Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. augusta 2020, 7:52
Čas čítania 1:24
Viktor Kniš

Aktualizované: Viceprezidentka polície informovala o kontrolách nosenia rúšok v kluboch a MHD. Sama ho mala nasadené nesprávne

NEWS
Uložiť Uložené

Viceprezidentka PZ SR Jana Maškarová počas tlačovej konferencie po skončení rokovania konzília odborníkov oznámila, že polícia chystá akciu, v rámci ktorej bude kontrolovať dodržiavanie opatrení.

Policajný zbor sa chystá ešte viac kontrolovať dodržiavanie opatrení. Polícia bude kontrolovať napríklad nákupné centrá alebo kultúrne podujatia, aby zaistila dodržiavanie nosenia rúšok.

Rovnako budú hliadky kontrolovať od 1. septembra aj verejné dopravné prostriedky, školy či nemocnice. „Naša ďalšia preventívno-bezpečnostná akcia bude zameraná na cudzincov u slovenských zamestnávateľov,“ povedala na štvrtkovej tlačovej konferencii viceprezidentka PZ SR Jana Maškarová. 

Rúško pod nosom

Paradoxne to oznámila počas toho, ako mala sama rúško nasadené nesprávne, keď jej zakrývalo len ústa, kým nos trčal a nič ho nechránilo. Ešte keď sa postavila za rečnícky pult, rukou si rúško napravila, aby jej zakrývalo aj nos, po prvej vete jej však skĺzlo a viackrát si ho nenapravila. 

Cieľom nosenia ochranných prostriedkov je, aby zakryli celé horné dýchacie cesty, v opačnom prípade sú neefektívne a človek sa môže vírusmi nakaziť, resp. ich prenášať. Správne nosenie rúška prezentuje v letáku aj Úrad verejného zdravotníctva

Odporúčané
Konzílium epidemiológov sprísňuje opatrenia: Žiadneho pacienta, ktorého sme dali na ventilátor, sa nám nepodarilo zachrániť Konzílium epidemiológov sprísňuje opatrenia: Žiadneho pacienta, ktorého sme dali na ventilátor, sa nám nepodarilo zachrániť 27. augusta 2020, 20:00

Povinnosť nosiť rúško podľa viceprezidentky polície mnohí ľudia nerešpektujú, nie je však zrejmé, či bude polícii stačiť, keď si ľudia nasadia ochrannú pomôcku len na ústa. 

Konzílium epidemiológov vo štvrtok oznámilo ďalšiu sériu opatrení, ktoré budú platiť od začiatku septembra. Tie sa týkajú nutnej karantény po príchode z „červených“ krajín zo zahraničia, obmedzenia kultúrnych podujatí a nosenia rúšok na školách. 

Vyjadrenie viceprezidentky policajného zboru

Viceprezidentka na situáciu zareagovala prostredníctvom policajného facebookového profilu, cez ktorý odkázala, že si uvedomuje, ako sa správne nosí rúško, vidí v tom však aj príležitosť, aby sa o problematike zorientovalo viac ľudí. 

„Vážení občania, ako ste si mohli všimnúť, na včerajšej tlačovej konferencii mi rúško nezakrývalo nos, čo nie je správne. Napriek tomu, že to rozhodne nebol môj zámer a viem, ako sa rúška majú správne nosiť, chcem sa Vám touto cestou ospravedlniť,“ napísala Mašáková. 


„Rúško sa mi muselo zosunúť postupne z nosa počas môjho vystúpenia, keď som sa maximálne sústredila na prezentáciu pre médiá a verejnosť, až som si to nevšimla. Na druhej strane to bude možno aj na niečo dobré, lebo som zaregistrovala moje fotografie na rôznych stránkach, kde občania na tento omyl upozorňujú,“ dodala viceprezidentka s tým, že snáď ešte viac ľudí sa vďaka tomu dozvie, že rúško patrí aj na nos.

Viceprezidentka polície informovala o kontrolách nosenia rúšok v kluboch a MHD. Sama ho mala nasadené nesprávne
Zdroj: TASR – Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia