Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. augusta 2020, 17:44
Čas čítania 2:47
Dominik Vetrák

Recenzia: Je 2. séria The Umbrella Academy sklamaním alebo jedným z najlepších seriálov od Netflixu?

FILMY A SERIÁLY THE UMBRELLA ACADEMY
Uložiť Uložené

Netflix vydal 2. sériu svojho extrémne populárneho seriálu. Mal by si ju vidieť?

The Umbrella Academy som sa odhodlal vyskúšať až v júli tohto roka. Tak nejako som neveril, že je to až také dobré, ako to ľudia vnímajú na internete. Opäť ma však presvedčili o opaku a ja som si užíval skvelo napísané postavy, charizmatických záporákov, originálne superschopnosti hlavných postáv a skvelú dávku mysteriózna.

Odporúčané
Xbox Series X bude najsilnejšia konzola na trhu. Kedy vyjde, koľko bude stáť a vďaka čomu sa stane Netflixom videohier? Xbox Series X bude najsilnejšia konzola na trhu. Kedy vyjde, koľko bude stáť a vďaka čomu sa stane Netflixom videohier? 28. júla 2020, 13:56

Na 2. sériu som sa náramne tešil a som rád, že som neostal sklamaný. Dej 2. série sa začína presne tam, kde skončila prvá. Súrodenci Hargreevesovci nedokázali zabrániť apokalypse, a tak ich Five zobral na cestu časom do minulosti, aby ju zvrátili. Lenže svojou prítomnosťou na začiatku 60. rokov spustili ešte skoršiu apokalypsu. Musia rýchlo zistiť, čo presne ju zapríčinilo a znova sa jej vyhnúť. 

Lenže cestovanie časom nie je nič jednoduché, a tak to Five znova trochu pokašle. Každý zo súrodencov sa objaví v Dallase v inom časovom období, a to medzi rokmi 1960 až 1963. Tí, ktorí sú v minulosti uväznení dlhšie, majú problém nechať svoj nový život za sebou a znova sa pokúsiť zachrániť ľudstvo.

V tomto prípade sa dá tvorcom vytknúť, že túto dejovú linku nedotiahli do konca. Luther hneď na začiatku odmietne pomôcť Five a dá najavo, že kašle na svet. Stačilo však jedno stretnutie s Vanyou a zabudol na všetky svoje novo-nadobudnuté princípy. Jeho motivácie sú pochopiteľné, ale seriál sa im nevenuje dostatočne do hĺbky. 

Recenzia: 2. séria The Umbrella Academy
Zdroj: Netflix

To je tak trochu problémom celej 2. série. Je kratšia ako prvá a showrunner Steve Blackmann v rozhovore s Colliderom potvrdil, že išlo o zámer. V strižni strávil veľmi veľa času. Pokúsili sa totiž o dynamickejší príbeh s rýchlejšími prestrihmi. Stalo sa tak, že sa seriál nezadrháva na žiadnom mieste a neustále sa hýbe dopredu.

V mojich očiach to škodilo ďalšiemu zámeru tvorcov – zachytiť vzťahy medzi jednotlivými postavami a pokúsiť sa načrtnúť ich povahy a charaktery ešte hlbšie. 

Niektoré dejové linky by si zaslúžili viac priestoru a dialógov, no apokalypsa nepočká, a tak ich potenciál nie je naplno využitý. Najmä vedľajší príbeh Allison akoby po sekvencii v kaviarni prestal existovať. Pôsobilo to nesmierne rušivo, a to nielen vzhľadom na tému rasizmu, ktorá sa dala spracovať ešte lepšie. 

Recenzia: 2. séria The Umbrella Academy
Zdroj: Netflix

2. séria spárovala súrodencov trochu inak, a tak si užiješ ich vzájomné interakcie v sviežom podaní. Scenár sa tak neopakuje a zakaždým dokáže prísť s niečím novým a prekvapujúcim. Ani tentoraz som sa nevedel odtrhnúť od obrazovky a hltal som epizódu za epizódou. Tvorcovia skvelo kúskujú príbeh a tajomstvá odhaľujú včas, ešte predtým, než by si pociťoval umelé naťahovanie. 

Vzhľadom na cestovanie časom sme sa museli rozlúčiť s niektorými postavami. Dorazili nové, z ktorých vyčnieva azda len Lila (Ritu Arya) ako Diegova nová kamarátka z ústavu pre psychicky narušených ľudí. Seriálu však chýba skvelý záporák. Hazel bol v prvej sérii komplexnou postavou, ktorá prešla v priebehu prvej série radikálnou charakterovou zmenou. Jeho charizme pomohol aj skvelý herecký výkon Camerona Brittona. 

Bohužiaľ, v 2. sérii sa neobjaví a jeho absencia je bolestivo citeľná. Noví záporáci, traja švédski bratia, ktorí toho veľa nenarozprávajú, sú chabou náhradou. Nie sú ničím výnimoční, sú nezaujímaví, nemajú absolútne žiadny priestor prejaviť sa z hereckého hľadiska a vôbec ti na nich nezáleží. Handler v podaní Kate Walshovej v 2. sérii už pôsobí len ako prostredník. Vďaka nej sa isté veci dajú do pohybu, no ako divák som cítil, že to je jej jedinou úlohou. 

Recenzia: 2. séria The Umbrella Academy
Zdroj: Netflix

Tvorcovia stále skvelo pracujú s postavami, no ide hlavne o rodinu Hargreevesovcov. V 2. sérii to totálne pokazili so záporákmi a naplno sa im nepodarilo využiť ani skvelo načrtnuté vedľajšie dejové linky. Niektoré sa podarili, iné ostali neukončené a ich potenciál zmarený. To im však dokážeš odpustiť, keďže ťa za rohom čaká skvelá akčná scéna, zábavné dialógy a roztržky medzi súrodencami či okulahodiace scény spojené so schopnosťami súrodencov. 

2. séria The Umbrella Academy pracuje s hlavnými postavami, zabránením apokalypsy a celkovým tónom rovnako dobre ako tá prvá. Má skvelú akciu, vizuálne a počítačové triky, soundtrack a už klasicky vynikajúce herecké výkony, vďaka ktorým si postavy, ako Klausa či Five zamiluješ ešte viac.

Bohužiaľ, veľkým negatívom sú nezaujímaví záporáci, nevyužité vedľajšie dejové linky v minulosti a absencia nových postáv, ktoré by rodine Hargreevsových dokázali sekundovať. 2. sérii teda udeľujem osem bodov z desiatich s tým, že ide o rovnako zábavný seriál, od ktorého sa nebudeš vedieť odtrhnúť. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia