Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. apríla 2020, 14:55
Čas čítania 1:58
Viktor Kniš

Miroslav Marček dostal za vraždu Jána a Martiny 23 rokov. Najvyššiemu trestu sa vyhol

NEWS
Uložiť Uložené

Strelec Marček dnes na pojednávanie neprišiel, súd rozhodol v jeho neprítomnosti.

Miroslava Marčeka neprávoplatne odsúdili na 23 rokov za mrežami. K vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa priznal, čo sudkyňa Ružena Sabová považuje za poľahčujúcu okolnosť. 

Miroslav Marček je vinný nielen za tri vraždy, ale aj za nedovolené vniknutie do domu a taktiež za držbu zbraní a streliva bez povolenia. 

Bývalému vojakovi zároveň súd prepadne majetok. Súd nariadil aj zaplatiť nemajetkovú ujmu pre Jozefa Kuciaka, Janu Kuciakoví a Zlaticu Kušnírovú vo výške 70-tisíc eur.

Prekvapivý trest

Prokurátor navrhol 25-ročný trest. Právny zástupca poškodenej rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic, ktorý skonštatoval, že Miroslav Marček je chladnokrvný vrah. Dodal, že je nepochybné, že Marčekove priznanie a následná výpoveď prispela k posunu vyšetrovania. Právny zástupca Zlatice Kušnírovej navrhoval maximálny trest, pretože si myslí, že Marček sa priznal neskoro.

Chladnokrvnosť a zákernosť

Pri odôvodnení trestu predsedníčka Ružena Sabová potvrdila, že Miroslav Marček vykonal skutky bezcitne, zároveň kritizovala, že bývalý vojak nespravil všetky opatrenia pre to, aby nemusel zavraždiť aj Martinu Kušnírovú, na ktorej vraždu nebol zištne naviazený. „Pri ukladaní trestu mal súd na zreteli proporcionalitu samotného trestu, ktorý musí byť úmerný spáchanej trestnej činnosti," vysvetľuje Sabová.

„Kuciak chcel očistiť Slovensko od korupcie," hovorí sudkyňa Sabová v rámci odôvodnenia rozsudku v súvislosti s tým, že obaja zavraždení boli mladí vysokoškolsky vzdelaní ľudia, ktorí na seba zarábali a žili vyrovnaný život.

Podľa Sabovej bolo poľahčujúcou okolnosťou, že sa Marček priznal a skutok oľutoval. V kombinácii so skutočnosťou, že v minulosti nebol Marček trestne stíhaný, rozhodol súd o mimoriadnom znížení trestu. 

Sabova ďalej v odôvodnení konštatuje, že sa Marček postavil trestu čelom a neprejavil ľútosť k sebe samému. Ocenila, že vykonanie skutku popísal presne tak, ako sa stal a nemal tendenciu zvaľovať chybu na niekoho iného. Podieľal sa aj na ďalších procesných úkonov vyšetrovateľov.

„Prispel k usvedčeniu organizovanej skupiny aj napriek tomu, že sa vyjadroval len k tresnej činnosti spolupáchateľa, avšak popisoval aj konanie už odsúdeného Andruskóa,“ hovorí ďalej predsedníčka senátu. 

Súd vníma úprimné oľutovanie skutkov aj napriek tomu, že znalci z odboru psychológie a psychiatrie naznačovali, že je Marček dostatočne inteligentný na to, aby mohol pochopiť, že mu môže ospravedlnenie pomôcť a nemusí ho myslieť úprimne. 

Zavážil posudok psychológa

Vrah Jána Kuciaka Miroslav Marček nie je duševne chorý a jeho resocializácia je nepravdepodobná. V čase vykonania vraždy vedel, čo robí, svoju agresiu dokáže aktivovať veľmi rýchlo. Zároveň je možné, že vďaka nadpriemernému intelektu neprejavil ľútosť úprimne, ale preto, lebo vedel, že to bude vhodné. V znaleckých posudkoch sa na tom zhodli odborníci z hľadiska psychológie a psychiatrie.

„Miroslav Marček vzhľadom na svoj duševný stav mohol rozpoznať nebezpečenstvo svojho konania pre spoločnosť a vedel a vie svoje konanie ovládať,“ uvádza v závere znaleckého posudku psychologička. Jeho resocializácia nie je podľa dokumentu pravdepodobná.

Pojednávanie bez verejnosti a Marčeka, ale naživo 

Pojednávanie sa konalo na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku za sprísnených opatrení. Prítomní boli v pojednávacej miestnosti len zástupcovia RTVS, tlačovej agentúry TASR a reportéri z portálu Aktuality, kde Ján Kuciak pracoval ako investigatívec. 

Miroslav Marček požiadal súd o konanie v jeho neprítomnosti, konkrétny dôvod súd neuviedol. 

Domov
Zdieľať
Diskusia