Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. februára 2020, 15:05
Čas čítania 1:06
Tina Hamarova

Počet nakazených koronavírusom raketovo vzrástol. Zo 14-tisíc nakazených v provincii Chu-pej stúpol počet pacientov na 50 000

Počet nakazených koronavírusom raketovo vzrástol. Zo 14-tisíc nakazených v provincii Chu-pej stúpol počet pacientov na 50 000
Zdroj: TASR/AP Photo/Gemunu Amarasinghe
NEWS ČÍNA
Uložiť Uložené

Títo pacienti sa nenakazili za jeden deň. Autority povolili na diagnostiku nákazy používať aj iné metódy, ktoré potvrdili viac infikovaných ľudí.

Presné čísla hovoria, že len vo štvrtok sa počet infikovaných vírusom Covid-19 v epicentre nákazy provincii Wu-chan vyšplhal zo 14 840 prípadov na 48 206. Informáciu od čínskej vlády potvrdili noviny NY Times vo svojich pravidelných aktualizáciách k nákaze. 

Takýto zvrat je výsledkom rozhodnutia čínskych úradov, ktoré po mesiacoch pripustili aj iný spôsob diagnostiky ochorenia. Doteraz sa nákaza vírusom Covid-19 dokazovala len testom nukleovej kyseliny. Vládni experti však priznali, že presnosť takého testu bola len 30-40 %.

Nemocnice mali tiež problém s nedostatkom takýchto testovacích balíčkov –  často sa tak stalo, že aj keď mal pacient podozrenie na koronavírus, lekári ho nemali ako otestovať a poslali ho domov. Iní čakali v nemocniciach na testy aj niekoľko dní a nákaza sa tak šírila ďalej.

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Po novom by mal prítomnosť koronavírusu potvrdiť aj CT sken pľúc, čo snáď urýchli odhalenie choroby a pacienti budú môcť byť čím skôr izolovaní od ostatných.

Obrovský nárast chorých tlačí na čínsku vládu, aby prijala ďalšie opatrenia. Komunistická strana podľa NY Times prepustila zo svojich postov predstaviteľov provincie Chu-pej aj epicentra nákazy mesta Wu-chan. Verejnosť je čím ďalej tým viac znepokojená, aj naďalej sa objavujú informácie, že vláda sa snaží skutočné čísla utajiť a od začiatku si nepriznáva pochybenie pri informovaní o šírení nákazy. 

Odporúčané
Lekár, ktorý aj napriek tlaku zo strany čínskej vlády upozornil na koronavírus vo Wu-chane, zomrel Lekár, ktorý aj napriek tlaku zo strany čínskej vlády upozornil na koronavírus vo Wu-chane, zomrel 7. februára 2020, 6:48
Domov
Zdieľať
Diskusia