Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. marca 2020, 8:01
Čas čítania 15:38
Viktor Kniš

Záznam: Z týchto miest je 23 nových nakazených Slovákov, jeden je z rizikovej skupiny

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sledujeme naživo dianie na Slovensku, v regiónoch aj vo svete.

Na Slovensku dnes pribudlo 23 nových nakazených. Celkovo ich je 292.

• Vláda od pondelka povolí otvorenie ďalších obchodov, služieb a prevádzok.
(záhradníctvo, očné optiky, služby STK a emisnej kontroly, leasingové služby, predajne a servis bicyklov, notári a advokáti stavebniny, galantérie, farby laky, elektroinštalačné služby, železiarstvá, zberné dvory, servisy výpočtovej a telekomunikačnej techniky, kľúčové služby)

Obchodníci majú právomoc otočiť pred predajňou mladších ľudí, ak prídu nakupovať od 9.00 do 12.00

 Ak pociťuješ príznaky (horúčka, kašeľ a dýchacie problémy), nenavštevuj lekára osobne. Môžeš sa obrátiť na infolinku 0917 222 682 alebo na 112. Informácie získaš aj na e-maile: [email protected].
CORONAVIRUS CHART

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


Článok NAŽIVO sme ukončili. Ďakujeme za sledovanie.

20:00 – Zajtra (v nedeľu) sú všetky obchody na Slovensku zatvorené. Vláda nariadila tento deň ako sanitárny, prevádzky by mali vydezinfikovať svoje priestory a predavačky a predavači si budú môcť oddýchnuť. 

19:48 – V Madride pribúda toľko mŕtvych, že zimný štadión slúži ako márnica. Slovenka Alex hovorí ako koronavírus zvládajú Španieli.

Odporúčané
V Madride pribúda toľko mŕtvych, že zimný štadión slúži ako márnica. Slovenka Alex hovorí ako koronavírus zvládajú Španieli V Madride pribúda toľko mŕtvych, že zimný štadión slúži ako márnica. Slovenka Alex hovorí ako koronavírus zvládajú Španieli 28. marca 2020, 10:41

19:39 – Slovenské národné divadlo dnes o 20:00 odvysiela záznam inscenácie Bratia Karamazovci prostredníctvom oficiálneho YouTube, na ktorom nájdeš aj veľa ďalších inscenácii.

19:30 – Zabudni na oficiálne počty nakazených. V Taliansku a Španielsku sa už pravdepodobne nakazilo viac než milión ľudí.

Záznam: Z týchto miest je 23 nových nakazených Slovákov, jeden je z rizikovej skupiny

19:20 – Počet obetí v Taliansku prekročil 10-tisíc.  Čísla sú len trochu menej hrozivé ako tie z piatka, kedy 919 obetí znamenalo doterajší smutný rekord. 

Ešte viac nových prípadov pribudlo v Španielsku (6 529) a USA (11 860), kde sa situácia komplikuje doslova z hodiny na hodinu. V Španielsku je tiež extrémne veľa mŕtvych, za dnes až 674. 

19:06 – V Česku si zorganizovali párty aj napriek zákazom. V klube  v Holešove sa zišlo niekoľko ľudí, ktorí sa zúčastnili spoločenskej akcie, na webe obce o tom informovala Hana Helsnerová z odboru kultúry. Ľudia tam popíjali, fajčili a mali aj nafukovaciu vírivku. 

18:55 – Nemci poslali do Talianska špeciálne armádne lietadlo, ktoré previezlo šesť talianskych pacientov v kritickom stave, rovnaký počet privezú aj z Francúzska, aby sa pokúsili zachrániť ich. (denník n)

18:43Svetu hrozí nedostatok kondómov. Najväčšieho výrobcu prezervatívov zatvoril koronavírus, teraz robí len na polovičný výkon.

Odporúčané
Svetu hrozí nedostatok kondómov. Najväčšieho výrobcu prezervatívov zatvoril koronavírus, teraz robí len na polovičný výkon Svetu hrozí nedostatok kondómov. Najväčšieho výrobcu prezervatívov zatvoril koronavírus, teraz robí len na polovičný výkon 28. marca 2020, 14:27

18:33 – V Česku je 2 541 ľudí nakazených koronavírusom. Nemocnica Na Bulovce v Prahe chystá 130 nových lôžok pre pacientov s Covid-19. (refresher.cz)

18:26 –Zdravotné sestry bojujúce s pandémiu v New Yorku zúfalo žiadajú o ochranné vybavenie, ktorého údajne nemajú dostatok. Úrady tvrdia opak. Do New Yorku aktuálne mieri nemocničná loď Comfort, ktorá v pondelok dorazí do prístavu v Manhattane, pričom na jej palube bude k dispozícii až 1000 lôžok. (aktualne.cz) 

18:17 –Ľudia s vyššou toleranciou neistoty pociťujú nižšie ohrozenie novým koronavírusom, vyplýva to z výskumu, ktorý v súčasnosti realizuje katedra psychológie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Ako o tom informoval spracovateľ výsledkov výskumu Marián Gladiš, takmer štvrtina spomedzi 683 respondentov pociťovala v tejto súvislosti nervozitu. (tasr) 

