Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti
9. júna 2020, 21:26
Čas čítania 0:50
Matej Krajčovič

Zásah NAKA súvisí s možným hacknutím súdov a vládnych inštitúcií. V štátnom Govnete môžno niekto odpočúval telefóny a e-maily

NEWS NAKA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Informácie priniesol Denník N s odvolaním sa na zdroje z orgánov činných v trestnom konaní.

Denník N zistil niekoľko podrobností ohľadne dnešného zásahu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) na Úrade vlády a v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES).

Z informácii priamo od orgánov činných v trestnom konaní má vyplývať, že akciu NAKA vyvolali podozrenia o odpočúvaní štátnej počítačovej siete Govnet. Túto sieť používajú úrady na komunikáciu medzi sebou, napríklad kancelária prezidentky, NRSR, ale aj jednotlivé ministerstvá či Najvyšší súd SR. NASES túto sieť spravuje. 

Odporúčané
NAKA zasahuje na Úrade vlády, dôvodom môžu byť aj zmluvy pre portál Slovensko.sk NAKA zasahuje na Úrade vlády, dôvodom môžu byť aj zmluvy pre portál Slovensko.sk 9. júna 2020, 16:29

Existujú vážne podozrenia, že vládne e-maily mohli byť sledované, hovorí sa však aj o odpočúvaní telefonických hovorov jednotlivých predstaviteľov týchto úradov. 

Zatiaľ nie je jasné, či sa podozrenia potvrdia, zhabané servery a infraštruktúru totiž aktuálne skúmajú znalci. Odpočúvanie teoreticky mohli riadiť niektoré slovenské firmy alebo jednotlivci, ktorí by z úniku informácií profitovali, no v hre je aj odpočúvanie spravodajskými službami cudzích štátov. 

Nie je jasné, či polícia zadržala aj konkrétne osoby. Štát používa vlastnú sieť Govnet práve preto, že posielanie informácií cez „bežný internet“ je potenciálne nebezpečné. Vlastný intranet by mal byť bezpečnejším riešením, keďže teoreticky môže byť od zvyšku siete úplne alebo čiastočne odpojený. 

Pôvodne sa predpokladalo, že zásah NAKA súvisí skôr s potenciálne predraženým obstarávaním elektronického systému Slovensko.sk, ktorý slúži na elektronickú komunikáciu firiem a jednotlivcov s úradmi. 

Govnet zaznamenal kybernetický útok už vlani, vojenské spravodajstvo vtedy odhalilo útok na ministerstvo zahraničných vecí. 

Domov
Zdieľať
Diskusia