Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. februára 2020, 22:00
Čas čítania 18:59
Tina Hamarova Viktor Kniš

Sledovali sme Parlamentné voľby 2020: Matovič vylúčil spoluprácu so Smerom, PS/Spolu sa asi do parlamentu nedostane

NEWS
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sledujeme naživo dianie na Slovensku v súvislosti s parlamentnými voľbami.

• Je spočítaných viac ako 90%, koalícia PS/ Spolu stále nepresiahla hranicu sedem percent

•  Do parlamentu sa pravdepodobne dostane len 6 strán, Igor Matovič je jasný víťaz

04:35 - Igorovi Matovičovi gratuluje k výsledku aj Marián Kotleba. Predbežný výsledok svojej strany cez osem percent považuje za dobrý. „Po obrovskej antikampani, ktorá sa viedla proti našej strane, je to veľmi dobrý výsledok,"  povedal Kotleba. Vedel by si predstaviť rokovanie so všetkými stranami, ktoré sa zrejme dostanú do parlamentu. "Vedeli by sme si sadnúť so všetkými a rozprávať sa o tom, čo nás spája a čo rozdeľuje," doplnil. (TASR)

04:16 - Igor Matovič má záverečnú reč: „Môžeme konštatovať, že áno, voľby sme vyhrali. Po 12 rokoch sme pokorili vládu Smeru!  Tento úspech nášho hnutia je „double“ - mali sme snahu poraziť mafiu, čo je SMer a mali sme snahu poraziť Mariana Kotlebu, ktorému sme zobrali hlasy, je z výsledkov jasné, že sa nám to podarilo.“  

Sledujeme NAŽIVO Parlamentné voľby 2020: Matovič vylúčil spoluprácu so Smerom, PS/Spolu sa asi do parlamentu nedostane
Zdroj: TASR/ Michal Svítok

04:03 - Predseda SaS Richard Sulík povedal, že strane pomohol odchod niektorých členov strany. „Konečne sú preč. My sme sa prakticky trištvrte roka nevedeli venovať našej robote.“ Ešte chce ale počkať na definitívne výsledky. „V tomto momente vôbec nevieme, aká vláda bude,“ dodal. Strana SaS má pri takmer 90% spočítaných hlasov 5,8%.

03:49 - S fanúšikmi a podporovateľmi sa rozlúčili aj lídri dvojkoalície PS a Spolu Michal Truban a Miroslav Beblavý. Ešte sa nevzdali nádeje na postup do Národnej rady, ale večer oficiálne uzavreli, lebo majú prenájom priestorov Starej tržnice zabezpečený len do štvrtej ráno. „Vidíte sami tie čísla, musíme naozaj čakať do posledného okamihu. Nech to dopadne akokoľvek, nekončíme,“ vyhlásil Truban. 

„Treba vždy čakať na konečné čísla volieb a podľa toho sa zariadime. Ja vám chcem všetkým poďakovať. Nie len za dnešný večer, ale naozaj za tú robotu, ktorú sme na oboch stranách urobili. Ja osobne som veľmi hrdý za spoluprácu s každým z vás. Skúsili sme to robiť inak, uvidíme, či sa to podarí, ale ďakujeme,“ doplnil ho Beblavý.

Sledujeme NAŽIVO Parlamentné voľby 2020: Z volieb sa stala dráma. PS/ Spolu nevie, či prejde do parlamentu
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

03:39„Nesmierne im držím prsty, aby prešli. Teraz sa na záver sčítavajú veľké okrsky, všetci si želáme, aby tam boli,“ vyhlásil líder strany Za ľudí a bývalý prezident Andrej Kiska„Počkajme s analýzou do zajtra. Ale ak by sme spravili trojkoalíciu a ak by tých 30% od nás odišlo, čo ukazovali prieskumy, hrozilo, že by sa ani jedna z našich strán nedostala do parlamentu.“

„Dôležitý signál pre Európu je, že sme potlačili extrémizmus a dostal sa do oveľa nižších čísel ako sa predpokladalo,“ dodal Kiska a so ziskom 5,48 percent pri sčítaných 85% hlasoch, sa rozlúčil s novinármi.

03:36 – Alojz Hlina sa chce v pondelok vzdať postu predsedu KDH, píše denník N.  „Vďaka veľká, bolo mi cťou s vami spolupracovať,“ poďakoval sa hosťom na volebnom štábe. Vo vedení strany by ho mal dočasne zastupovať  dlhoročný člen strany Pavol Zajac.

Sledujeme NAŽIVO Parlamentné voľby 2020: Z volieb sa stala dráma. PS/ Spolu nevie, či prejde do parlamentu
Zdroj: TASR/ Vladimír Benko

03:15 – Pre koalíciu Progresívne Slovensko (PS)-Spolu OD to ešte dopadne dobre. Vyhlásil to volebný líder PS-Spolu Michal Truban po tom, ako bolo spracovaných vyše 60 % volebných zápisníc, avšak volebný výsledok koalície sa pohyboval len okolo 5,9 %. Takýto výsledok by znamenal, že PS-Spolu sa do Národnej rady neprebojuje, pretože potrebuje dosiahnuť vo voľbách minimálne 7 % hranicu.


„Máme najväčšie mestá a okrsky stále len pred sebou. Budeme tu do rána a dovtedy, kým sa to neuzatvorí,“ utešoval Truban v bratislavskej Starej tržnici členov, kandidátov a podporovateľov koalície. Stará tržnica po prvotných ováciách po zverejnení exit pollov, ktoré predpovedali PS-Spolu sľubný výsledok, sa trošku stíšila. Členovia a podporovatelia koalície však naďalej medzi sebou diskutujú o možnom volebnom výsledku, sledujú, ako narastajú percentá i počet spracovaných volebných zápisníc.


Stále veríme v dobrý výsledok. Pre mňa je to potvrdenie toho, že sme sa nevydali na ľahkú cestu a každý jeden deň bude takýto stresový. Ešte tu pár desiatok minút či hodín vyčkajme,“ povedal Truban.

