Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
24. mája 2020, 12:30
Čas čítania 7:28
Daniel Mikolášik

Som Čarovný učí na vysokej škole a pani Kajšmentke radikálne zmenila imidž. Čo dnes robia legendy slovenského internetu?

Som Čarovný učí na vysokej škole a pani Kajšmentke radikálne zmenila imidž. Čo dnes robia legendy slovenského internetu?
OSOBNOSTI ČO DNES ROBIA... OSOBNOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Zisťovali sme, ako sa dnes darí Slovákom zo známych meme obrázkov a virálnych internetových videí.

Za posledné roky sa na slovenskom internete rozmohlo skutočne veľké množstvo tzv. memes, ktorým sa svojou jedinečnosťou, nezabudnuteľným prejavom či lyrickými skvostami na istú dobu podarilo ovládnuť sociálne siete.

Odporúčané
Profesionálny striptér, raper či známa influencerka. Čo dnes robia účastníci šou Hotel Paradise? Profesionálny striptér, raper či známa influencerka. Čo dnes robia účastníci šou Hotel Paradise? 13. januára 2020, 14:27

Ich hlášky akoby zľudoveli a niektoré doteraz používajú mnohé satirické stránky. Hovoríme o legendách slovenského internetu, medzi ktorými sú spravidla úplne obyčajní ľudia. K sláve im však pomohli práve virálne videá či reality šou.

Z niektorých sa už navždy stali ikony a na ich tváre naša generácia pravdepodobne už nikdy nezabudne. My sme sa prostredníctvom tohto článku rozhodli vypátrať niektoré známe osobnosti zo slovenských memes a zistiť, ako dnes žijú, čomu sa venujú, ako ovplyvnilo ich život to, že sa stali známymi alebo či ich ešte stále spoznávajú ľudia na ulici.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako dnes žijú predstavitelia slovenských meme
  • Ako ovplyvnilo ich život to, že sa stali známymi
  • Čím sa živí Pán Čarovný 
  • Ako prežíva zatvorenie internátov Info Šutý
  • Čomu sa dnes venuje Pani Kajnšmetke
Odporúčané
Model spolupracoval s Rytmusom, Versace má luxusnú vilu v Taliansku a Nora je influencerka. Čo robia účastníci šou Mojsejovci? Model spolupracoval s Rytmusom, Versace má luxusnú vilu v Taliansku a Nora je influencerka. Čo robia účastníci šou Mojsejovci? 27. marca 2020, 8:46

Zlobor

Jedna z najpamätnejších osobností v rámci slovenských reality šou je práve pán Jozef z Levoče, ktorý sa preslávil vďaka relácii Zámena manželiek. Ukázal tam svoju bezprostrednosť, autenticitu, vtipné hlášky či ľubozvučný dialekt.

Medzi jeho charakteristické črty tiež patrila aj neprestajná chuť si vypiť a zakaždým komandovať svoju náhradnú manželku. Jeho najpamätnejšie hlášky ako napríklad „Tu máš banán a šicko v porádku,” „Mal ši branic“ alebo “Treba sebe vypic a žic” sa uchytili natoľko, že sa používajú doteraz.

Prezývka Zlobor mu prischla po tom, čo svoju náhradnú manželku Evu niekoľkokrát častoval práve týmto pomenovaním a prirovnával ju k zelenému obrovi z animovanej rozprávky Shrek.

„V súčasnosti sa naplno venujem svojej práci a rodine. Začali sme chodiť častejšie do prírody na túry a navštevovať nejaké tie hrady po Slovensku,“ prezradil pán Jozef pre Refresher. Opýtali sme sa aj na to, ako ho ovplyvnilo, že sa na istú dobu stal slovenským meme.

„Tak vám poviem, mám i fanúšikov, ale i neprajníkov. No podstata je v tom, že moji známi, priatelia a rodina ma poznajú a dobre vedia, že nie som alkoholik, tak ako som sa odprezentoval bohužiaľ v telke. No bola tam aj tréma a tak ďalej,“ konštatuje Jozef.

