Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. októbra 2020, 16:59
Čas čítania 1:16
Matej Krajčovič

Slovensko má už 61 obetí koronavírusu, dnes boli oznámené ďalšie štyri. 31 tiel čaká na vykonanie pitvy

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Krajčí priznáva, že situácia nie je stabilizovaná a počty nakazených aj mŕtvych budú rásť.

Na tlačovke ministra zdravotníctva Mareka Krajčího boli dnes potvrdené ďalšie štyri obete koronavírusu u nás, Slovensko teda za celý čas pandémie vykazuje už 61 obetí, u ktorých už patológovia vykonali pitvu a primárnou príčinou úmrtia bol COVID-19.

Všetci poslední pacienti mali nad 60 rokov, dve u z nemocníc v Bratislave a Trnave, jedno bolo doma. 

Ďalších 25 ľudí u nás zomrelo s pozitívnym testom na koronavírus, no primárnou príčinou úmrtia mali byť iné ochorenia. Aktuálne čaká na vykonanie podrobnej analýzy lekármi ešte 31 tiel, je teda pravdepodobné, že smutné štatistiky u nás ešte budú v krátkom čase stúpať. 

Minister Krajčí opäť vyzval ľudí, aby poctivo nosili ochranné rúška a podľa možností obmedzili aj návštevy a kontakty s ostatnými, hlavný hygienik Ján Mikas potvrdil, že úrady posilnia Úrady verejného zdravotníctva na Orave, kde je aktuálne mimoriadne zlá situácia. 

Mikas naznačil, že môže dôjsť k podobne tvrdým obmedzeniam, aké tu boli počas prvej vlny, kontrétne spomenul obmedzenie prevádzky obchodov a verejných prevádzok. Vylúčil však, že by mohol byť zavedený zákaz vychádzania alebo by Orava mohla byť úplne uzavretá. 

Odporúčané
Na Orave bude s pandémiou pomáhať armáda, do boja s koronavírusom sa zapojí celkovo 1500 vojakov denne Na Orave bude s pandémiou pomáhať armáda, do boja s koronavírusom sa zapojí celkovo 1500 vojakov denne 9. októbra 2020, 9:20

Vo štvrtok naše laboratóriá analyzovali až 10 136 testov. Tých by sme mali mať dostatok, Slovenskí vedci a spoločnosť MultiplexDx totiž štátu darovala ďalších 100-tisíc PCR testov vyvinutých v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied. 

Slovensko má aktuálne podľa Matoviča testov dostatok. Konkrétne číslo neuviedol, povedal však, že sa nakupujú priebežne.


Krajčí priznal, že na Slovensku už je koronavírusová situácia horšia ako v Rakúsku či Maďarsku. Sme však stále lepší ako Češi, ktorí majú najnepriazdnivejšiu situáciu v celej Európe

Niektoré regióny u nás však vykazujú až 30-50 % pomer pozitívnych testov, okrem Oravy je to tiež Veľký Krtíš, Prievidza, Partizánske, Trebišov, Žarnovica, Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom, Snina, Svidník, Stropkov. Bardejov, Humenné či Medzilaborce. 

Minister nevidí vysoké percento pozitívnych testov zo všetkých odobratých vzoriek ako závažný problém, môže podľa neho skôr o dobrú prácu epidemiológov, ktorí dohľadali kontakty z ohnísk, ako sú napríklad svadby a školy. Slovensko netestuje plošne, bezpríznakoví ľudia bez kontaktov s nakazenými sa môžu otestovať len dobrovoľne ako samoplatcovia. 

CORONAVIRUS CHART
Domov
Zdieľať
Diskusia