Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti Plzeňský Prazdroj Slovensko.
18. augusta 2020, 11:02
Čas čítania 2:07
Sponzorovaný obsah

Kolový oriešok si určite obľúbiš. Povieme ti prečo

ZAUJÍMAVOSTI NÁPOJE
Uložiť Uložené

Prečítaj si ako Amerika a Európa objavili tento stimulačný poklad.

Kolový oriešok si obyvatelia západnej Afriky užívajú s takou pravidelnosťou a samozrejmosťou ako my kávu, Peruánci koku a Jakuti vodku. Plodina sa pýši nekonečným zoznamom mentálnych i fyzických prínosov a má miesto v živote tých najchudobnejších i najbohatších. Stáročia potom, čo si jeho účinky užívali Afričania, sa stal aj súčasťou slávneho kolového nápoja.

Surovina plná energie a posilňujúcich účinkov

Tento výnimočný oriešok si zvykli do úst hádzať predovšetkým robotníci počas horúcich dní, kedy boli unavení náročnou prácou a mali prázdny žalúdok. Oriešok im dodal dostatok energie, osviežil ich a aspoň pocitovo zasýtil. V tieni obrovských stromov mampato ho muži po pracovnej dobe zasa žuvali pri diskusiách o všetkom od náboženstva po politiku a vychutnávali si jeho posilňujúce účinky. 

Muži západnej Afriky, ktorí nepracujú, žujú kolové oriešky, keď s ostatnými posedávajú v dedine, preberajú klebety a odháňajú komáre a muchy tse-tse. Ale ani ženy nezaostávajú. Keď si na chvíľku z hlavy zložia ťažký náklad a skontrolujú deti zabalené v šatkách, hodia si do úst jeden či dva oriešky, aby si trochu dobili baterky a nabrali dych.  Oriešok v Afrike obľubujú moslimovia, kresťania aj animisti. Je to významný kultúrny symbol aj spoločenská aktivita. Je súčasťou komunitných stretnutí, ceremónií či podpisovania zmlúv. Kamkoľvek sa v západnej Afrike pohnete, uvidíte oriešky, ako ich niekto kupuje, prepravuje alebo žuje. 

Misa plná sušených kolových orieškov, najpopulárnejšieho stimulantu v severozápadnej Afrike
Misa plná sušených kolových orieškov, najpopulárnejšieho stimulantu v severozápadnej Afrike Zdroj: Shutterstock

Liečivý stimulant

Ale význam kolového orieška nespočíva iba v jeho kultúrnej hodnote. Miestni celé stáročia veria, že oriešok zaháňa únavu, žalúdočné kŕče, potláča infekcie, lieči kožné ochorenia, mierni bolesti zubov, hojí citlivé ďasná, zmierňuje bolesti hlavy, depresie, podporuje libido, pomáha s astmou a kašľom, zápchou aj úplavicou. Aj keď niektoré z týchto účinkov sa považujú za prehnané, súčasné výskumy potvrdzujú, že oriešok obsahuje kofeín, teobromín, kolatín a glukózu, teda stimulanty, ktoré skutočne pôsobia proti únave, zmierňujú smäd a hlad a je veľmi pravdepodobné, že podporujú aj mentálnu aktivitu.


Už začiatkom 19. storočia istý americký lekár vo svojich výskumoch potvrdil, že kolový oriešok má množstvo terapeutických účinkov, hlavne ak sa užíva v čerstvej podobe. Podľa jeho správy ho veľa lekárov využívalo, „aby sa udržali pri dobrom zdraví počas mimoriadne náročného pracovného vypätia a hlavne ak trpia nespavosťou“. Aj on tvrdil, že kolový oriešok je účinný pri astme, kašli, melancholických stavoch, závislosti na alkohole a morfiu, pri delírium tremens a ďalších problémoch.

Kvitnúca halúzka kolovníka zašpicateného, na ktorom dozrievajú kolové oriešky
Kvitnúca halúzka kolovníka zašpicateného, na ktorom dozrievajú kolové oriešky Zdroj: Shutterstock

Milovali ho slávne osobnosti a bude chutiť aj tebe

V roku 1886 na tieto zistenia nadviazal dnes slávny nápoj spočiatku známy ako „tonikum pre mozog." Ten bol najprv propagovaný ako lekárske tonikum určené na zmiernenie príznakov peptických vredov a dyspepsii.

Chuť pravého kolového orieška si dnes môžete užiť napríklad v nápoji Cola od Birellu. Aj ten sa pridáva ku kolovým nápojom, na ktorých účinky kedysi nedali dopustiť dokonca ani také osobnosti ako pápež Lev XIII. (milovník francúzskeho kolového nápoja Vin Mariani), kráľovná Viktória, Thomas Edison či spisovateľ Arthur Conan Doyle.


„Oriešok obsahuje kofeín, teobromín, kolatín a glukózu, teda stimulanty, ktoré skutočne pôsobia proti únave, zmierňujú smäd a hlad.“

Pravý kolový oriešok už nájdeš aj v nápoji

Cola od Birellu ako jeden z mála nápojov na trhu obsahuje pravý kolový oriešok. Je zložená z čisto prírodných ingrediencií, neobsahuje umelé farbivá ani konzervanty a navyše má nižší obsah kalórií, takže si ju môžete dopriať častejšie ako ostatné sladké nápoje. A tá chuť!

Cola od Birellu nasleduje silnejúci trend zdravého životného štýlu a ponúka všetkým zdravšiu alternatívu k ich obľúbenému kolovému nápoju.
Cola od Birellu nasleduje silnejúci trend zdravého životného štýlu a ponúka všetkým zdravšiu alternatívu k ich obľúbenému kolovému nápoju. Zdroj: Birell

Neobsahuje žiadne umelé farbivá, konzervanty, ani farbivá a má iba 5g cukru na 100 ml. To je Cola od Birellu.
Neobsahuje žiadne umelé farbivá, konzervanty, ani farbivá a má iba 5g cukru na 100 ml. To je Cola od Birellu. Zdroj: Birell
Domov
Zdieľať
Diskusia