Jeho fanúšikovia ho vraj spoznávajú vždy a všade a zakaždým sa s ním chcú fotiť. „Dokonca za mnou chodia ľudia aj z ďaleka, len aby sme spolu dali foto,“ prezrádza hviezda Zámeny manželiek. Na otázku, či neľutuje, akým spôsobom sa dostal do širokého povedomia Slovákov odvetil, že každý niečo ľutuje, ale vraj všetko zlé je na niečo dobré.

Pán Jozef sa dokonca pred nedávnom z karantény opäť pripomenul svojim fanúšikom prostredníctvom videa, v ktorom predstavuje zaručený liek proti ochoreniu COVID-19. Jeho netradičná medicína je pohárik domácej pálenky.

Pani Kajšmentke prešla zmenou imidžu a Roko chystá nový album. Čo dnes robia legendy slovenského internetu?
Zdroj: TV Markíza
 

Roko

Azda niet väčšieho a vytrvalejšieho priebojníka na slovenskej rapovej scéne, akým je Roko Superstars. Oproti ostatným menovaným v článku sa Roko, vlastným menom Štefan Lukáč, zo svojej popularity doteraz snaží vyťažiť čo najviac a už niekoľko rokov naďalej na svojom YouTube kanáli vydáva videá, rapové skladby či dissy na kolegov z brandže.

Temperamentný Košičan sa preslávil vďaka speváckej súťaži Česko-Slovenská SuperStar v roku 2009, keď porotu zaskočil pomerne bizarným vystúpením. Zarapoval im po anglicky, nemecky, arabsky a čínsky. Jeho text však ani v jednom z menovaných jazykov nedával žiaden zmysel a vyznel skôr komicky. Porote na kastingu predviedol aj svojský breakdance.

Roko získal patričnú hodnosť generál hviezdnej roty a z jeho vystúpenia sa okamžite stal virál. O dva roky neskôr skúsil šťastie opäť skladbou California Love od 2paca a Dr. Dre. Videá z oboch kastingov majú na internete milióny videní a Roko si od tej doby dokázal vybudovať vlastnú fanúšikovskú základňu.

Jeho doménou sú predovšetkým dissy, a to nie len na rapových kolegov. V minulosti nahral disstrack (podľa jeho slov disk) už aj na Roberta Fica či prednedávnom aj na koronavírus. Roko už stihol vydať aj niekoľko albumov. Azda najznámejší nesie názov „This is America ... Fu*k the Slovakia“.

Roka sme sa pýtali, ako sa mu aktuálne darí. „Venujem sa hudbe, športu, makám na svojom novom albume a pozdravujem všetkých mojich fanúšikov a fanúšičky, majú sa na čo tešiť,“ tvrdí raper. Na otázku, ako ho ovplyvnilo to, že sa na istú dobu stal slovenským meme odpovedal, že tým získal viac fanúšikov a videí.

„Ľudia ma na ulici spoznávajú a chcú sa so mnou fotiť. Rád sa s nimi fotím aj ja. Hlavne keď sú to pekné ženy (smiech),“ prezradil pre Refresher a dodal, že rozhodne neľutuje to, že sa stal známym vďaka virálnym videám. Je to vraj súčasť Roka. Pred pár dňami sa dokonca zapojil aj do aktuálnej rapovej výzvy #Hot16Challenge, do ktorej ho nominovala Tina.

Som Čarovný

Pravdepodobne neexistuje Slovák, ktorý by bol v roku 2011 aktívny na sociálnych sieťach a nezaregistroval by virálny rapový videoklip s názvom Som Čarovný. Do dnešného dňa už skladba na YouTube zaznamenala viac ako 5,5 milióna videní.

Klip vznikol ako vysokoškolský projekt na predmet audiovizuálna tvorba a pravdepodobne ani sám Viktor Kamenický, ktorý je hlavným aktérom tohto rapového počinu, nečakal, do akých internetových výšin sa mu s jeho skladbou podarí dostať. 

O necelý rok neskôr Pán Čarovný dokonca vydal pokračovanie singlu s názvom Som Čarovný, kašlem na keš! Tentokrát však išlo o reklamnú kampaň pre nemenovanú banku. Aj napriek tomu si však jeho druhý videoklip dodnes pozrelo takmer 200-tisíc ľudí.