18:12 – V Taliansku pribudlo 889 nových obetí koronavírusu, včera ich bolo skoro 1000. Ďalších 6-tisíc ľudí sa vírusom nakazilo a 1434 ľudí sa vyliečilo. Najneskôr v pondelok Taliansko pokorí 100-tisícovú hranicu nakazených. (worldometers)

18:05 – Prezident Donald Trump zvažuje, že by New York mohol byť v karanténe s cieľom zamedziť šírenie pandémie naprieč Spojenými štátmi. (bbc)

17:59 – Ružomberská televízia informuje, že v evidencii vojenskej nemonice je aktuálne 14 pacientov s koronavírusom. Hovorkyňa nemocnice P. Dišková informovala o ďalších troch pacientoch z okresu Ružomberok. Od dnešného dňa vojenská nemocnica nebude špecifikovať pohlavie a vek pacienta. Podľa zistení ružomberskej televízie by malo ísť o príbuzné hospitalizovaného muža zo Švošova. (aktuality)

17:50 –  Dnes večer, medzi 20.30 až 21.30 hod, bude Hodina Zeme. Ide o moment, ktorý je zasvätený celosvetovej kampani na zvýšenie povedomia verejnosti o klimatických zmenách.

Mestá, obce aj mnoho dobrovoľníkov počas týchto 60 minút opäť symbolicky zhasnú svetlá, aby sa pridali ku kampani.

Odporúčané
Dnes večer bude Hodina Zeme. Pripojíš sa od 20:30 zhasnutím svetiel aj ty? Dnes večer bude Hodina Zeme. Pripojíš sa od 20:30 zhasnutím svetiel aj ty? 28. marca 2020, 17:43

17:35 – Rakúsko má v pláne spustiť hromadné testovanie na protilátky proti koronavírusu. Chce tak odhaliť ľudí, ktorí nákazu prekonali bez príznakov a potenciálne by sa mohli vrátiť bezpečne k práci. (denník n)

17:28 – Obyvatelia rómskej osady Podskalka v meste Humenné, ktorí sa v poslednom období vrátili zo zahraničia, povinnú izoláciu v súvislosti s prevenciou šírenia nového koronavírusu dodržiavajú. Informoval o tom Marián Škuba z tlačového referátu mestského úradu.


„Aktuálne evidujeme v izolácii 11 dospelých a tri deti. Obdobie dodržiavania sa im končí 7. apríla. Pre jednu rodinu sa 14-dňová karanténa končí v sobotu 28. marca,“ uviedol Škuba s tým, že na dodržiavanie ich izolácie dohliadajú príslušníci miestnej občianskej poriadkovej služby. (tasr)

17:2110 pozitív, ktoré priniesol koronavírus: Pomáhame svojmu okoliu a prestávame veriť hoaxom.

Odporúčané
Teroristi z ISIS majú odísť z Európy a dýchame čistejší vzduch. 10 pozitív, ktoré priniesol koronavírus Teroristi z ISIS majú odísť z Európy a dýchame čistejší vzduch. 10 pozitív, ktoré priniesol koronavírus 28. marca 2020, 14:36

17:10 – Spoločnosť Abbott v Spojených štátoch začne budúci týždeň vyrábať špeciálne spoľahlivé rýchlotesty, ktoré dokážu odhaliť koronavírus do 5 minút bez toho, aby museli byť vzorky testované v laboratóriach. Správa potravín a liečiv už schválila predaj testov. (techcrunch)

17:05 – Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na všetky prísnejšie hygienické podmienky v obchodoch. „Vo všetkých otvorených prevádzkach bude povinné používanie ochranných rúšok. Povinná bude dezinfekcia rúk, alebo ochranné rukavice, čo musia zabezpečiť jednotlivé obchodné prevádzky. Musia sa postarať aj o to, aby v radoch boli aspoň dvojmetrové odstupy medzi ľuďmi. Zároveň musia prevádzkovatelia zabezpečiť, aby sa v ich priestoroch výrazne nenahromadili ľudia - jeden nakupujúci na 25 metrov štvorcových.“

16:58 – Rusko od 30. marca zatvorí hranice pre všetkých, nebude sa do krajiny dať dostať žiadnym dopravným prostriedkom, oznámil to ruský premiér. (government.ru)

16:52 – Na Úrade vlády SR v kancelárii predsedu vlády rokuje v sobotu koaličná rada vládnych strán a hnutí OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí. V sobotu o tom informoval premiér Igor Matovič s tým, že v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu budú zrejme do neskorej noci riešiť ekonomické opatrenia. (tasr)

16:40 – Najrizikovejšej skupine obyvateľov pomáha počas preventívnej karantény aj Dobrovoľnícke centrum Košického kraja. Za posledné dni vyrobilo pre seniorov 1600 ochranných tvárových rúšok a zriadilo im aj telefonickú linku. „Do aktivít sa hlásia ďalšie desiatky dobrovoľníkov,“ priblížila hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Anna Terezková. (tasr)

16:30 –  Takmer miliarda detí vo svete sa neučí, tvrdí prezidentka Zuzana Čaputová. Pri príležitosti Dňa učiteľov sa prihovára pedagógom: „Osobitne ďakujem všetkým vám, ktorí ste aj v tejto mimoriadnej situácii svoju profesiu neopustili a hľadáte inovatívne spôsoby ako deti vyučovať aj na diaľku,“ povedala v príhovore.

