Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. apríla 2020, 15:27
Čas čítania 5:48
Viktor Kniš

Separov album nahrali na torrenty, uploadovali na stiahnutie a posielali kamošom. Aké tresty im teraz hrozia?

Separov album nahrali na torrenty, uploadovali na stiahnutie a posielali kamošom. Aké tresty im teraz hrozia?
HUDBA SEPAR
Uložiť Uložené

Slováci si mali možnosť stiahnuť album OG oficiálnym spôsobom, s unikátnou možnosťou prišli aj nevýhody pre poslucháčov.

„Slovensko je jedna z mála krajín, kde sa toto berie ešte tak, že si k**ot ako interpret, keď chceš peniaze sa svoju hudbu a keď chceš ustrážiť to, aby sa nešírila pirátskym spôsobom alebo načierno. Brácho, v Nemecku ti vykopne dvere NAKA na druhý deň, keby zistila, kto to bol a taká sankcia ti za to príde, že to môžeš platiť do konca života,“ komentuje Separ aktuálnu situáciu okolo porušovania jeho autorských práv na internete.

Fanúšikovia Separa, ktorí si zakúpili a vopred zaplatili originál najnovšieho albumu OG v predpredaji, dostali aj unikátny kód, vďaka ktorému si počas víkendu mohli všetky skladby stiahnuť prostredníctvom stránky Ruka Hore.

Autori nápadu mysleli aj na to, že sa môže kvôli tomu dostať celý projekt veľmi rýchlo na platformy a úložiská, odkiaľ sa bude môcť šíriť zadarmo.

Aj preto každý jeden stiahnutý album cez špecifický kód priradený k objednávke zanecháva stopu, vďaka ktorej sa dá jednoducho zistiť, kto album na internet uploadol.

Samozrejme, Ruka Hore aj Separ vopred fanúšikov na toto nebezpečenstvo upozornili, aj napriek tomu sa našlo viac ako 5 Slovákov, ktorí ich ignorovali. Niektorí pritom nemuseli pridať albumy na úložiska osobne, stačilo, že ich poslali kamarátom, ktorí to následne spravili. Aj v takom prípade je na vine majiteľ unikátneho kódu priradeného k objednávke. 

Odporúčané
Separ, Strapo, Bitman aj Ego nám vysvetlili, prečo sa do seba pustili na Instagrame Separ, Strapo, Bitman aj Ego nám vysvetlili, prečo sa do seba pustili na Instagrame 16. apríla 2020, 14:07

Prvý prípad prišiel ešte v sobotu poobede, teda krátko po tom, čo bolo možné si album oficiálnym spôsobom stiahnuť. Po ňom nasledoval ďalší, do večera by na ich spočítanie nestačili prsty jednej ruky. 

Niektorí albumy zdieľali na voľné stiahnutie po Separovom upozornení prostredníctvom torrentov, pretože si pravdepodobne mysleli, že takýmto spôsobom digitálnu stopu zmažú. 

Trest za porušenie autorských práv môže byť až 8 rokov 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 83576 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako chce Separ postupovať v prípade porušovania jeho autorských práv a v akom prípade by sa človek dostal do finančných problémov
  • Čo nám o situácii zatiaľ prezradila Ruka Hore
  • Aké možnosti majú autori, ktorí sa chcú sťažovať na porušenie autorských práv a prečo situáciu nevyriešia sami
  • Na koho sa môžu v tomto prípade obrátiť a ako postupovať
  • Ako Separ reaguje na tých, ktorí ho nazývajú udavačom
  • V čom vidí Separ najväčší problém, keď ľudia širia jeho hudbu na verejných úložiskách
Domov
Zdieľať
Diskusia