Čo sa však s Pánom Čarovným stalo? „V súčasnosti sa primárne venujem trom profesiám. Prvá je vysokoškolský pedagóg, druhá kreatívny producent v školskom Mediálnom centre a v neposlednom rade som členom jednej reklamnej agentúry,“ prezrádza pre Refresher Viktor.

V princípe ho však to, že sa stal legendou slovenského internetu, nejako zásadne neovplyvnilo. „Neovplyvnilo ma to príliš najmä preto, že som do toho až tak zásadne neinvestoval čas a nechcel som sa tak primárne profilovať. Spolupráca s jednou bankou bola len taká jednorazovka. Samozrejme ak by ma niekto oslovil aj teraz tak asi je to otázkou dohody,“ tvrdí.

Prezrádza tiež, že ešte doteraz ho občas ľudia spoznávajú a fotia sa s ním. „Pamätám si, keď som sedel v aute na križovatke a vedľa mňa zastal autobus s menšími deťmi zo základky. Spoznali ma a začal som im čítať z pier text pesničky,“ spomína Viktor. Minulý rok na Pohode sa s ním vraj ešte fotili ľudia, ale už je to výrazne menej, ako kedysi.

 Dodáva, že absolútne neľutuje, že sa takýmto spôsobom dostal do širokého povedomia ľudí. Považuje to za vtipné. „Veľa ľudí stále rozmýšľa či to je recesia alebo nie. Hlavne, celý ten klip bolo ako zadanie do školy, vtedy som bol myslím v druhom alebo treťom ročníku na výške. Vlastne tomu videu ďakujem hlavne svojej alma mater PEVŠ. Väčšinu znalostí, ktoré využívam do dnes som sa naučil tam,“ dodáva.

Info Šutý

Meno Info Šutý je známe azda každému, kto niekedy býval na internátoch v bratislavskej Mlynskej doline. Janči je žijúca legenda študentského mestečka a pravdepodobne najhúževnatejší študent široko ďaleko. 

30-ročný rodák zo Sedliackej Dubovej sa však nepreslávil žiadnym virálnym videom, ale predovšetkým vďaka jeho dlhému štúdiu a pôsobeniu na Mlynoch, na základne čoho mu prischla prezývka večný študent. 

Odporúčané
Ján „Info“ Šutý študuje bakalára už 10 rokov a je legendou Mlynskej doliny. Koľko študentov mu denne napíše o pomoc? (Rozhovor) Ján „Info“ Šutý študuje bakalára už 10 rokov a je legendou Mlynskej doliny. Koľko študentov mu denne napíše o pomoc? (Rozhovor) 3. februára 2019, 7:57

Okrem toho, že sa už jedenásty rok snaží vytrvalo získať bakalársky titul je známy aj tým, že pravidelne prispieva a informuje o dôležitých udalostiach týkajúcich sa najmä študentského mestečka v najväčšej študentskej facebookovej skupine na Slovensku. Janči taktiež na dennej báze nezištne pomáha a radí všetkým zmäteným študentom, a popri tom stíha aj pracovať.

Vďaka študentskej skupine s názvom Mladosť ~ Šturak ~ Átriaky ~ Manželáky, v ktorej sa nachádza takmer 40-tisíc členov a ktorej je Janči adminom a pravidelným prispievateľom, je dobre známou persónou. Neraz na jeho meno natrafíš aj na rôznych študentských meme stránkach.

Pani Kajšmentke prešla zmenou imidžu a Roko chystá nový album. Čo dnes robia legendy slovenského internetu?
Zdroj: RTVS

My sme zisťovali, ako sa mu aktuálne darí a čomu sa venuje. Prezradil nám, že v súčasnosti je vyťažený najmä školou, keďže má pre koronavírus nariadenú dištančnú výučbu. Kvôli zavretým internátom, čo je Jančiho snáď najväčšia nočná mora, sa už od marca primárne zdržiava doma na Orave.

„Keďže mám tento semester 13 predmetov, čo je najviac za celé moje doterajšie štúdium, tak mi súčasná situácia aj trochu vyhovuje, keďže ani na prácu popri škole by neostal čas. Občas sa vyventilujem prácou na záhradke, či okolo domu. Popravde, už som si odvykol na taký dlhý pobyt doma, po 10 rokoch strávených v Bratislave,“ prezrádza Info Šutý.

