Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júna 2020, 15:51
Čas čítania 2:26
Tímea Krauszová

Matovič: Polovicu vysokých škôl treba zatvoriť, plagiátori by mali vrátiť titul. Vyzývať Borisa Kollára na odstúpenie nebude

NEWS BORIS KOLLÁR IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Premiér SR sa konečne vyjadril ku kauze plagiátu Borisa Kollára.

Premiér Igor Matovič dnes komentoval údajný plagiát Borisa Kollára. „To čo sa stalo, v prvom rade odkrýva najpodstatnejší problém, a to je úroveň nášho vysokoškolského vzdelávania. Nazdávam sa, že väčšina slovenských detí neštuduje kvôli tomu, aby mali kvalitné vzdelanie, ale preto, aby mali titul,“ otvoril s vážnym výrazom na tvári tlačovku premiér. Dodal, že často ľudia študujú pre diplom, aby ním uspokojili rodičov.

Polovicu vysokých škôl by sme mali zatvoriť a ľudia by mali vrátiť diplomy

Pokračoval tým, že bez hanby by sme mali zrušiť aspoň polovicu vysokých škôl, aj súkromnú vysokú školu v Skalici. „Takéto kvázi vysoké školy sú hanbou,“ povedal na margo súkromných škôl, ktoré podľa jeho slov nepridávajú na kvalite vzdelávania. „Beriem to ako kopanec do zadku pre celú vládu. Je to pomknutie, aby sme toto leto okrem ostatných reform predstavili aj zásadnú reformu vysokého školstva na Slovensku.“  Táto reforma by podľa premiéra mohla prejsť aj skráteným legislatívnym konaním.

Ďalej povedal, že ľuďom s plagitámi, ktorí získali titul nezákonne, by ich mali odobrať, budú musieť nanovo prácu napísať a poctivo si ju obhájiť, inak „arrivederci.“   

Kollára k odstúpeniu nebude vyzývať, nechce ohroziť koalíciu

„Ja Borisa Kollára vyzývať nebudem,“ odpovedal na otázku, či bude od predsedu parlamentu vyžadovať, aby z funkcie odstúpil. Podľa neho je kompetentný na to, aby sa sám za seba rozhodol, či sa postu vzdá. Opakovane počas tlačovky zdôraznil, že nechce ani cez médiá, ani súkromne vyzývať predsedu parlamentu, aby odstúpil.


„Ak niekto ukradne hoci aj niečo nehmotné, je to zlodej,“ dodal na margo toho, že plagiáty sú v podstate krádežou duševného vlastníctva. Na otázku, či s takýmto zlodejom chce byť vo vláde, odpovedal, že je jeho zodpovednosťou viesť krajinu, očistiť ju od mafie a priniesť zásadné reformy, vrátane verejného školstva.

Odporúčané
Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) 28. marca 2024, 12:30

Voliči si okrem iných zvolili aj Kollára a podľa neho si v demokratickej politike jednoducho nemôže vyberať, s kým bude pracovať. Pod tlakom otázok zo strany novinárov priznal, že v opozícii by túto kauzu možno riešil inak. Či ide o dvojaký meter majú podľa seba posúdiť voliči.

Matovič dodal, že nechce, aby ľudia, ktorí majú „nas**té v hlave,“ mali rovnaký titul ako tí, ktorí tvrdo študujú. „Kto chce podvádzať, nech ide z kola von.“ Okrem toho potvrdil, že sa predtým stretol aj s Krištúfkovou, ktorá sa svojej funkcie vzdala. Plánuje aj stretnutie s Borisom Kollárom, ale nechce ho nútiť vzdať sa postu, chce mu len povedať svoj názor.

Novinári premiérovi pripomenuli, že rovnaký prúser už mal na krku aj Andrej Danko. Podľa neho to je iná situácia, vtedy ako opozícia chcel, aby sa vláda rozpadla. Dnes z pozície premiéra chce urobiť všetko pre to, aby sa vládna koalícia udržala. Už po pár mesiacoch si myslí, že sú dobre zohratí a táto vláda by mohla naozaj vydržať celé volebné obdobie. 

„Vyrušuje ma jedna vec. Ako Borisa Kollára poznám, neviem si predstaviť, že by išiel bojovať proti Dankovi, ak by si bol vedomý, že má rovnaký prúser na krku,“ povedal premiér. Nepovedal konkrétne, či si myslí, že sa vláda v prípade, že by Kollár odstúpil, rozpadla. Chce sa tomu vyhnúť silou mocou.

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

„Stojíme na brehu najväčšej ekonomickej krízy, akú sme zažili od druhej svetovej vojny, a preto neurobím nič, čo by ohrozilo stabilitu vládnej koalíciu. Mám zviazané ruky a zodpovednosť, ktorá mi káže.“

 

Aj premiér v minulosti čelil obvineniu z plagiátorstva, ktoré otvorene priznal. „Platí to isté, čo som povedal. Naozaj som nenapísal ani písmenko. Celú diplomovú prácu som dal dokopy, pospájal veci a dal som ju do počítača prepísať kamarátke,“ povedal.

Plagiátorstvo neskôr prirovnal k manželskej nevere. Podľa neho by bol zásah do súkromného života politikov, ak by ich za plagiátorstvo nútili odstúpiť, a napríklad za neveru manželke s prostitútkou nie. Dodal, že to je otázka integrity každého jedinca. 

Odporúčané
Študenti chcú od vlády zákon, ktorý by odoberal podvodné tituly Študenti chcú od vlády zákon, ktorý by odoberal podvodné tituly 24. júna 2020, 11:58
Domov
Zdieľať
Diskusia