Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. apríla 2020, 22:25
Čas čítania 0:32
Adam Novosad

S ropou sa dnes obchodovalo za záporné čísla. Prvýkrát v histórii prišla o všetku svoju hodnotu

NEWS
Uložiť Uložené

Cena za ropu nebola nikdy takáto nízka.

Ropa dnes po prvýkrát v histórii stratila všetku svoju hodnotu. Na trhoch sa s americkou ropou WTI obchodovalo v záporných jednotkách a v jednej chvíli jej cena klesla na rekordne nízkych -40,32 dolára.

Chaos na trhoch spôsobuje už niekoľko týždňov pandémia koronavírusu, ale aj obchodné dohody medzi jednotlivými krajinami Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), informuje Financial Times.

Májový kontrakt na obchodovanie s ropou WTI dnes na trhu klesol o 306 percent, a tak sa producenti zbavovali fosílneho paliva čo najrýchlejšie ako vedeli. Situácia sa zhoršila natoľko, že producenti dokonca platili odberateľom za prevzatie barelov.

V čase pandémie sa vytratil takmer akýkoľvek dopyt po rope, pretože ľudia zostávajú doma po celom svete a nepotrebujú tak produkty z ropy využívať. Takmer neexistujúci dopyt a výrazne prevyšujúca ponuka spôsobili na trhu krach. Cenu 20,43 dolára za barel si udržala v júnovom kontrakte ropa West Texas Intermediate (WTI) aj keď jej hodnota klesla o 18 percent.

Domov
Zdieľať
Diskusia