02:53 - „Je spočítaných už viac ako 60% hlasov. Zatiaľ tie výsledky sa o niečo líšia ako nám ukazovali prvé odhady,“ okomentoval priebežné výsledky líder sociálnych demokratov Peter Pellegrini. „Ukazuje sa, že Smer by si mal s prehľadom udržať druhú pozíciu, ale ešte raz, veľmi by sme si želali, aby sa to číslo pohybovalo okolo aktuálnych výsledkov (19% pozn. red) a nie tých prepodkladných 15%.“

Pellegrini nenápadne pripomenul aj veľmi slabý výsledok nového politického subjektu v parlamentných voľbách PS/Spolu, ktorá pri dvoch tretinách sčítaných hlasov stále nedosiahla potrebných 7%. „To je ich problém, nie náš. Ukázalo sa, že slovenskí voliči odmietli nové projekty, odmietli mladé sily, odmietli nových politikov, naopak ostali dlho voliť dlhodobých politikov ako je aj Igor Matovič. Pri 60% sa javí, že je jasný víťaz a preto by som chcel oficiálne zablahoželať Igorovi Matovičovi a jeho hnutiu OĽaNO. Rád by som to urobil aj zajtra osobne."

Novinári sa Pellegriniho pýtali aj na to, či si vie teoreticky predstaviť s Matovičom koaličnú spoluprácu. „Nikdy nehovor nikdy. Ak by mala vzniknúť nejaká koalícia zmierenia, alebo koalícia, ktorá by mala udržať stabilitu, ale takúto otázku dajte najskôr Igorovi Matovičovi.“

Sledujeme NAŽIVO Parlamentné voľby 2020: Štatistický úrad zrátal hlasy z polovice okrskov
Zdroj: TASR/ Martin Baumann

02:45 – Šéf Mostu-Híd Béla Bugár povedal, že odstúpi z postu predsedu. „Mohol by som sa vyhovárať na to, že sme boli v tejto vláde, vypadli kostlivci, staré kauzy Smeru vypadávali, my sme boli bez káuz,“ povedal na tlačovej konferencii Bugár. Podľa neho strana doplatila na revolučnú atmosféru. 

02:15 – Krátko po zverejnení výsledkov z exit pollov Igor Matovič povedal, že si zablokoval telefón a nie je možné sa mu dovolať. Dodal, že bude musieť počkať niekoľko desiatok minút, aby mohol znovu zadať kód. Telefón sa mu podarilo naštartovať a už si volal aj s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. 

Z jeho slov vyplýva, že by sa mohli stretnúť už v pondelok alebo v utorok, zatiaľ však nie je zrejmé, či sa tak skutočne stane. Matovič ďalej dodal, že mal neprijaté hovory aj od ďalších lídrov strán, menovite spomenul Andreja Kisku. Podľa jeho slov by lídri opozície mali prísť do Trnavy, kde by mohli v nedeľu rokovať o možnej budúcej koalícii. 

01:55 - Pravdepodobne svoj neúspech komentoval aj odídenec zo strany Smer a líder strany Dobrá voľba Tomáš Drucker: „Chýbal nám čas debatovať s ľuďmi a ja verím, že to dobehneme v ďalšom období. Povedali sme, že toto nie je strana na jedno volebné obdobie, takže budeme ďalej presviedčať ľudí, že Dobrá voľba patrí do parlamentu, lebo máme plno profesionálov. Je dôležité, aby aspoň ten 3% výsledok bol, aby sme sa vedeli posunúť ďalej.“

01:52 - K voľbám sa pre TV Markíza končne vyjadril aj „víťaz všetkých volieb“ a bývalý sudca Štefan Harabin. Jeho strana Vlasť v predbežných výsledkoch nezískala ani 3%. „Prieskumy verejnej mienky klamali vtedy a klamú aj teraz. Videli ste aj akú mám podporu na sociálnych sieťach ako youtube alebo Facebook.“

01:35 - Vo volebnej centrále extrémistickej ĽSNS zavládlo po zverejnení výsledkov exit pollov prekvapenie. Ako priznal podpredseda strany Milan Uhrík, kým ešte neboli zverejnené názvy strán, zaraďovali sa inde. "Čísla sú trošku iné, ako sme očakávali," pripustil. Zdôraznil, že treba počkať na oficiálne výsledky. Výsledky strán nad päť percent sú podľa neho "pomiešanejšie", ako očakávali. "Spravili veľký kus práce, ľudom odprezentovali svoj program, získali dôveru, čiže treba im len zagratulovať," komentoval Uhrík predbežného favorita OĽaNO. (tasr)

Sledujeme NAŽIVO Parlamentné voľby 2020: Ak sa potvrdí 15 percent pre Smer, Peter Pellegrini ponúkne svoju funkciu
Zdroj: TASR/ Ján Krošlák

01:24 - Igor Matovič drží palce koalícii PS/Spolu, potrebujú totiž aspoň 7 percent na to, aby sa dostali do parlamentu. Po sčítaní štvrtiny slovenských okrskov sa blížia k 5 percentám.  Na otázku, ktoré rezorty by hnutie chcelo ovládnuť odpovedal takto: „Ak by sme finálnu možnosť mali, keďže sme bojovníci proti korupcii, ministerstvo vnútra je priestor na to, aby sme mohli mafiánom klepnúť po prstoch."

Za rastom extrémistickej ĽSNS vidí doterajšiu koalíciu: "Hrádza proti extrémizmu, čo tu pred 4 rokmi vznikla, čo bola výhovorka Bugára, preto musel ísť so Smerom. Mne to pripadalo tak, že im tu rástlo nejaké strašidlo, proti ktorému museli bojovať. A Kotleba na to naberal."

01:08 Igor Matovič podľa denníka N povedal, že si omylom zablokoval mobil, a preto nevie, či ho oslovujú opoziční lídri. „Na mobile mi píše, že sa mi odomkne až o 40 minút,“ povedal Matovič s tým, že si bude s kolegami z opozície telefonovať cez hovorcu. 