16:22 –  Vzhľadom na aktuálnu mimoriadnu situáciu v súvislosti s novým koronavírusom iniciatíva Rozumieme nadaným zverejnila testy finálových kôl celoslovenskej súťaže Logická olympiáda. Prvýkrát si tak môžu zasúťažiť všetky nadané deti. Informoval o tom organizátor súťaže Ľuboš Lukáč z iniciatívy Rozumieme nadaným.


„Úlohy testu sú zamerané na logické myslenie, matematický a priestorový úsudok či verbálne myslenie,“ vysvetlil Lukáč s tým, že na internetovej stránke nadanedieta.sk sa dajú nájsť úlohy štyroch finálových ročníkov Logickej olympiády.

Súťaž je určená žiakom základných škôl so všeobecným intelektovým nadaním a koná sa v dvoch kategóriách, pre prvý a druhý stupeň. V súčasnosti po tom, čo dieťa vyplní ktorýkoľvek zo zverejnených testov, je možné organizátorov kontaktovať. „Test vyhodnotíme a najlepších riešiteľov vyhlásime a odmeníme v prvý júnový deň na Medzinárodný deň detí,“ doplnil Lukáč. (tasr)

16:11 – Brazílčania aj tak nikdy nechytia žiadnu chorobu, vyhlásil prezident Bolsonaro. Koronavírus naďalej zľahčuje. Iba pred pár dňami brazílsky prezident označil koronavírus za chrípočku.

Odporúčané
Brazílčania aj tak nikdy nechytia žiadnu chorobu, vyhlásil prezident Bolsonaro. Koronavírus naďalej zľahčuje Brazílčania aj tak nikdy nechytia žiadnu chorobu, vyhlásil prezident Bolsonaro. Koronavírus naďalej zľahčuje 28. marca 2020, 16:02

15:57 –  V sobotu dopoludnia z Bratislavy odišli slovenské autobusy s 36 francúzskymi, 40 nemeckými a desiatimi portugalskými študentmi programu Erasmus, informoval Didier Rogasik z Francúzskeho veľvyslanectva na Slovensku.


Na repatriácii sa podieľalo okrem francúzskeho veľvyslanectva aj nemecké a portugalské veľvyslanectvo a Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí. (tasr)

15:50 – Sociológ Vašečka: Po dlhodobej karanténe bude návrat ku každodennej rutine náročný (Rozhovor)

15:44 – Štát zakáže predaj respirátorov bežnej verejnosti. V sobotu to oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí s tým, že respirátory sú určené len do kontaminovaného prostredia. Človek, ktorý ich nosí, chráni podľa jeho slov len seba, ale nie iných ľudí vo svojom okolí. Tí, ktorí už respirátory nosia, ich budú musieť podľa ministra mať prekryté ochranným rúškom.


Šéf rezortu zdravotníctva vysvetlil, že respirátor funguje na princípe, že človek, ktorý ho nosí, vdychuje filtrovaný vzduch. Pri výdychu sa však ventil otvorí a dych človek aj so všetkými kvapôčkami ide von. „Mnohí ľudia, ktorí nemajú vôbec nosiť tieto respirátory, ich nosia. Je to zdanlivé, že chránia iných,“ povedal Krajčí. Ľudia sa podľa jeho slov dostatočne chránia, ak nosia štandardné ochranné rúško. Keď ho majú na sebe dvaja ľudia, ktorí sa stretnú, podľa ministra sa chránia takmer na 100 percent. (tasr)

15:38 – V Británii stúpol počet obetí koronavírusu nad 1000. Celkovo otestovali už viac ako 120-tisíc ľudí, 17-tisíc sa už nakazilo. (independent

15:35 – V Spojených štátoch sa z ochorenia COVID-19 zotavila 90-ročná žena, ktorá sa práve dostávala z mŕtvice. (wave3)

15:25 – Splnomocnenec pre rómske komunity Ábel Ravasz vyzval premiéra, aby mu buď dal dôveru a nechal pracovať, alebo aby ho odvolal. Igor Matovič dnes povedal, že Ravasz sa do problematiky rozumie horšie ako europoslanec a bývaly zástupca tejto funkcie Peter Pollák, ktorý je dnes členom krízového štábu. 

„Je to týždeň potom, čo premiér dostal odo mňa plán krokov pre zvládnutie koronavírusu v MRK, ktorý sme pripravili spoločne s odborníkmi a terénnymi pracovníkmi,“ napísal Ravasz.

15:16 Šanca, že sa koronavírusom nakazíš z donášky alebo z jedla v obchode, je vraj minimálna. Aj keď by naň niekto nakašľal.

