Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. augusta 2020, 14:47
Čas čítania 1:10
Viktor Kniš

Spolužiaci z rovnakého ročníka komentujú Matovičovu diplomovku: Reči o tom, že vtedy boli iné pravidlá, neznášam, mal by odstúpiť

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Aj keď Igor Matovič považuje kauzu diplomovej práce za uzavretú od mimoriadnej schôdze, kde sa nepodarilo odhlasovať jeho odvolanie, pre verejnosť zatiaľ nič nekončí.

Dnes už vieme, že diplomovku Igora Matoviča písala sestra jeho oponenta na dovolenke v Chorvátsku. Síce premiér tvrdí, že pritom len prepisovala jeho poznámky, Denník N však zistil, že je v skutočnosti diplomová práca predsedu vlády kompilátom z dvoch vedeckých prác a tým pádom aj plagiátom. 

Strany Roberta Fica a Petra Pellegriniho sa preto spojili v snahe odvolať Igora Matoviča na mimoriadnej schôdzi, vyslovenie nedôvery však v parlamente neprešlo, pretože ho podržali všetci koaliční partneri.

Kým samotný premiér považuje kauzu za uzavretú, médiá sa jej ešte stále venujú. Aktuálne portál Plus 7 dní zverejnil niekoľko stanovísk spolužiakov Igora Matoviča, ktorí získali magisterské tituly na fakulte manažmentu na Univerzite Komenského rovnako v roku 1997. 

Odporúčané
Kričal, oháňal sa detektorom lži a nadával novinárom. Takto perlil premiér Igor Matovič na tlačovke o plagiáte svojej diplomovky Kričal, oháňal sa detektorom lži a nadával novinárom. Takto perlil premiér Igor Matovič na tlačovke o plagiáte svojej diplomovky 23. júla 2020, 10:00

František Holienčik ukončil štúdium v rovnakom roku,ako Igor Matovič. Síce si konkrétne nespomína, že by študoval s Igorom Matovičom, vníma však, že nie je argument, keď niekto povie, že v tom čase boli pravidlá a nároky iné. 

 „Reči o tom, že vtedy boli iné pravidlá, neznášam. Dôsledné citácie sa vyžadovali aj vtedy, dokonca na FMUK boli na to dosť citliví. Nás to naučili Američania na City University v Trenčíne, z ktorej sme tam viacerí prešli,“ povedal Holienčik pre Plus 7 dní.

Podľa neho zlyhal oponent, pretože v jeho prípade musel s tým svojím konzultovať každú dlhšiu stať.  Holienčik si myslí, že by mal Igor Matovič odstúpiť. „Bez debaty. A to som ho volil. Volil som prvky priamej demokracie,“ dodáva.

Predseda Slovenskej ekonomickej spoločnosti a predseda Správnej rady Transparency International Slovensko Martin Šuster rovnako končil FMUK v roku 1998. „Myslím si, že je to veľmi smutné. FMUK bola z pohľadu kvality a obsahu vzdelávania v tom čase jedna z najlepších škôl na Slovensku. Väčšina z nás vtedy písala záverečné práce úplne samostatne a dobre sme všetci vedeli, ako pracovať s literatúrou,“ povedal Matovičov spolužiak pre Plus 7 dní. Pridáva sa k nim aj ďalšia spolužiačka, ktorá si neželala byť menovaná. 

Domov
Zdieľať
Diskusia