Líder PS/Spolu Michal Truban pritom len pred pár minútami povedal, že si s Matovičom volal.  „Budeme sa radi rozprávať s každým, v tomto prípade aj s Igorom. Je na ňom, aké strany si vyberie. Volal som si s Igorom ešte pred výsledkami v takom bežnom priateľskom rozhovore a potom uvidíme, keď bude spočítaných viac hlasov, budeme si volať s ostatnými predsedami.“

Sledujeme NAŽIVO Parlamentné voľby 2020: Ak sa potvrdí 15 percent pre Smer, Peter Pellegrini ponúkne svoju funkciu
Zdroj: TASR/ Michal Svítok

01:04 - Štatistický úrad SR už zrátal viac ako 20 percent hlasov všetkých okrskov, OĽaNO predbehlo Smer-SD no výsledky sa stále radikálne odlišujú od výsledkov exit pollov.

00:37 - Brífing mal Peter Pellegrini. Vylásil, že ak sa potvrdia odhady exit pollov, ponúkne svoju funkciu. Za zlý výsledok však podľa neho bude zodpovedné celé vedenie Smeru: "Chcem sa poďakovať všetkým tým, čo vyjadrili podporu Smeru-SD. Výsledky nie sú ešte konečné."

Strana Smer-SD bude podľa volebného lídra s pokorou prijímať výsledok, ktorý dosiahnu a budú rešpektovať vôľu občanov, lebo tak je to podľa neho správne. „Ako budeme bližšie k reálnemu výsledku, potom sa vyjadríme k ďalším kolegom a ich výsledkom. Uvedomujeme si, že ten výsledok môže mať nejaké kontúry, ak budeme mať konkrétnejšie číslo.

Ak to bude číslo, ktoré sa zverejnilo v odhadoch, ako volebný líder musím povedať, že s takým číslom nie som spokojný. Myslím, že politika sociálnej demokracie, ktorú zastupujeme, by si mala trúfať na lepší výsledok." 

00:21 - Vedenie Smeru vrátane Fica a Pellegriniho je stále v centrále strany oddelené od novinárov. Jediný, kto prisľúbil, že sa príde vyjadriť, bol Peter Pellegrini, zatiaľ sa tak nestalo. Redaktor televízie Markíza okomentoval atmosféru na Súmračnej tak, že „pripomína to volebnú klasiku, teda, že politici Smeru medzi novinárov nechodia. Všetci chodia hore na prvom poschodí, snáď sa príde niekto o dojmy podeliť.“

Sledujeme NAŽIVO Parlamentné voľby 2020: Podľa exit pollov by mohla mať demokratická opozícia v parlamente ústavnú väčšinu
Zdroj: TASR/ Martin Baumann


Naposledy sa podarilo Nie je však jasné, kedy urobí akékoľvek vyhlásenie. Robert Fico sa novinárom zatiaľ úspešne vyhýba. 

00:12 - Kotlebovci-ĽSNS majú volebný štáb v kúpeľnom meste Sliač. Redaktor TV Markíza potvrdil, že on ani viacero novinárov nedostalo novinársku akreditáciu. Podľa informácii zvnútra vraj Mariana Kotlebu úspech Igora Matoviča prekvapil.  

00:06 - Andrej Danko označil za vinníkov zlyhania strany SNS médiá. „Keby nebolo vy chrápúni v Denníku N, tak by sme mali viac,“ povedal reportérovi po tlačovke.

23:39 - Richard Sulík sa ako bývalý líder opozície teší z víťazstva OĽaNO: „Dva mesiace dozadu sa diskutovalo, či vôbec budeme v Národnej rade, mali sme konflikt vnútri strany, ak sa tieto čísla potvrdia, je to pre nás potešujúca správa. Ja pozíciu lídra opozície Igorovi Matovičovi dožičím, on je tá mladá sila, gratulujem mu k tomuto skvelému výsledku.“

23:35 - Predseda SNS Andrej Danko reagoval v centrále SNS: „Počkáme  si na výledky a ja som avizoval, ze SNS bude mať snem, kde vyhodnotíme tejto výseldky. Neprináleží mi nič iné k týmto voľbám povedať len ,že ďakujem každému, kto nám dal hlas. Tieto voľby vnímam tak, že boli viac dôlezité emócie ako program. Verím, že sa ľudia rýchlo vrátia k tomu, že budú od politikov chcieť riešenia svojich problémov."

Sledujeme NAŽIVO Parlamentné voľby 2020: Podľa exit pollov by mohla mať demokratická opozícia v parlamente ústavnú väčšinu
Zdroj: TASR/ Dano Veselský

23:32 - Odhady výsledkov parlamentných volieb naznačujú, že by mohla vzniknúť silná demokratická vláda. Myslí si to líder OĽaNO Igor Matovič. Uviedol to v reakcii na odhady, podľa ktorých by jeho hnutie malo mať vyše 20 percent. Matovič voľby komentoval aj slovami, že ľudia zabojovali. (tasr)

23:27 –  Tlačovku mal aj líder strany Za ľudí Andrej Kiska: „Vyzerá, že to číslo je vysoké, počkajme si na oficiálne čísla, ale hovorím jedno obrovské ďakujem. Stalo sa to v čo sme všetci dúfali, že Smer nebude ten, čo bude skladať vláda... Toto sú prvé voľby strany Za ľudí, počkajme si ešte na výsledky, ale vyzerá to, že z tohto súboja odídeme a skončíme ako úspešná strana.“

Sledujeme NAŽIVO Parlamentné voľby 2020: Podľa exit pollov by mohla mať demokratická opozícia v parlamente ústavnú väčšinu
Zdroj: TASR/ Pavol Zachar

23:26 – Na hranici zvoliteľnosti do parlamentu sa opäť podobne ako v roku 2016 objavila strana KDH. Naposledy to pre ňu nedopadlo dobre, predseda Alojz Hlina má ale stále nádej. „Treba to rešpektovať, opakuje sa scenár spred štyroch rokov, stále sme na hrane. Chcem veriť, ak existuje nejaká spravodlivosť, tak to bude mať dobrý koniec. Racionálne si myslím, že to bude mnapínavé až do poslednej chvíle.“ 