Odporúčané
Šanca, že sa koronavírusom nakazíš z donášky alebo z jedla v obchode, je vraj minimálna. Aj keď by naň niekto nakašľal Šanca, že sa koronavírusom nakazíš z donášky alebo z jedla v obchode, je vraj minimálna. Aj keď by naň niekto nakašľal 28. marca 2020, 15:13

15:08 Aktuálne sú všetky otvorené hraničné priechody prejazdné pre kamióny. Napriek tomu sa mnoho z nich zdržuje na parkoviskách na území SR bezdôvodne. „Vyzývame ich preto, aby využili aktuálnu priechodnosť hraníc. Výzvy im budú adresované aj osobne prostredníctvom príslušníkov PZ. Pripomíname, že zajtra v nedeľu platí pre kamionistov výnimka a môžu jazdiť,“ píše polícia na Facebooku. 

14:59 – Mesto Wu-Chan, z ktorého sa nákaza rozšírila do celého sveta oficiálne zverejnila, že na COVID-19 zomrelo približne 2500 ľudí, počas dvoch dní do jednej zo ôsmych márnic doručili 5-tisíc urien. 

14:50 – Do konca týždňa budú mať ochranné prostriedky všetci tí, ktorí bojujú s novým koronavírusom v prvej línii. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol minister vnútra SR Roman Mikulec.

Mikulec povedal, že doteraz chýbal zber informácií o tom, čo ľudia v prvej línii ako lekári, zdravotné sestry, hasiči či policajti potrebujú. „Chýbal zber dát na jednom miestne tak, aby bolo jasné a mohlo sa jasne definovať, koľko prostriedkov a akých kto presne potrebuje,“ spresnil Mikulec s tým, že za pár dní vytvorili v spolupráci s krízovým štábom systém, kedy tieto dáta už majú zosumarizované a kedy môžu operatívne povedať, kto čo potrebuje.

14:42 – Čínské mesto Wu-chan, z ktorého sa koronavírus rozšíril do celého sveta, sa dnes po viac ako dvoch mesiacoch otvorilo, zmiernili tam opatrenia. Do mesta prišiel prvý vlak s obyvateľmi, ktorí boli niekoľko týždňov uväznení za hranicami. (aktualne.cz)

14:38 – V Nemecku za uplynulých 24 hodín zomrelo 72 ľudí nakazených koronavírusom, celkový počet obetí stúpol na 325. Celkovo je infikovaných 6294 Nemcov. (worldometers)

14:33 – 10 pozitív, ktoré priniesol koronavírus: Pomáhame svojmu okoliu a prestávame veriť hoaxom.

Odporúčané
Teroristi z ISIS majú odísť z Európy a dýchame čistejší vzduch. 10 pozitív, ktoré priniesol koronavírus Teroristi z ISIS majú odísť z Európy a dýchame čistejší vzduch. 10 pozitív, ktoré priniesol koronavírus 28. marca 2020, 14:36

14:27 Ženu, ktorá nakašľala na potraviny za 30-tisíc eur, obvinili z teroristického vyhrážania sa. Majiteľ obchodu musel nechať vyhodiť potraviny za 30-tisíc eur, pretože nechcel zbytočne riskovať zdravie svojich zákazníkov, a incident samozrejme nahlásil políci.

Odporúčané
Ženu, ktorá nakašľala na potraviny za 30-tisíc eur, obvinili z teroristického vyhrážania sa Ženu, ktorá nakašľala na potraviny za 30-tisíc eur, obvinili z teroristického vyhrážania sa 28. marca 2020, 14:27

14:22 – Rozprávali sme sa so Slovákmi, ktorí sú uväznení na druhom konci sveta. Ako vnímajú situáciu týkajúcu sa koronavírusu?

14:12 – Dnes sa Igor Matovič stretáva s predstaviteľmi koaličných strán a prebiehajú aj rokovania o ekonomických opatreniach. Slovensko je jednou z mála krajín, kde ešte nie je zrejmé, akým spôsobom vláda pomôže podnikateľom, zamestnancom aj zamestnávateľom. Nové opatrenia chce premiér oznámiť zajtra. 


14:04 – Cestovateľská anamnéza je podľa štatistík NCZI potvrdená u 73 osôb, číslo však môže byť aj o niečo vyššie, nie všetci pacienti atribút cestovateľskej anamnézy priznali. „Ľudia s ochorením COVID-19 v súvislosti s cestovateľskou anamnézou uviedli krajiny ako Chorvátsko, Rakúsko, Česko, Francúzsko, Ekvádor, Brazília, Švajčiarsko, Nemecko, Taliansko, USA, Belgicko, Anglicko, Slovinsko, Poľsko, Španielsko, Dominikánsku republiku, Maledivy či Austráliu,“ povedal šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí.

13:59 – Percentuálne vyjadrenia vekových skupín nakazených na Slovensku (vrátane 2 )
podľa štatistík NCZI:


0-14 rokov = 7.89%
15-29 rokov = 24.44%
30-44 rokov = 33.84%
45-59 rokov = 21.05%
viac ako 60 rokov = 12.78%

13:54 – Počet nakazených koronavírusom dnes prekročil 600-tisíc v rámci celého sveta, viac než 28-tisíc z nich zomrelo. Európa má už dvakrát viac nakazených než Ázia. (worldometers)

13:45 – Ľudia, ktorí v súčasnosti respirátory majú, ich môžu nosiť ďalej, podľa ministra zdravotníctva by si však ľudia mali nasadiť vzhľadom na spôsob fungovania respirátora aj rúško. 

