Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Asociácia slovenských filmových klubov.
14. septembra 2020, 8:25
Čas čítania 2:07
Sponzorovaný obsah

Kým sa skončí leto. Emóciami nabitý film, ktorý ťa naučí žiť pre tento moment

FILMY A SERIÁLY BABYTEETH
Uložiť Uložené

Austrálska dráma plná lásky a bolesti stojí za pozretie a zamyslenie.

Kým sa skončí leto príde do kín 17. septembra a ty by si si ho nemal nechať ujsť

Silný príbeh plný emócií však vyžaduje tvoje plné sústredenie. Nie je to ľahká komédia, ktorú si zapneš "do pozadia", je to dráma, ktorú treba vnímať, precítiť a prežiť s hlavnými predstaviteľmi. Len potom zanechá v tebe ten správny pocit.

Záber z filmu Kým sa skončí leto
Záber z filmu Kým sa skončí leto Zdroj: ASFK

Téma choroby bez klišé a šablónovitých scén

Téma filmu je bez zveličovania náročná. Dospievanie je samo o sebe zložitou kapitolou v živote každého človeka a to nevravíme o takom dospievaní, ktoré prežíva hlavná hrdinka príbehu Milly. Tá totiž umiera. 

Záber z filmu Kým sa skončí leto
Záber z filmu Kým sa skončí leto Zdroj: ASFK

Dráma sa vyhýba častým klíše, ktoré bývajú spojené s témou liečby rakoviny. Vo filme nesledujeme zblízka priebeh liečby a o chorobe samotnej sa takmer nehovorí.

Rovnako ako hlavná hrdinka, aj celý film sa snaží od choroby odpútať, to, ale samozrejme neznamená, že Milly sa nemusí vysporiadať s následkami svojej tažkej životnej situácie.

Záber z filmu Kým sa skončí leto
Záber z filmu Kým sa skončí leto Zdroj: ASFK

 Pretože láska zmení každého

Dej filmu sa začína veľmi sprudka, hneď v úvode sa zoznámiš s vážnou chorobou hlavnej hrdinky Milly (Eliza Scanlen), s jej rodičmi: s otcom psychiatrom Henrym (Ben Mendelsohn) a mamou bývalou klaviristkou Annou (Essie Davis).

Film už v úvodných častiach odhaľuje Millynu túžbu po živote pre tento moment. Náhodné stretnutie s Mosesom (Toby Wallace) na vlakovej stanici je prvým krokom k takémuto životu. Moses je chodiaci problém. Je o 7 rokov starší, potetovaný, má jazvy na tvári a veľa nedostatkov, ale napriek tomu medzi ním a Milly vznikne láska. Láska, ktorá ju mení. 

Záber z filmu Kým sa skončí leto
Záber z filmu Kým sa skončí leto Zdroj: ASFK

Napriek tomu, že Milly je v očiach svojich rodičov len jemné dievčatko s  jedným detským zubom, (z čoho je odvodený aj samotný anglický názov filmu Babyteeth) a vzťah Milly a Mosesa neschvaľujú, uvedomujú si, že dcérina náročná situácia vyžaduje rozptýlenie. A ako inak, aj oni chcú, aby bola šťastná a sú preto ochotní "znášať" aj Mosesa.

Film o tom, ako správne žiť

Kým sa skončí leto je filmom o znovuobajvení lásky a nielen lásky k iným ľudom, ale lásky k životu. Je o prvom zamilovaní, ktoré zmení všetko a nechá ťa v neustálom opojení. Je o dospievajúcej žene, ktorá počas svojej choroby ukazuje ostatným ako žiť

Výborné herecké výkony 

Hlavní hrdinovia filmu, vlastne celá štvorica hercov nám ukazuje pravé herecké umenie. Toby Wallace (Moses) presvedčil divákov natoľko, že za svoje stvárnenie Mosesa získal na IFF Venezia Cenu Marcella Mastroianniho.

Úžasný herecký výkon podala aj hlavná hrdinka Eliza Scanlen (Milly), ktorá už svoje kvality ukázala v Malých ženách a jej stvárnenie tejto tažkej postavy dáva filmu presne to, čo potrebuje - elán silnej osobnosti, ale zároveň akúsi dievčenskú jemnosť.

Záber z filmu Kým sa skončí leto
Záber z filmu Kým sa skončí leto Zdroj: ASFK

Vizuálna stránka filmu a zvuk

Film sa nesie v poetickom štýle. Tvorcovia sa vyhrali s farbami. Nájdeš tu dlhé zábery a aj pár neobvyklých pohľadov hrdinky priamo do kamery, znepokojujúce sú statické scény, pri ktorých sa však hýbe kamera. Nesmieme zabudnúť ani na hudbu, ktorá tu taktiež odohrala svoju "rolu."

Prečo ísť do kina?

Film Kým sa skončí leto je veľmi zaujímavý, je spracovaný veľmi citlivo a bez klišé. Odzbrojujúce sú nielen herecké výkony, ale aj výborné zábery, ktoré z neho robia skutočný umelecký zážitok. Napriek tažkej téme, nám jeho dej mnohokrát vyčaril úsmev na perách.

Záber z filmu Kým sa skončí leto
Záber z filmu Kým sa skončí leto Zdroj: ASFK
 

Film do kín ho prináša Asociácia slovenských filmových klubov. So sprievodnými aktivitami sa pridáva aj aliancia NIE RAKOVINE, ktorá šíri osvetu a učí ako si zdravo vychutnať život.

Domov
Zdieľať
Diskusia