23:25 – Po takmer polhodine od zverejnenia prvých exit pollov, sa ukázal aj dosluhujúci premiér Peter Pellegrini. „Ja to budem komentovať, až keď sa to potvrdí. Ak sa potvrdí to, čo si myslím, že ktoré číslo patrí nám, tak som sklamaný.“

23:20 Michal Truban, líder dvojkoalície PS/ Spolu, ktorá sa podľa predbežných výsledkov zatiaľ javí ako tretia najsilnejšia, vyhlásil: „Ja som z týchto predbežných prieskumov rád, ale počkajme si. Vidieť, že ľudia chceli zmenu. Sme tretia najsilnejšia strana, ale očakávali sme dvojciferné číslo. Ale som rád, že kotlebovci a fašisti klesli.“

23:16 – Podľa exit pollov sa na druhom mieste po OĽaNO umiestnil Smer-SD, ktorý bol víťazom každých volieb do NR SR od roku 2006. Z lídrov sa zatiaľ nikto k predbežným výsledkom nevyjadril.

23:12 – Exit poll agentúry Median SK pre RTVS 

Sledujeme NAŽIVO Parlamentné voľby 2020: Markíza zverejnila predbežné výsledky exitpollu zatiaľ bez názvov strán

23:10 – Exit poll agentúry Focus pre televíziu Markíza

23:04 - Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič, ktorý je podľa prvých exit pollov víťazom volieb, prišiel do svojho štábu len pár minút pred vyhlásením výsledkov.

„Myslím si, že náskok je tak dramatický, že aj keď budú rozdiely, tendencie sa potvrdia. Každopádne obrovské ďakujem pre ľudí. Vyzerá to na Slovenské nárdoné povstanie," povedal Matovič pre televíziu Markíza. „Vyzerá to na tretiu revolúciu, lebo takto naposledy demokratické sily vyhrali v roku 1989 a potom v roku 1998, keď spojili sily proti Mečiarovi.“

Sledujeme NAŽIVO Parlamentné voľby 2020: Markíza zverejnila predbežné výsledky exitpollu zatiaľ bez názvov strán
Zdroj: TV Markíza

23:00 – Skončilo sa moratórium, poznáme prvé predbežné výsledky.

22:48 – Do centrály strany Smer na Súmračnej ulici prišli v posledných minútach napríklad ministerka vnútra Denisa Saková, poslanec NR SR a ideológ strany Ľuboš Blaha či bývalý primátor Košíc Richard Raši. Robert Fico a Peter Pellegrini tam stále nie sú, novinári príchod očakávajú po jedenástej.

22:45 Igor Matovič sa stále neobjavil medzi svojimi podporovateľmi. Do telocvične v Trnave už ale postupne prichádza verejnosť, pre ktorú sa chystá vystúpenie ľudovej kapely. 

22:40 – Strana Most-Híd sleduje výsledky v pizzerii vedľa svojej bratislavskej centrály. Predseda Béla Bugár povedal, že nech už výsledky dopadnú akokoľvek, budú oslavovať. 

22:38 – V centrále SNS je pokojná atmosféra. Predseda Andrej Danko tam podľa redaktora TV Markíza ešte nie je. Medzi novinárov prišiel poslanec Andrej Hrnko či ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.  

22:29 – Televízia Markíza zverejnila dôvody, prečo išli ľudia voliť. Najväčšou motiváciou bol boj proti korupcii. Ďalej sa ľudia rozhodovali podľa najlepšieho programu, takmer 10% ľudí volilo najmenšie zlo. Ďalšie dôvody bol líder kandidátky, záujmy Slovenska, konzervatívne či liberálne hodnoty.

Sledujeme NAŽIVO Parlamentné voľby 2020: Markíza zverejnila predbežné výsledky exitpollu zatiaľ bez názvov strán
Zdroj: TV Markíza


22:22 – Koalícia PS/Spolu má centrálu v bratislavskej Starej tržnici. Už teraz je plná ľudí, sledujú prvé čísla exit pollu na Markíze. Líder kandidátky Michal Truban už dorazil, výsledky zatiaľ veľmi komentovať nechcel. Podpredsedníčka Simona Petrík podľa denníka N verí, že dvojkoalícia dosiahne dvojciferný výsledok a verí aj v to, že preskočia ĽSNS.

Sledujeme NAŽIVO Parlamentné voľby 2020: Markíza zverejnila predbežné výsledky exitpollu zatiaľ bez názvov strán
Zdroj: Refresher

 
22:19 – Na väčšine Slovenska sa už začali sčítavať hlasy. Voľby ešte pokračujú v piatich volebných miestnostiach. Podľa štátnej volebnej komisie bol priebeh volieb relatívne pokojný. Riešili podnety so schránkou na nepoužité volebné lístky, ktoré sa napĺňali veľmi rýchlo.

Štátna volebná komisia dostala aj podnet týkajúci sa neúmyselného vysypania urny s nepoužitými hlasovacími lístkami. Zaoberala sa aj voličskými zoznamami v bratislavskej mestskej časti Petržalka, kde boli zapísaní zosnulí ľudia. 

22:13 – Vo volebnom štábe Igora Matoviča v Trnave merajú ľuďom pred vstupom do haly teplotu. Rozhodli sa tak pre strach zo šíriaceho sa koronavírusu v Európe. 

22:12 – Andrej Kiska už prišiel do volebného štábu strany Za ľudí v hoteli Devín. „Ľudia rozhodnú, je zbytočné filozofovať. Dôležité je, aby sme sa zobudili do rána, keď demokratická opozícia bude môcť zostaviť vládu,“ vyhlásil po príchode.

Sledujeme NAŽIVO Parlamentné voľby 2020: Markíza zverejnila predbežné výsledky exitpollu zatiaľ bez názvov strán
Zdroj: Za ľudí

22:04 Televízia Markíza zverejnila prvý exitpoll. Pre stále prebiehajúce moratórium bez názvov strán. Do parlamentu by sa podľa neho malo dostať 8 strán. Prvá strana získala 25,8% hlasov, druhá 14,9%, tretia 9,7% hlasov. Ďalšie strany by získali 8,3% hlasov, 7,8 percenta hlasov, 7,5%, 6,5% a 5,1 percenta.