13:38Ako vnímajú koronavírus Slováci? Väčšina súhlasí s prísnymi opatreniami, na Boží trest alebo vírus z labáku neveria.

Odporúčané
Ako vnímajú koronavírus Slováci? Väčšina súhlasí s prísnymi opatreniami, na Boží trest alebo vírus z labáku neveria Ako vnímajú koronavírus Slováci? Väčšina súhlasí s prísnymi opatreniami, na Boží trest alebo vírus z labáku neveria 28. marca 2020, 13:22

13:32 – Polícia Slovenskej republiky na zhrnula všetky nové opatrenia, na ktorých sa včera zhodol krízový štáb. 

13:28 – Podľa hlavného hygienika by mali rúška nosiť aj malé deti, je treba im vysvetliť situáciu, ak sú väčšie, menšie si musia na rúško zvyknúť. 

13:22 Minister zdravotníctva povedal, že vláda zakáže predaj respirátorov bežnej verejnosti.

13:18 – „Včera sme sa rozhodli, budú povinne karantenizovaní aj tí, ktorí pricestujú individuálnou dopravou,“ potvrdil Igor Matovič. Vláda by sa mala v najbližších dňoch dohodnúť, ako toto nové opatrenie zabezpečia. 

13:15 – „Ľudia musia mať prístup k liekom, lekárne ostávajú otvorené v nedeľu,” povedal hlavný hygienik Ján Mikas.

13:10 – Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky zverejnilo zoznam, z ktorých okresov pochádza nových 23 nových nakazených. 

Žena, Okres Ružomberok, 86r

Žena, Okres Ružomberok, 9r

Žena, Okres Ružomberok, 40r

Muž, Okres Rimavská Sobota, 81r

Žena, Okres Bratislava, 54r

Muž, 62r

Muž, Okres Martin, 55r

Žena, Okres Pezinok, 49r

Žena, UN Martin, 48r

Žena, Okres Zlaté Moravce, 46r

Žena, 44r

Muž, Okres Bratislava, 44r

Žena, Okres Prievidza, 38r

Žena, Okres Dunajská Streda, 38r

Žena, Okres Myjava, 35r

Muž, Okres Čadca, 31r

Žena, Okres Kežmarok, 29r

Muž, Okres Čadca, 24r

Muž, Okres Košice, 23r

Žena, Okres Dunajská Streda, 23r

Muž, Okres Dunajská Streda, 22r

Muž, UN Martin, 23r

Žena, Okres Kysucké Nové Mesto, 23r

13:06 „V súvislosti s koronavírusom je najčastejšie nakazená veková kategória od 30 do 44 rokov. Je to takmer 34 % z nakazených,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí.

12:56 – Igor Matovič povedal, že v obchodných centrách budú môcť byť otvorené len obchody s potravinami.

12:53 – Ak prevádzky nedodržia opatrenia, v budúcnosti nedostanú možnosť byť otvorené, povedal Igor Matovič.

12:50 – Za týchto sprísnených podmienok môžu otvoriť očné ambulacie, STK, kľúčových služieb, zberých dvorov, predajne metrového textilu a galantérie, prevádzky, ktoré predávajú záhradnú techniku, železiarstva aj farby a laky. Otvoriť môžu aj notári a advokáti, servisy bicyklov a stavebniny. 

12:49 – Igor Matovič prezentuje nové opatrenia pre predajne potravín. Obchody budú musieť zabezpečiť, aby naraz v jednom priestore nebolo viac ako 1 človek na 25 metrov štvorcových. Prísnejšie budú aj hygienické opatrenia, pri dverách musí byť dostupná dezinfekcia. Predavačky a predavači musia nosiť rúško a rukavice, predajňa musí dohliadnuť, aby ľudia od seba v rade stáli aspoň vo vzdialenosti 2 metre. 

12:45 – Hlavný hygienik upozorňuje, že štát bude chcieť odchytávať všetkých Slovákov, ktorí sa v súčasnosti vracajú zo zahraničia, nielen tých, ktorí absolvujú repatriáciu za pomoci štátu. 

12:42 – Veterinárne ambulancie zostanú v nedeľu otvorené, informoval hlavný hygienik. Pripomína zároveň, že od čas od 9:00 do 12:00 pri nákupoch v potravinách je vyhradený pre ohrozenú skupinu seniorov od 65 rokov a vyššie. 

12:3885 pacientov na Slovensku je hospitalizovaných, 2 sú na jednotke intenzívnej starostlivosti, jeden je na pľúcnej ventilácii v kritickom stave. 

12:37 – Len jedna vzorka z 23 aktuálnych je od rizikového pacienta, ide o 86-ročného človeka.

12:35 – Na Slovensku včera vyšetrili 747 pacientov, pozitívnych bolo 23 pacientov. Zatiaľ v tejto štatistike nie sú zahrnuté čísla zo súkromných laboratórii, keďže sa nepodarilo prepojiť systémy. 

12:31 – V najbližších minútach by mal Igor Matovič oznámiť novú bilanciu nakazených koronavírusom na Slovensku. Od včerajšieho dňa Slovensko znásobilo počet testovaných, bolo ich skoro 1000. 

