Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. mája 2020, 20:32
Čas čítania 0:48
Viktor Kniš

V Česku zakázali jeden z dvoch najsľubnejších liekov na koronavírus, môže spôsobiť zástavu srdca

NEWS
Uložiť Uložené

Účinnú látku hydroxychlorochin prestali pacientom podávať aj vo Francúzsku, objavili sa jej negatívne účinky, ktoré môžu spôsobiť smrť.

Vedľajšie účinky látky hydroxychlorochin sa ukazujú ako veľmi nebezpečné napríklad v kombinácii s antibiotikami. Práve túto látku považovali vedci okrem lieku remdesivir za najsľubnejšiu pri liečbe ochorenia COVID-19.

Svetová zdravotnícka organizácia už zastavila klinické testy lieku a jeho podávanie už zakázali v susednom Česku a taktiež vo Francúzsku. Antimalarikum spôsobuje spomalenie činnosti srdca, ktoré môže viesť až k jeho zástave, upozorňujú Lidovky.

„Niekoľko štúdií jasne ukázalo, že potenciálny prínos hydroxychlorochinu pre pacientov s COVID-19 je úplne nevyvážený s jeho rizikami,“ uviedol pre Lidovky profesor Vladimír Černý, predseda Českej spoločnosti anestéziológie, resuscitácie a intenzívnej medicíny. Podľa neho niektoré štúdie ukazujú, že u pacientov, ktorým podali tento liek, je zvýšený výskyt úmrtí.

Domov
Zdieľať
Diskusia