Sledujeme NAŽIVO Parlamentné voľby 2020: Polícia zadržala opitého muža s pištoľou, išiel práve z volebnej miestnosti
Zdroj: TV Markíza

22:01 – OĽaNO pripravilo na sledovanie výsledkov telocvičňu, zatiaľ zíva prázdnotou.

Sledujeme NAŽIVO Parlamentné voľby 2020: Polícia zadržala opitého muža s pištoľou, išiel práve z volebnej miestnosti
Zdroj: Daniela Hajčáková

21:46 – Prvý zo Smeru-SD sa pri novinároch pristavil minister Peter Žiga. Nechcel komentovať aké výsledky asi očakáva za stranu Smer.

Sledujeme NAŽIVO Parlamentné voľby 2020: Polícia zadržala opitého muža s pištoľou, išiel práve z volebnej miestnosti
Zdroj: Refresher

21:40 – Predseda SaS Richard Sulík sa už nebojí, že by sa jeho strana nemala dostať do parlamentu. Po príchode do volebnej centrály podľa denníka N povedal, že jeho osobné želanie je, aby SaS mala osem a viac percent.

21:24 – Dvere na centrále nakoniec pre novinárov otvoril aj Smer-SD, pripravili dokonca aj občerstvenie. Väčšina z nich sa aj tak radšej zdržuje vonku. Nikto z politikov sa pri novinároch zatiaľ nezastavil.

Sledujeme NAŽIVO Parlamentné voľby 2020: Polícia zadržala opitého muža s pištoľou, išiel práve z volebnej miestnosti
Zdroj: Refresher

20:24  Priebeh volieb je pokojný a korektný, informoval predseda štátnej volebnej komisie Eduard Bárány. Najzávažnejším problémom je podľa neho predĺženie hlasovania v piatich volebných miestnostiach. „Nedostali sme od polície podnet o žiadnom závažnom akútnom probléme. Nič z toho, čo sa vyskytlo, asi Policajný zbor nevyhodnotil ako závažné,“  hovorí Bárány.

20:21  Portál Aktuality píše, že novinári dnes asi nocovať vonku nebudú. Síce o pár minút neskôr, ale už sú v centrále Smeru-SD. Zatiaľ však bez straníckych lídrov. „Paniku“ spôsobil iba ochrankár Roberta Fica, ktorý však prišiel bez neho.

19:49 – Partizánski policajti zastavili v sobotu podvečer  50-ročného muža, ktorý mal za opaskom nohavíc zbraň. Muž bol pod vplyvom alkoholu a bol na ceste z volebnej miestnosti.  „Policajti zistili, že ide o plynovú pištoľ. Muža podrobili dychovej skúške na zistenie alkoholu.“ uviedla polícia. Muž tým, že nosil neskryte zbraň na verejnosti, a navyše pod vplyvom alkoholu, porušil ustanovenie zákona o zbraniach a strelive. „Zbraň mu policajti v zmysle zákona zaistili. Päťdesiatročný muž sa bude zodpovedať z priestupku. V stave opitosti bol navyše práve na ceste z volebnej miestnosti,“ dodali policajti.

19:30  Zodpovednosť za „mŕtve duše“ v zoznamoch voličov v bratislavskej Petržalke nesie obec, pretože tá vedie zoznam. Štátna volebná komisia však tento problém bude zrejme riešiť až po voľbách, povedala pre televíziu Markíza šéfka odboru volieb ministerstva vnútra Eva Chmelová. Potvrdila, že viacerí voliči sa v Petržalke sťažovali, že v zoznamoch videli zapísaných príbuzných, ktorí sú už roky mŕtvi. Koľko takýchto prípadov sa vyskytlo Chmelová nepovedala. „Ťažko povedať, koľko to je,“ povedala.

Odporúčané
VOĽBY 2020: Odomykáme články a rozhovory, ktoré ti pomôžu rozhodnúť sa, komu dať svoj hlas VOĽBY 2020: Odomykáme články a rozhovory, ktoré ti pomôžu rozhodnúť sa, komu dať svoj hlas 24. februára 2020, 11:57

19:17  Do 22:15 bude otvorená aj volebná miestnosť v obci Nižná Myšľa v okrese Košice - okolie. Členke okrskovej volebnej komisie prišlo nevoľno a potrebovala zdravotnú pomoc. Volebnú miestnosť museli na 15 minút zatvoriť. 

18:41 – Zhotovovanie fotografií s upraveným hlasovacím lístkom môže byť problém. Povedal to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Robenie si „selfie“  fotografií však podľa neho nie je zakázané. „Pokiaľ začnem fotografovať hlasovací lístok a hlavne vyplnený hlasovací lístok, tým začínam porušovať tajnosť hlasovania. Nikto by nemal disponovať dôkazom o tom, ako volil,“ uviedol Bárány. Dodal, že sú na to aj staršie rozhodnutia Ústavného súdu SR. Predseda štátnej volebnej komisie upozornil, že v minulosti boli za takéto konania ukladané aj pokuty.

Odporúčané
VOĽBY 2020: Kampaň bola menej špinavá a konfrontačná, než sme viacerí čakali, tvrdí politológ (Odomknuté) VOĽBY 2020: Kampaň bola menej špinavá a konfrontačná, než sme viacerí čakali, tvrdí politológ (Odomknuté) 26. februára 2020, 18:06

18:23 – V bratislavskom Ružinove zažili viacero zaujímavých prípadov. Poukazuje na ne ružinovský starosta Martin Chren na sociálnej sieti.  „Aj vďaka vysokej účasti viacerí obyvatelia zistili, že sú vlastne bezdomovci. Keď napríklad po rozvode manželka odhlásila manžela z trvalého pobytu, on o tom nevedel a zistil to až vo volebnej miestnosti," píše Chren. O značnom množstve práce svedčí podľa neho aj to, že členovia komisií nestíhali ísť ani na obed, ktorý im preto museli priviezť.