12:22 – Práva a povinnosti dlžníkov a veriteľov zostávajú zachované, pripomína Slovenská komora exekútorov v súvislosti s opatreniami v justícii. Exekúcie ako také sa neprerušujú, pozastavené sú iba niektoré lehoty, informovala hovorkyňa SKE Stanislava Kolesárová. (tasr)

12:07Mikuláš Černák prehovoril z väzenia: Mikuláš Černák prehovoril z väzenia: Volil Matoviča, Borisa Kollára za mafiána nepovažuje. Okrem rúškok na tvárach dozorcov a zákazu návštev sa vraj kvôli koronavírusu veľa nezmenilo.

Odporúčané
Mikuláš Černák prehovoril z väzenia: Volil Matoviča, Borisa Kollára za mafiána nepovažuje Mikuláš Černák prehovoril z väzenia: Volil Matoviča, Borisa Kollára za mafiána nepovažuje 28. marca 2020, 11:54

11:56 – Slovenskí hasiči zdieľajú video českých kolegov, ktorí sa zapojili do #CoronaVirusDanceChallenge. Ako píšu, svojim tancom chcú podporiť všetky zasahujúce zložky, ktoré bojujú v prvej línii. „Pri výrobe videa boli použité iba cvičné ochranné obleky, voda a endorfíny,“ upozorňujú.

11:45 – Muž v Srbsku dostal trojročný trest vo väzení za to, že nerešpektoval povinnú karanténu, súd prebiehal cez videokonferenciu. V Srbsku je aktuálne vo väzbe viac ako 100 ľudí ľudí, ktorí nerešpektovali nariadenia vlády, a neostali v domácej izolácii, aj ich čakajú súdne procesy. (RTS)

11:40 – Mestská knižnica v Piešťanoch si počas obdobia, v ktorom je pre verejnosť zatvorená pripravila pre deti projekt s názvom Čítame cez web.


Prostredníctvom videí formou dramatizovaných čítaní, tvorivých dielní či hravých kvízov, knižnica prezentuje detskú literatúru, autorov literárnych textov a ilustrácií, a tak hravo dopĺňa vedomosti detí v oblasti literatúry.

11:31 – Tour de France zatiaľ je jednou z mála svetových udalosti obrovských rozmerov, ktorá zatiaľ nepadla za obeť koronavírusu. Prestížne cyklistické preteky by sa mali s reštrikčnými opatreniami, začať by mali v riadnom termíne v závere júna. (theguardian)

11:24 – Brazílsky prezident Bolsonaro koronavírus naďalej zľahčuje: Brazílčania aj tak nikdy nechytia žiadnu chorobu, vyhlásil a spochybnil počet obetí (france24)

11:19Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka prerušila až do odvolania prezenčnú formu štúdia. Zapísaným študentom vráti poplatok za prijímacie konanie, univerzita tiež odpúšťa poplatok za ubytovanie.


Ako informovala hovorkyňa Lucia Petríková, vyučovanie bude naďalej pokračovať v dištančnom režime. Učitelia komunikujú so študentmi elektronickou formou prostredníctvom e-learningu, akademického informačného systému, fakultných chatov, cez Skype, cloudové úložiská a ďalšie nástroje, pričom študenti majú zabezpečený vzdialený prístup ku všetkým študijným materiálom vrátane univerzitnej knižnice. (tasr)

11:10 – My našim zdravotníkom tlieskame, tento maďarský pilot im prejavil uznanie svojsky: obletel trasu v tvare zdvihnutého palca.

Odporúčané
My našim zdravotníkom tlieskame, tento maďarský pilot im prejavil uznanie svojsky: obletel trasu v tvare zdvihnutého palca My našim zdravotníkom tlieskame, tento maďarský pilot im prejavil uznanie svojsky: obletel trasu v tvare zdvihnutého palca 28. marca 2020, 11:07

11:02Obyvateľovi rómskej osady v mestskej časti Háj v Gelnici, pre ktorého sa dostala osada do karantény, odoberú v sobotu vzorky na zistenie prítomnosti nového koronavírusu, potvrdil primátor mesta Dušan Tomaško.

Ako tiež uviedol, zlepšiť súčasnú situáciu osadníkov a zabezpečiť ich väčšiu disciplinovanosť by pomohli unimobunky.


„Vzorky by mali odobrať dnes okolo 11:00 h spolu s hasičmi,“ povedal Tomaško s tým, že dúfa, že budú negatívne. Na druhej strane sa však obáva, že v prípade, že sa nový koronavírus u inkriminovaného Róma nepotvrdí, bude veľmi ťažké "prinútiť" komunitu 14-dňovú karanténu dodržať. (tasr)

10:53 – Všetky otvorené hraničné priechody sú aktuálne od 10.00 h prejazdné. Otvorený je aj hraničný priechod Brodské. Na sociálnej sieti o tom informovala Polícia Slovenskej republiky.


Doprava je pre nákladné vozidlá z dôvodu prijatia opatrení proti šíreniu ochorenia COVID-19 už niekoľko dní skomplikovaná. V okolí Bratislavy a v smeroch na otvorené hraničné priechody s Maďarskom sa tvoria časté kolóny.

