Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. septembra 2020, 19:11
Čas čítania 2:32
Dominik Vetrák

Duna dostáva epický trailer. Hviezdni herci, špičkový režisér a vizuál, ktorý ťa ohromí

FILMY A SERIÁLY DUNA
Uložiť Uložené

Najočakávanejší film tohto roka sa predstavuje prvým trailerom.

Po premiére Nolanovho Tenetu už môžeme s pokojom povedať, že najočakávanejším filmom tohto roka je Duna. Nič megalomanskejšie do konca roka už nevyjde. Warner Bros. dnes konečne vydali aj prvý trailer, ktorý tak dorazil len 3 mesiace pred premiérou.

Nebyť Covid-19, videli by sme ho už skôr. Warneri však ešte čakali, ako sa bude dariť Tenetu a či Dunu radšej nepresunú na ďalší rok. Zdá sa však, že sa premiéry skutočne dočkáme ešte 18. decembra. 

Nová filmová verzia epického fantasy príbehu Dune od Franka Patricka Herberta vzniká pod režijným dohľadom kanadského mága Dennisa Villeneuvea (Arrival, Prisoners, Sicario, Blade Runner 2049).  

Snímka má neuveriteľne nabité herecké obsadenie. Hlavnou postavou bude Paul Atreides v podaní Timothée Chalameta. Rebecca Ferguson si zahrá jeho Lady Jessicu.

Odporúčané
2. séria The Boys odštartovala tromi skvelými epizódami. Tento superhrdinský seriál si nesmieš nechať ujsť 2. séria The Boys odštartovala tromi skvelými epizódami. Tento superhrdinský seriál si nesmieš nechať ujsť 8. septembra 2020, 13:17

Atreides sa s rodinou bude sťahovať z domovskej planéty Caladan na planétu Arrakis, ktorú získali ako dedičstvo. Arrakis je domovom najvzácnejšieho zdroja vo vesmíre, nadľudskej drogy menom Spice. Noví majitelia planéty si okamžite nájdu rivalov a nepriateľov.

Okrem Timotheého Chalameta a Rebeccy Ferguson uvidíme aj hercov a herečky ako: Jason Momoa, Zendaya, Stellan Skarsgard, David Dastmalchian, Oscar Isaac, Javier Bardem, Josh Brolin, Dave Bautista a ďalších. Niektorých z nich môžeš vidieť aj na obrázkoch nižšie v galérii.

O scenár sa postaral Eric Roth (A Star is Born, Benjamin Button) a kameru mal na starosti Greig Fraser (Lion, Rogue One: A Star Wars Story, Zero Dark Thirty). Soundtrack zloží geniálny Hans Zimmer. Film by mal spracovať polovicu príbehu a štúdio Warner Bros. už údajne súhlasilo, aby Villeneuve natočil aj druhú časť.

Duna dostáva epický trailer. Hviezdni herci, špičkový režisér a vizuál, ktorý ťa ohromí
Zdroj: Warner Bros.

Románová Duna Franka Herberta patrí k dielam, ktoré spôsobili vo svojom žánri doslova revolúciu. Viac než 600 stranový epos sa do hĺbky zaoberal mnohými vážnymi témami: náboženstvom, resp. mesianizmom, environmentalizmom či ekologickými problémami. 

V mnohom tiež zrkadlil politickú situáciu svojej doby. Herbert vytvoril košatý a mimoriadne náročný príbeh, kde do detailov popísal sociologické, etnologické či geologické podrobnosti svojho sveta. Aj vďaka tomu bola Duna často považovaná za nesfilmovateľnú knihu.

Pôvodne chcel snímku natočiť Alejandro Jodorowsky, známy svojimi surreálnymi dielami ako El Topo či Svätá hora. Jodorowsky plánoval nakrútiť neuveriteľný 10 hodinový celovečerák a pri práci mu pomáhali také umelecké esá ako Salvador Dalí, H. R. Giger či Jean "Moebius" Giraud. 

Celý pokus o realizáciu odvážneho zámeru mapuje aj zaujímavý dokument Jodorowsky's Dune. Jodorowsky však musel z finančných dôvodov projekt zanechať. Vtedy sa do hry dostal David Lynch.

Po úspechu predchádzajúcej biografickej drámy Sloní muž dostal Lynch dôveru a mohol si vybrať hneď z dvoch projektov. Jedným bola Duna a druhým réžia Star Wars: Návrat Jediho, ktorú mu ponúkol sám George Lucas. Vybral si Dunu a v roku 1981 začali prvé prípravy.

Scenár sa niekoľkokrát prepisoval, pričom úplne prvá verzia údajne obsahovala materiál na štvorhodinový celovečerák. Po tretej verzii Lyncha opustili jeho spolupracovníci Eric Bergren a Christopher De Vore, takže režisér ostal na prácu sám. Scenár sa napokon podarilo dať dokopy až na siedmy pokus.

Samotná snímka vstúpila do kín v roku 1984. Prijatie však bolo mimoriadne negatívne a išlo aj o veľké finančné sklamanie. Kritik Roger Ebert dokonca Lynchove dielo ovenčil prívlastkom najhorší film roku.

Samotný režisér sa vyjadril, že si je chýb veľmi dobre vedomý a Dunu považuje za svoje najslabšie dielo, hoci, ako dodáva, stále obsahuje momenty, ktoré sa mu páčia. „Nikdy som Dunu úplne neovládol,“ poznamenal neskôr. „George Lucas ma varoval. Vravel, že Dunu nie je možné sfilmovať. Mal pravdu.“ 

Duna dostáva epický trailer. Hviezdni herci, špičkový režisér a vizuál, ktorý ťa ohromí
Zdroj: Warner Bros.

Frank Herbert sa však režiséra zastal a tvrdil, že snímku si užil. Pochválil najmä jej vizuálnu dokonalosť a dialógy. Celkovo je však Duna dodnes vnímaná ako nie príliš funkčné sci-fi, hoci súčasná kritika je vo svojich súdoch predsa len miernejšia. Zaujímavú myšlienku vyslovil kritik Claudius Seidl:Duna napokon jedného dňa vojde do dejín filmu ako nedocenené majstrovské dielo, ktoré geniálne stroskotalo.“

Teraz už vieš, do čoho sa Dennis Villeneuve pustil. Podarí sa mu zlomiť prekliate a znova nás v kinách ohúri ako pri svojom každom filme za posledných 10 rokov? Ak sa tak stane a snímka bude zisková, čaká nás aj druhá časť a seriál, ktorého prvú epizódu by mal natočiť práve Villeneuve.

Domov
Zdieľať
Diskusia