17:56   Predseda okrskovej volebnej komisie v Malých Levároch Peter Bečvář povedal, že v obci museli riešiť netradičný incident. „Jeden z voličov si zobral hlasovacie lístky, dožadoval sa najskôr náhradnej sady, lebo v nich nevedel nájsť subjekt, ktorý chcel voliť. Keď ich dostal, napokon oznámil, že sa musí rozhodnúť a odišiel,“ priblížil rušivý moment, ktorý bol v pokojnom priebehu volieb jedinou výnimkou.

17:40 
– Občianske združenie Srdcom doma ďakuje na sociálnej sieti všetkým, ktorí pricestovali na Slovensko, aby hlasovali vo voľbách, alebo volili poštou z cudziny, že im život ľudí na Slovensku nie je ľahostajný.

17:17 – V jednom z volebných okrskov v bratislavskom Ružinove mali netradičný prípad. V sprievode polície prišiel odvoliť zadržaný muž v putách. „Polícia priviedla zadržaného, ktorý požiadal o možnosť uplatniť svoje volebné právo. Keďže však bol zadržaný v Petržalke a nemal hlasovací preukaz, musel byť privedený do svojho okrsku a odvoliť tam," povedala hovorkyňa mestskej časti Tatiana Tóthová. Doplnila, že na čas, kým Ružinovčan odvolil, mu polícia dala dole putá.

17:08 –Svoj hlas vo voľbách odovzdalo v Komárne aj 20 členov folklórneho súboru Slovenskí rebeli. K volebnej urne  pristúpili oblečení v slovenských krojoch. „V krojoch sme sa rozhodli ísť voliť preto, aby sme upozornili na to, že slovenské tradície žijú aj v Komárne,“ uviedol režisér a dramaturg súboru Jozef Černek.

Svoj hlas vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky odovzdalo 29. februára 2020 v Komárne aj 20 členov folklórneho súboru Slovenskí rebeli (na snímke). K volebnej urne v 31. volebnom okrsku zriadenom v priestoroch Základnej školy na Komenského ulici v Komárne pristúpili oblečení v slovenských krojoch.
Svoj hlas vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky odovzdalo 29. februára 2020 v Komárne aj 20 členov folklórneho súboru Slovenskí rebeli (na snímke). K volebnej urne v 31. volebnom okrsku zriadenom v priestoroch Základnej školy na Komenského ulici v Komárne pristúpili oblečení v slovenských krojoch. Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

16:55  Štátna komisia pre voľby zaznamenala niekoľko podnetov. Voliči ju informujú komisiu o veciach, ktoré sa im vo volebných miestnostiach nepáčia. Povedala šéfka odboru volieb Eva Chmelová. Štátna volebná komisia dostala podnet, ktorý sa týkal vysypania volebnej schránky. Chmelová uviedla, že schránka sa vysypala „len tak.“ Voliči tiež poukazujú na to, že schránky na nepoužité volebné lístky sa napĺňajú veľmi rýchlo.

Odporúčané
Najskôr Rómovia, potom migranti. Kotleba si každé voľby vymyslí nenávistnú agendu. Na čo stavil teraz? Najskôr Rómovia, potom migranti. Kotleba si každé voľby vymyslí nenávistnú agendu. Na čo stavil teraz? 20. februára 2020, 8:32

16:15 – V Bratislave sú v zoznamoch voličov zosnulí ľudia. Úrady reagovali, že je to zrejme administratívna chyba. Upozornila na to reportérka Denníka N Veronika Prušová.  „Ráno som zistila, že medzi voličmi je zapísaná aj moja mama, ktorá zomrela v roku 2005. Musela som prísť na okrsok s úmrtným listom, aby ju vyčiarkli. Následne som volala na štátnu komisiu, kde som to nahlásila. Povedali mi, že sa asi stala administratívna chyba,“ cituje svoju reportérku Denník N.


15:32
 – Voliť do Národnej rady SR prišli v sobotu v Trnave aj členovia Hasičského a záchranného zboru, ktorí sú počas volebného dňa v službe. „Rozhodol som sa, že pôjdem voliť aj napriek tomu, že som v službe, lebo mi záleží na tejto krajine. Momentálne máme pokoj, nehorí, tak som si mohol odskočiť aj z práce," uviedol veliteľ družstva hasičov Daniel Benkovský.

Na snímke veliteľ družstva hasičov Daniel Benkovský vhadzuje hlasovací lístok v obálke do volebnej schránky vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky v Trnave v sobotu 29. februára 2020.
Na snímke veliteľ družstva hasičov Daniel Benkovský vhadzuje hlasovací lístok v obálke do volebnej schránky vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky v Trnave v sobotu 29. februára 2020. Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

14:42  Voľby v Trebišove sú špecifické tým, že voliť chodia aj takí, ktorí nevedia čítať a písať. „Veľa ľudí je tu, ktorí nevedia čítať, nevedia písať, čiže oni to musia zvládnuť, je to na nich, my z komisie im nemôžeme pomôcť," povedala predsedníčka okrskovej komisie číslo 3 v Trebišove Marta Simanová.

14:17 – Z viacerých miest po celom Slovensku hlásia vysokú účasť. V Bratislave sa miestami tvoria pred volebnými miestnosťami rady, niekde museli pridať volebné plenty či vyprázdniť volebnú urnu, keďže bola naplnená. Podobné skúsenosti majú aj v Nitre. Vysokú účasť hlási aj Žilina, v jednom z okrskov, kde je zapísaných vyše 800 voličov, sa tvoria rady a doobeda odvolilo už 30 percent z nich. 