10:48 – Igor Matovič už je na Úrade vlády. Pridal fotografiu, ako si spravil kávu a čaká na koaličných partnerov. Tlačovú konferenciu k novým opatreniam nenápadne posunul na 12:30, aj keď podľa oficiálneho stanoviska mala začať už o 12:00. 

10:41 – V Madride pribúda toľko mŕtvych, že zimný štadión slúži ako márnica. Slovenka Alex hovorí ako koronavírus zvládajú Španieli.

Odporúčané
V Madride pribúda toľko mŕtvych, že zimný štadión slúži ako márnica. Slovenka Alex hovorí ako koronavírus zvládajú Španieli V Madride pribúda toľko mŕtvych, že zimný štadión slúži ako márnica. Slovenka Alex hovorí ako koronavírus zvládajú Španieli 28. marca 2020, 10:41

10:34 – Spoločnosť Airbnb, ktorá poskytuje ubytovanie turistom po celom svete, stopla všetky svoje marketingové aktivity, aby ušetrila 800 miliónov dolárov. Všetkým zamestnancom znížila platy o polovicu, vedenie si znížilo platy o 100 %. (denník n)

10:26 – Komerčné spoločnosti začali hromadne podporovať produktami ľudí, ktorí musia byť v práci aj počas pandémie koronavírusu. Košickým policajtom spoločnosť Mattoni doviezla dodávku minerálnej vody. 

10:17 – Sociálnymi sieťami sa šíri fotografia s nepravdivým popisom o tom, že ide o truhly obetí koronavírusu v Taliansku. V skutočnosti ide o záber v roku 2013, na ktorom sú obete, ktoré sa utopili v Stredozemnom mori. 

KORONA NAŽIVO: Prednostne budú nakupovať dôchodcovia, zajtra sú obchody zavreté

10:12Dokážu sa reselleri vyrovnať s následkami koronavírusu?

10:06Budova Propelleru na Rázusovom nábreží v bratislavskom Starom Meste sa od budúceho týždňa zmení na vývarovňu pre seniorov. Od pondelka spúšťa totiž mestská časť projekt Staromestské seniorské menu. Reaguje tým na aktuálnu situáciu okolo šírenia nového koronavírusu a na potrebu zásobovania obyvateľov potravinami.


„Seniori sú v súčasnej mimoriadnej situácii najzraniteľnejšou skupinou. Nemali by sa stretávať s priateľmi, chodiť na prechádzky, na nákupy, na obed - ako boli zvyknutí,“ hovorí starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová s tým, že nový projekt má najstarším obyvateľom pomôcť preklenúť momentálne obdobie. (tasr)

9:58 – Zdravotné poisťovne Dôvera a Union očakávajú výpadky príjmov spôsobené situáciou okolo nového koronavírusu v desiatkach miliónov eur, potvrdili obe súkromné poisťovne. Aj Všeobecná zdravotná poisťovňa predpokladá, že opatrenia súvisiace s obmedzením šírenia nového koronavírusu budú mať dosah na príjmy, ako aj na jej výdavky. (tasr)

9:49 – V Česku stúpol počet nakazených za necelý deň o 373 ľudí. Ide zatiaľ o najvyšší denný nárast. Celkovo je v Česku 2422 nakazených, v krajine už spravili viac ako 36-tisíc testov. (worldometers)

9:43 Mikuláš Černák prehovoril z väzenia: okrem rúškok na tvárach dozorcov a zákazu návštev sa vraj kvôli koronavírusu veľa nezmenilo.

9:35 – V New Yorku bojuje s koronavírusom aj lekár, ktorý prežil ebolu. V jedinej nemocnici tam zomrelo 13 ľudí za 24 hodín.

9:25 – Vypočuj si náš pravidelný KORONA UPDATE, v ktorom každý večer zhrnieme všetko dôležité za uplynulý deň. Nechýbajú ani pozitívne správy. 

9:17 – Bratislavský hrad v piatok večer nasvietili ako vyjadrenie vďaky ľuďom, ktorí nám pomáhajú zvládať koronavírusovú epidémiu. Obrovské nápisy „Spolu to zvládneme“ a „Ďakujeme“ patria nielen lekárom a zdravotníkom, predavačom a predavačkám, ale tiež každému, kto poctivo dodržiava izoláciu. 

KORONA NAŽIVO: Prednostne budú nakupovať dôchodcovia, zajtra sú obchody zavreté
Zdroj: TASR - Dano Veselský

9:13 – Najväčšia bratislavská mestská časť – Petržalka spustila v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu donášku obedov pre seniorov. Pre osamelých dôchodcov a zdravotne znevýhodnených občanov zriadila samospráva aj krízovú linku na čísle 0947 487 498, ktorá funguje v čase od 8:00 do 16:00. (tasr)

9:06 – Najmladšou európskou obeťou koronavírusu je šestnásťročná Francúzska. Pred smrťou údajne nemala závažnejšie príznaky.

