Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. marca 2020, 18:17
Čas čítania 0:46
Matej Krajčovič

V Taliansku je už viac mŕtvych ako v Číne. Krajina ohlásila ďalšie čísla nakazených koronavírusom

NEWS ČÍNA
Uložiť Uložené

Väčšina pacientov sa však liečilo aj na iné závažné choroby. Poznáme ich priemerný vek.

Svet opäť netrpezlivo čakal na nové dáta z Talianska, ktoré je aktuálne krajinou najviac postihnutou koronavírusom. 

Za dnešný deň tam ohlásili 5 322 nových pozitívne testovaných pacientov (včera 4 207) a 427 mŕtvych (včera 475). 

Taliansko sa tak dostalo na smutné prvé miesto, ku dnešnému dňu tam totiž na COVID-19 zomrelo už 3 405 ľudí, kým v Číne dáta ukazujú „len“ 3 245 mŕtvych. Nakazených tam pritom bolo násobne viac osôb.

Odporúčané
Záznam: Z týchto miest pochádza 19 nových nakazených koronavírusom Záznam: Z týchto miest pochádza 19 nových nakazených koronavírusom 19. marca 2020, 8:05

Tieto čísla môžeme interpretovať rôzne. Odborníci budú čakať na zajtrajšok, ktorý by mohol potvrdiť vyrovnávanie krivky. Ak bude mŕtvych opäť o niečo menej ako v predchádzajúcich dňoch, konečne by sa ukázal výsledok prísnej karantény a snahy miliónov Talianov, ktorý už niekoľko dní zostávajú doma. 

Toto oneskorenie je spôsobené inkubačnou dobou koronavírusu, ktorá môže byť až 14 dní. Aj keď sa teda v karanténe nakazí menší počet osôb, pozitívne testy pravdepodobne budú pribúdať ešte ďalšie dva týždne, kým sa prejavia symptómy u už infikovanej populácie.  

Úmrtnosť v Taliansku je tiež ďaleko vyššia ako v Číne, čo je zrejme spôsobené vyšším priemerným vekom Talianov. 

Ukľuňujúca by mohla byť štúdia, podľa ktorej malo až 99 % mŕtvych Talianov iné závažné zdravotné problémy. 75 % z nich sa liečilo na vysoký krvný tlak, 35 % na cukrovku a 33 % malo choroby srdca. Priemerný vek obetí je až 79,5 roka. 

Späť
Zdieľať
Diskusia