Odporúčané
10 vecí, ktoré by si mal vedieť o končiacej koalícii Smeru, SNS a Mosta-Híd. Pamätáš si ešte stranu Sieť? 10 vecí, ktoré by si mal vedieť o končiacej koalícii Smeru, SNS a Mosta-Híd. Pamätáš si ešte stranu Sieť? 16. februára 2020, 9:50

13:48 – Svoje právo využila v sobotných voľbách do Národnej rady SR aj 103-ročná Gizela Dvončová z Partizánskeho. K urne prišla spolu s troma ďalšími generáciami zo svojej rodiny, synom, vnukom i pravnukom. „Ja som chodila voliť celý život. Keď som bola mladšia, rozumela som politike, teraz sa už spolieham na deti," povedala prababička. Dvončová prišla svoj hlas odovzdať spolu so svojím 74-ročným synom Ľubomírom, 45-ročným vnukom Jurajom a 21-ročným pravnukom Michalom. „Chlapci poslúchajú. Mám dobré deti, svedomito sa o mňa starajú, nič mi nechýba," doplnila.

Na snímke druhá zľava 103-ročná volička Gizela Dvončová  spolu s 21-ročným pravnukom Michalom (vľavo), 43-ročným vnukom Jurajom (vpravo) a 75- ročným synom Ľubomírom vhadzuje hlasovací lístok v obálke do volebnej urny vo voľbách do Národnej rady SR v Partizánskom 29. februára 2020.
Na snímke druhá zľava 103-ročná volička Gizela Dvončová spolu s 21-ročným pravnukom Michalom (vľavo), 43-ročným vnukom Jurajom (vpravo) a 75- ročným synom Ľubomírom vhadzuje hlasovací lístok v obálke do volebnej urny vo voľbách do Národnej rady SR v Partizánskom 29. februára 2020. Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

13:12 – Pokojný priebeh sobotných volieb do Národnej rady narušil v jednej z okrskových volebných komisií v bratislavskom Ružinove opitý muž. Na mieste zasahovala polícia, ktorá musela muža z budovy vyviesť. „Muž bol veľmi hlučný a veľmi emotívny," povedala Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia ružinovského miestneho úradu.

12:50 – Parlamentné voľby sa predĺžia do 23.00, týka sa to aj volebného moratória. Dôvodom sú úmrtia členky volebnej komisie vo Veľkom Krtíši a voliča v Banskej Bystrici. Volebné miestnosti tam boli na istý čas zatvorené, a preto sa voľby predlžujú.

V ostatných miestnostiach sa možnosť voliť skončí o 22.00, moratórium však končí až zatvorením poslednej miestnosti. Prieskumy verejnej mienky spred volebných miestností tzv.Exit polly sa tak tiež môžu zverejniť až po 23.00.

 

12:25  Opitý volič napadol predsedu volebnej komisie. Na sociálnej sieti o tom informuje Polícia SR. 48-ročný muž s dvoma promile alkoholu v krvi fyzicky napadol 75-ročného predsedu volebnej komisie. Hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Radko Moravčík povedal, že po incidente muža zadržali príslušníci Mestskej polície. „Následne ho odovzdali príslušníkom PZ, ktorí ho eskortovali na policajný útvar. V súčasnej dobe na prípade intenzívne pracujeme a vykonávame všetky potrebné úkony a opatrenia s cieľom objasniť skutok, ako aj určiť jeho právnu kvalifikáciu,“ dodal Moravčík.

11:55 Viacerí lídri politických strán už svoj hlas hodili do urny. Niektorí zapózovali, iní zas robili selfíčka, odvolila už aj prezidentka.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová preukazuje svoju totožnosť členovi okrskovej volebnej komisie vo volebnej miestnosti vo voľbách do Národnej rady SR v Pezinku, 29.februára 2020.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová preukazuje svoju totožnosť členovi okrskovej volebnej komisie vo volebnej miestnosti vo voľbách do Národnej rady SR v Pezinku, 29.februára 2020. Zdroj: TASR/Michal Svítok

11:40 – V jednej z volebných miestností v Banskej Bystrici zomrel 78-ročný dôchodca, voľby okamžite prerušili, informuje TV Joj. Voliči tam budú môcť voliť výnimočne do 22:30. Predĺži sa aj čas zverejnenia výsledkov.

11:19 – Úmrtie členky volebnej komisie vo Veľkom Krtíši nebude mať vplyv na priebeh volieb. Potvrdila to riaditeľka odboru volieb na ministerstve vnútra Eva Chmelová. Žena zomrela krátko pred otvorením volebnej miestnosti. 

11:12 
– Medzi politikmi, ktorí už odvolili sú Andrej Kiska, šéf OĽaNO Igor Matovič, či Richard Sulík z SaS. Volebný akt majú za sebou aj zástupcovia strany Most-Híd Béla Bugár a Arpád Érsek. Odvolil už aj premiér Peter Pellegrini.

Odporúčané
Viacerí lídri politických strán už svoj hlas hodili do urny. Niektorí zapózovali, iní zas robili selfíčka, odvolila aj prezidentka Viacerí lídri politických strán už svoj hlas hodili do urny. Niektorí zapózovali, iní zas robili selfíčka, odvolila aj prezidentka 29. februára 2020, 11:10

10:48 – Svoj hlas v sobotňajších parlamentných voľbách odovzdal aj bývalý prezident Rudolf Schuster. „Nikdy nevynechám voľby, takže som prišiel. Chcem aj ja to lepšie pre občanov Slovenska, tak uvidíme, čo nám pripravia tí noví, ktorí budú zvolení,“ povedal s tým, že sa dala očakávať agresívna predvolebná kampaň. 


10:24 
 Hlas voliča v parlamentných voľbách bude platný, aj keď bude hlasovací lístok zašpinený, pokreslený či natrhnutý. Musí z neho však byť jasné, ako volič hlasoval. Lístok vloží volič do obálky bez úprav alebo zakrúžkuje preferovaných kandidátov z listiny danej strany. Ak sa volič pri úprave hlasovacieho lístka pomýli, musí vrátiť celú sadu lístkov a komisia mu vydá novú sadu.