9:02 – Polícia – Bratislavský kraj ďakuje na Facebooku za nezištnú pomoc, ktorú jej ľudia denne prejavujú. „Ako zaháňa smäd a hlad SPOLUPATRIČNOSŤ a ako vonia a chutí SOLIDÁRNOSŤ si môžete pozrieť vo videu, ktoré venujeme ako poďakovanie všetkým tým, ktorí nám pomáhate Vám blízkym a možným spôsobom,“ napísala polícia na sociálnej sieti. 

8:55 – Na Slovensko priviezli 2,2 milióna ochranných rúšok a 1 milión rýchlotestov. Zatiaľ nevieme, či sú sady spoľahlivé.

Testy stáli 9 eur za kus. Nie je však jasné, či ide o spoľahlivé testy na zistenie samotného vírusu SARS-CoV-2 alebo slúžia iba na overenie hladiny jeho protilátok v krvi. V tom prípade by ich úspešnosť mohla byť relatívne nízka, protilátky sa totiž u pacientov začínajú tvoriť až po niekoľkých dňoch od nakazenia.

8:49 – Z celkových 269 potvrdených prípadov koronavírusu na Slovensku je 87 z Bratislavy a ďalších 25 je z bratislavského kraja. 

8:43 – Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje, že pre  onkologických pacientov a ich blízkych posilnila Liga proti rakovine infolinku, pýtať sa môžu na koronavírus. „Onkologickí pacienti patria k rizikovým skupinám obyvateľstva,“ upozorňuje rezort na Facebooku. 

8:38 – V Číne za posledných 24 hodín narástol počet nakazených o 54, nejde však o prípady nákazy v rámci krajiny, všetci noví nakazení majú cestovateľskú anamnézu. (cnbc)

8:32 – Šéf úradu nemeckej kancelárky oznámil, že Nemecko nechce zmierniť opatrenia proti koronavírusu pred 20. aprílom. V krajine platí obmedzenie pohybu ľudí po vonku na cestu do práce, nákup potravín a iných nevyhnutných tovarov a návštevu lekára. (dw)

8:25 – Ak nedodržíš karanténu a pôjdeš von, dozvieš sa spoilery tvojich obľúbených seriálov z Netflixu. Falošná kampaň sa stala virálnou.

8:21 – K včerajšiemu dňu malo Česko 2279 nakazených, v krajine už spravili viac ako 31-tisíc negatívnych testov. (worldometers)

8:17 – Premiér Andrej Babiš v Českej televízii uviedol, že je za to, aby v krajine predĺžili núdzový stav o ďalších 30 dní. (novinky)

8:10 – Donald Trump tvrdí, že Spojené štáty vyrobia za nasledujúcich 100 dní až 100-tisíc pľúcnych ventilátorov pre potreby USA aj celého sveta. Chce, aby ministerstvo zdravotníctva zatlačilo na spoločnosť General Motors. (dailymail)

8:08Premiér Igor Matovič bude mať o 12:00 tlačovku, na ktorej by mal oznámiť, aké nové opatrenia chce prijať krízový štáb a taktiež počet nových prípadov koronavírusu na Slovensku.  

8:06 – Ústredný krízový štáb rokoval dlho do noci, Igor Matovič na Facebooku informoval, že skončili až o 0:32. Ešte pred tým pridal na sociálnu sieť fotografiu, ako sa musel po piatich hodinách rokovaní vyzuť. „Keď Ústredný krízový štáb trvá už 5 hodín ... a nikto vás nevidí ... len možno niekto niečo cíti,“ zavtipkoval. 

8:05 – V Spojených štátoch už prekročili hranicu 100-tisíc nakazených, o život prišlo viac ako 1700 ľudí (worldometers)

8:00 – Medzi nakazenými Slovákmi zo včera je vodič, ktorý rozvážal potraviny. Na jeho príklade uviedol, ako bude fungovať novela zákona o získavaní z údajov zo SIM kariet. Podľa neho teraz môžu očakávať ľudia, ktorí sa s ním stretli, že ich laboratóriá budú kontaktovať.

7:55 – Sociológ Vašečka: Po dlhodobej karanténe bude návrat ku každodennej rutine náročný (Rozhovor)

Odborník nám porozprával o tom, ako sa môže zmeniť náš prístup k hoaxom či Európskej únii, pomenoval riziká opatrenia vlády na sledovanie občanov cez mobilné telefóny a vyjadril sa aj k tomu, prečo Slováci dokázali rýchlo prijať nové a pomerne prísne pravidlá fungovania. V neposlednom rade sa taktiež rozpovedal o svojich obavách z toho, že koronavírus bude mať v New Yorku horšie následky ako v Taliansku či Španielsku.

7:50 – Slovensko od piatku testuje násobne viac. Včera štátne a súkromné laboratória otestovali skoro 1000 vzoriek, 43 z nich bolo pozitívnych. Dnes by malo byť otestovaných ešte viac vzoriek.

7:40 – Od soboty obchody na Slovensku povinne zavedú prednostné hodiny pre nákupy seniorov od 9:00 do 12:00. Vyhradený čas pre starobných dôchodcov, ktorí majú viac ako 65 rokov, musia predajne dodržiavať od pondelka do soboty, v nedeľu budú obchody zatvorené.

Domov
Zdieľať
Diskusia