 
Na otázku, ako ovplyvnilo jeho život to, že sa z neho stalo meme odpovedal, že v bežnom živote si to ani neuvedomuje a nezaznamenal nejaké zásadné zmeny. Možno až na pár sporadických pozdravov na ulici od neznámych ľudí, či nenápadných pohľadov v jedálni alebo na pive v niektorom z podnikov na Mlynoch.

„Viac to žilo pri pohľade do našej najväčšej študentskej facebookovej skupiny, kde som bol hneď v obraze a niekedy som sa o sebe dozvedel aj to, o čom som doteraz nemal ani poňatia,“ tvrdí. 

Ľudia ho vraj na ulici spoznávajú, no niektorí uveria, až keď sa predstaví alebo ukáže fotku, najmä, keď sa s niekým stretne vo večerných hodinách alebo niekde na párty. Jeho plány do budúcnosti sú úspešne dokončiť školu. 


„O ostatných plánoch je ešte predčasné hovoriť. Možno ostanem v Mlynskej doline a budem študentom nápomocný z pozície zamestnanca internátov. Ale aká bude realita, to si netrúfam odhadnúť. Určite chcem ale robiť niečo, čo ma bude baviť a zúročím tam aj moje poznatky zo školy, ale i zo svojho doterajšieho života a skúsenosti s pomocou študentom na Mlynoch,“ dodáva.

Kajšmentke

Pravdepodobne najvirálnejšia legenda slovenského internetu je pani Beáta. Väčšina Slovákov ju však pozná najmä pod pomenovaním pani Kajšmentke. Tá sa v roku 2014 vďaka svojmu breptu zaslúžila o hotovú senzáciu, z ktorej vznikli tisíce memečiek, vtipných videí a kompilácii.

Všetko sa to začalo v televíznej súťaži „Páli vám to?“, kde vidina zisku prilákala aj pani učiteľku Beátku, a to dokonca už štvrtýkrát. Po úspešnom zdolaní prvého, základného kola sa prebojovala až do finále, ktoré z nej spravilo hviezdu internetu.

Keď sa moderátor Thomas Kamenar so svojím rakúskym prízvukom opýtal na človeka, ktorý si potrpí na kvalitné veci, súťažiacu potrápil natoľko, až bola nútená odpovedať pod skutočne veľkým tlakom. Nikto však nepredpokladal, že v tejto situácii bude namiesto slova fajnšmeker reagovať odpoveďami ako Kožmeker, Kajšmentke či Kajšmeker.

Tento brept sa stal natoľko známym, že ho v hashtagoch na sociálnych sieťach používali aj mnohé známe osobnosti. Raperi z Kontrafaktu ho dokonca použili aj v skladbe „Keď jazdíme my“. Po tom, čo sa jej video stalo virálnym, sa kriticky vyjadrila v médiách, urobila právne kroky a snažila sa očistiť svoje meno.

Nepáčilo sa jej, ako si z nej široká verejnosť uťahuje a cítila sa potupená. Neskôr sa nad tým však povzniesla a dokonca sa rozhodla, že z toho niečo aj vyťaží. Začala preto s predajom Kajšmentke merchu.

Všetkých však zaujíma práve to, čo sa s pani Beátou stalo. Hoci sa nám ju podarilo vypátrať, nereagovala na naše otázky.  

Zdroj blízky pani Beáty nám však potvrdil, že sa stále pohybuje v školstve. Popri učení na škole v Prievidzi sa vraj venuje aj zbieraniu starožitností. Od roku 2014 však prešla poriadnou zmenou výzoru. Podstúpila viaceré skrášľovacie procedúry, nechala si narásť dlhé vlasy a mnohí by ju teraz asi ani nespoznali.

Niekdajšie komentáre narážajúce na jej zuby by dnes už boli neopodstatnené. Pani Beáta si totiž nechala urobiť nový chrup. Pokazili sa jej vraj po pôrode. Okrem toho bojovala aj so zápalom ďasien. Dnes sa vraj na celú situáciu spojenú s breptom v šou pozerá s humorom.

Pani Kajšmentke prešla zmenou imidžu a Roko chystá nový album. Čo dnes robia legendy slovenského internetu?
Zdroj: Facebook/Beáta Štípalová
Domov
Zdieľať
Diskusia