru, zdravotníkom, zdravotníčkam a všetkým ľuďom, ktorí dobrovoľnícky pomáhali,“ píše prezidentka v statuse na sociálnej sieti.

Špeciálne sa poďakovala aj samosprávam, ktoré mali na krku zabezpečenie testovacích miestností a do poslednej chvíle nemali odpovede na všetky svoje otázky. „Videli sme, že práve komunity na miestnej a mestskej úrovni dokážu urobiť veľmi veľa a podržať aj taký veľký projekt akým je celoštátne plošné testovanie.“

Odporúčané
Matovič o nezáujme o testovanie v nedeľu: Čaputová strašila, že sa neujdú testy, ľudia sa včera tlačili, dnes majú slížikovú Matovič o nezáujme o testovanie v nedeľu: Čaputová strašila, že sa neujdú testy, ľudia sa včera tlačili, dnes majú slížikovú 1. novembra 2020, 13:03

Uznanlivo okomentovala aj správanie ľudí, ktorých ráno chválil aj premiér s ministrami. Väčšina testovania prebehla bezproblémovo a ľudia trpezlivo stáli v radoch. „Potvrdzuje to, že napriek názorovým rozdielom a kritickým výhradám sa vieme ako spoločenstvo zomknúť.“

Na záver prezidentka vyzvala všetkých s pozitívnym výsledkom testu, aby poctivo zostali v karanténe a pomohli tak spomaliť šírenie vírusu. Vo finále môžu ochrániť zdravie ľudí a zachrániť životy.

Premiér Igor Matovič odpovedal v rámci dopoludňajšej tlačovej konferencie aj na otázku, ako si vysvetľuje, že dnes hlásia takmer všetky odberné miesta na Slovensku nezáujem o testovanie. „Pani prezidentka trochu postrašila, že sa na každého neujde, tak sa ľudia včera tlačili, aby sa na nich ušlo. Tak majú vybavené, dnes budú mať nedeľu a sližíkovú,“ povedal Igor Matovič s úsmevom.

Podľa premiéra Igora Matoviča bude aj druhé kolo testovania. Predseda vlády pripustil, že v pár okresoch by testovanie byť nemuselo. Hovoriť o tom mieni s odborníkmi. Pri druhom kole argumentuje dobrými výsledkami z testovania na Orave a v Bardejove.

Odporúčané
Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať 22. apríla 2023, 9:00

Celoplošného testovania sa v sobotu zúčastnilo 2 581 113 ľudí, z toho 25 850 malo pozitívny výsledok testu, čo predstavuje približne 1 % z celkového počtu testov. Laboratóriá navyše otestovali 21 949 PCR vzoriek za sobotu, z ktorých potvrdili ďalších 2 282 nových prípadov koronavírusu.

Domov
Zdieľať
Diskusia