Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. júla 2020, 13:36
Čas čítania 0:43
Matej Krajčovič

Vegáni sa môžu radovať. Celosvetová spotreba mäsa začína klesať

ZAUJÍMAVOSTI MÄSO
Uložiť Uložené

Medziročný pokles bol zaznamenaný len druhýkrát od roku 1961.

Volania ekológov, klimatických aktivistov a bojovníkov za práva zvierat počúva očividne čoraz viac ľudí. Napriek rastu populácie, celosvetová spotreba mäsa vlani medziročne klesla, informuje Bloomberg Stalo sa tak len druhýkrát od roku 1961.

Dáta zverejnila americká Organizácia pre jedlo a poľnohospodárstvo, ktorá navyše predpovedá, že sa klesajúci trend potvrdí aj na číslach za tento rok. 

Za rok 2018 bolo vyprodukovaných 342 miliónov ton mäsa, no o rok neskôr to bolo už len 338 miliónov a pre rok 2020 je odhadovaný ďalší prepad na 333 miliónov ton. 

Odporúčané
Burger King čoskoro prinesie vegetariánsky burger aj na Slovensko. Priprav sa na rastlinný Impossible Whopper Burger King čoskoro prinesie vegetariánsky burger aj na Slovensko. Priprav sa na rastlinný Impossible Whopper 26. septembra 2019, 7:28

Najväčší prepad záujmu sa týka bravčového mäsa. Ľudia ho jedia celosvetovo o 8% menej. Hovädzie klesá len mierne (necelé percento) a pri konzumácii hydiny sa naopak očakáva tento rok mierny nárast. 

Za poklesom treba hľadať najmä nasýtenie trhu, no aj tlak na zdravší jedálniček, väčší záujem o životné prostredie a rozmach jedál, ktoré mäsové produkty nahrádzajú prírodnými ingredienciami, ako je napríklad Impossible Burger či podobné produkty. 

Hovädzie zažíva prepad už niekoľko desaťročí za sebou. Kým v roku 1961 tvorilo 39 % produkcie mäsokombinátov a fariem, teraz je to už len 20 %. Emisie hovädzieho dobytka sú aj napriek tomu stále viac než desaťnásobné, v porovnaní s ostatnými druhmi mäsa.  

Domov
Zdieľať
Diskusia