10:10 
– Svoj hlas v sobotňajších parlamentných voľbách odovzdali do prenosnej urny aj dve ženy, ktoré si odpykávajú trest v levočskej väznici. „Je to moje právo a rozhodla som sa ho využiť. Bola som voliť aj v prezidentských voľbách. Myslím si, že informácií o kandidátoch som mala dosť, takže som si vedela vybrať,“ povedala jedna z dvojice väzenkýň, ktorá si neželá byť menovaná. „.Môžem povedať, že väčší záujem bol o prezidentské voľby minulý rok,“ skonštatovala členka okrskovej volebnej komisie Eva Ondrušová, ktorá nebola vo väznici s prenosnou urnou prvýkrát.


Na snímke volička vhadzuje hlasovací lístok v obálke do prenosnej volebnej schránky v Ústave na výkon odňatia slobody vo voľbách do Národnej rady SR v Levoči 29. februára 2020.
Na snímke volička vhadzuje hlasovací lístok v obálke do prenosnej volebnej schránky v Ústave na výkon odňatia slobody vo voľbách do Národnej rady SR v Levoči 29. februára 2020. Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

9:13
 V Bratislave riešia problém s priradením obálok s hlasmi zo zahraničia, ktoré nesprávne dodali na jednotlivé okrskové komisie. „Jednotlivým komisiám radíme, aby v taktom prípade vrátili obálky na mestskú časť, lebo tá presne vie, do akej komisie to má byť správne priradené,“ oznámila Okresná volebná komisia Bratislava. 

8:55
– Krátko pred otvorením volebnej miestnosti v okrsku číslo 10 vo Veľkom Krtíši umrela členka volebnej komisie. Pre TASR to potvrdil prednosta Okresného úradu Marián Siekela. „Stalo sa to ešte počas prípravy miestnosti na voľby. Členka komisie, staršia pani, išla na toaletu, pričom odpadla. Privolaný lekár už len konštatoval smrť," uviedol Siekela.
Prípad na mieste prešetruje polícia.

Odporúčané
Zuzana Čaputová: Je koho voliť, musíme sa vzdať ilúzie, že strany kopírujú náš mentálny a hodnotový svet Zuzana Čaputová: Je koho voliť, musíme sa vzdať ilúzie, že strany kopírujú náš mentálny a hodnotový svet 23. februára 2020, 9:25

8:43 – Aj v slovenských väzniciach začali voliť. V 18. slovenských ústavoch na výkon trestu odňatia slobody a v ústavoch na výkon väzby a aj vo väzenskej nemocnici v Trenčíne začali v sobotu väzni voliť. „V piatok sa v slovenských ústavoch nachádzalo celkom 1632 obvinených a 9061 odsúdených, z ktorých právo voliť má 1465 obvinených, 8909 odsúdených, spolu teda 10.374 osôb," povedala hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže Monika Kacvinská.

8:26 V najzápadnejšej obci Slovenska sa voľby začali načas, prvá volička prišla 2 minúty po siedmej. Záhorská Ves mala pred štyrmi rokmi vôbec najnižšiu voličskú účasť z obcí v Bratislavskom kraji. Presne o siedmej otvorili volebnú miestnosť aj v obci Rimavská Baňa v okrese Rimavská Sobota. Pri otvorení, a ani počas prvých minút volieb však volebná komisia nezaznamenala žiadnych záujemcov o odvolenie.

7:00
 – Na celom Slovensku sa práve otvorili všetky volebné miestnosti. V ére samostatného Slovenska ide o ôsme parlamentné voľby v poradí. Stáť budú viac ako 12,6 milióna eur. O priazeň voličov sa uchádza 24 politických subjektov. Voliť môžeš do 22:00. Krátko po desiatej zároveň budú k dispozícii aj prvé predbežné výsledky z exit pollov – volebných prieskumov, v ktorých odpovedajú voliči vychádzajúci z volebných miestnosti. 

Odporúčané
Všetko, čo by si mal vedieť o kandidátkach strán, ktoré sa uchádzajú o hlasy v parlamentných voľbách Všetko, čo by si mal vedieť o kandidátkach strán, ktoré sa uchádzajú o hlasy v parlamentných voľbách 15. decembra 2019, 14:55

Ako voliť?

Po tom, čo sa komisii preukážeš občianskym preukazom a prípadne aj hlasovacím preukazom, dostaneš hlasovacie lístky a prázdnu obálku s odtlačkom úradnej pečiatky obce.  Prevzatie potvrdíš vlastnoručným podpisom v zozname voličov. Podľa zoznamu strán zaregistrovaných na Ministerstve vnútra, by si mal v tohtoročných parlamentných voľbách dostať 25 volebných hárkov s menami kandidátov.

Zo všetkých papierov si vyberieš len jeden hárok so stranou, ktorú chceš voliť - ostatné papiere vyhodíš do pripravenej nádoby na nepotrebné či poškodené lístky.  Nepoužité zoznamy s kandidátmi strán sa nesnaž vyniesť z volebnej miestnosti, hrozí ti totiž pokuta vo výške 33 eur.

Voliť musíš sám (vo výnimočných zdravotných prípadoch s doprovodom) a za oddeleným priestorom, najčastejšie papierovou alebo látkovou plentou. Voličovi, ktorý nevstúpi do takto oddeleného priestoru, okrsková volebná komisia neumožní hlasovať.

4 krúžky 

Na každom hlasovacom hárku sú za sebou vypísané a očíslované mená kandidátov, podľa toho ako sa ich rozhodlo zoradiť vedenie strany či hnutia. Ak do obálky vložíš len čistý lístok, do parlamentu postupujú prví zo zoznamu. Ak si chceš vybrať nejakých špecifických ľudí, ktorých by si rád videl v parlamente, môžeš zakrúžkovať poradové čísla maximálne štyroch kandidátov.

V prípade, že sa v krúžkovaní pomýliš, nič sa nedeje, komisia by ti mala dať novú sadu hlasovacích lístkov. „Aby volič nemusel prezrádzať, na ktorom hlasovacom lístku úpravy vykonával - aby bola zaručená tajnosť jeho hlasovania, všetky hlasovacie lístky hodí do schránky určenej na poškodené alebo nevyužité hlasovacie lístky a okrsková volebná komisia mu poskytne komplet novú sadu hlasovacích lístkov,“ povedala Eva Chmelová.

Domov
Zdieľať
Diskusia