Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. septembra 2020, 18:31
Čas čítania 2:33
Tímea Krauszová

Emily Ratajkowski odhalila, že ju pred 8 rokmi zneužil fotograf: Jeho prsty boli zrazu vo mne

NEWS EMILY RATAJKOWSKI
Uložiť Uložené

Fotograf Jonathan Leder o 4 roky neskôr vydal knihu s jej neautorizovanými nahými fotkami.

Emily Ratajkowski otvorene prehovorila o sexuálnom násilí. 29-ročná modelka  tvrdí, že fotograf Jonathan Leder ju zneužil v roku 2012, keď spoločne nafotili neslávne slávne akty. Tie Leder o štyri roky neskôr vydal v knižnej podobe bez jej súhlasu.

V úprimnej eseji, ktorú sama napísala pre New York Magazine, hovorí nielen o tom, čo sa stalo, ako sa po tejto udalosti pozviechala a ako jej fotografie navždy pripomínajú osudnú noc. Hľadá v nej odpoveď na otázku: Kedy modelka vlastní obraz o sebe samej?

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata) on

„Veľmi, veľmi to bolelo“

Fotenie prebiehalo v Lederovom dome v roku 2012. Šlo o nehonorovaný editoriál pre magazín Darius, ktorý jej dohodila jej agentka. Spočiatku mala na sebe spodnú bielizeň, neskôr sa vyzliekla, spomína si Ratajkowski v článku. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by New York Magazine (@nymag) on

Modelka ďalej hovorí, že vypila veľa vína v priebehu večera a otvorene priznáva, že bola opitá. „Ďalšia vec, ktorú si pamätám, je tma.“

Na konci fotenia spolu sedeli na gauči, keď sa jej fotograf začal dotýkať. Vypytoval sa jej na priateľov a okomentoval jej pohyby. Ratajkowski v článku opisuje, že niekedy, keď je nervózna, bezmyšlienkovito si šúcha o seba nohy. „Neznášam, že dokonca aj teraz, keď si pošúcham nohy, pretože som vyčerpaná alebo mi je zima, tak myslím na Jonathana.“

„Väčšina toho, čo nasledovalo, je rozmazaná, okrem pocitu. Nepamätám si, že by sme sa bozkávali, ale pamätám si, že jeho prsty boli zrazu vo mne. Tvrdšie a tvrdšie a tlačil a tlačil a dotýkal sa ma, ako sa ma nikto nikdy predtým ani potom nedotkol,“ opisuje traumatizujúci zážitok. Ďalej hovorí o tom, že ju to bolelo a síce nič nepovedala, napokon Lederovu ruku silou vytiahla. Muž sa otočil a odišiel z miestnosti.

Ratajkowski prespala tú noc v dome, ráno sa Leder tváril, akoby sa nič nestalo. Spravil jej kávu, v dome bola aj maskérka, s ktorou spoločne na fotkách pracovali. Modelka napokon odišla domov a na celý incident sa pokúsila zabudnúť. Keď jej o pár mesiacov prišiel výber vkusne upravených čiernobielych fotiek, bola celkom spokojná s výberom. Myslela si, že je to naposledy, čo jej niekto pripomenie traumatický večer s Lederom, ale mýlila sa.

Odporúčané
Svet Marvelu: Vymení Chadwicka Bosemana v role Black Panthera nový herec alebo sa zrušia všetky pokračovania? Svet Marvelu: Vymení Chadwicka Bosemana v role Black Panthera nový herec alebo sa zrušia všetky pokračovania? 15. septembra 2020, 16:03

Vydal knihu s jej fotkami bez súhlasu

Leder o štyri roky neskôr vydal knihu s doposiaľ nepublikovanými fotkami Emily Ratajkowski. Nepýtal si od nej povolenie a dozvedela sa o nej až od médií. Novinári a zástupcovia rôznych magazínov jej telefonovali so štedrou ponukou, že chcú jej najnovší projekt podporiť, urobiť o ňom rozhovor, pripraviť články. Musela si vraj vygoogliť, o akej knihe je reč, pretože o ničom nevedela.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata) on

Kontaktovala právnika a pustila sa do boja. Leder tvrdil, že jej agentka podpísala zmluvu, podľa ktorej mohol fotografie použiť. Modelka aj jej agentka to popierali, zrejme šlo o sfalšovaný podpis.

Po niekoľkých dňoch jej právnik oznámil, že bojovať na súde by bolo zbytočné. Jediné, čo by získala, by boli práva na knihu a možno zisk z predaja. Fotografie sa však už rozšírili na webe a ona si napriek sláve nemohla dovoliť drahého právnika. Leder mal dostatok peňazí na to, aby ju to zbankrotovalo.

Leder po rokoch vydal aj druhú a tretiu knihu, štvrtá a zároveň (zatiaľ) posledná z nich vyšla minulý rok v tvrdej väzbe. Takmer celá jeho webstránka je len o fotkách a škandále so svetoznámou modelkou. Pravidelne organizoval výstavy fotografií v neyworkskej galérii. Pri viacerých rozhovoroch hovoril o Emily ako o sebavedomej, inteligentnej žene, ktorá však v tom čase nič neznamenala a prišla za ním, vychýreným a úspešným fotografom, aby s ním mohla spolupracovať.

Jedna z kníh s fotkami Emily Ratajkowski. Predajná cena: 75 dolárov.
Jedna z kníh s fotkami Emily Ratajkowski. Predajná cena: 75 dolárov. Zdroj: Imperial Publishing

Emily v otvorenej a srdcervúcej eseji hovorí ďalej o tom, ako úplne stratila kontrolu nad svojimi nahými fotkami. Jej príbeh však neskončil a napriek tejto skúsenosti sa rozhodla vyjsť s pravdou na povrch a naplno prebrať kontrolu nad „skutočnou Emily“.

„Napokon Jonathanovi dôjdu doposiaľ nevidené polaroidy, ale ja ostanem skutočnou Emily; tou, ktorá vlastní umelkyňu Emily, tou, ktorá napísala aj túto esej. Tá Emily bude naďalej pracovať na tom, aby si vydrela kontrolu tam, kde môže!“

Domov
Zdieľať
Diskusia