Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti ZSSK.
31. decembra 2019, 13:43
Čas čítania 0:00
Sponzorovaný obsah

Si zúfalý z meškania vlaku? Na najrušnejšej trati ťa železnice odškodnia

Si zúfalý z meškania vlaku? Na najrušnejšej trati ťa železnice odškodnia
REFRESHER ZSSK
Uložiť Uložené

Učíš sa žiť efektívne, a potom príde situácia, ktorá ti môže zobrať aj dve hodiny života. Dáme ti tip, ako získať odškodnenie.

Bratislavská Hlavná stanica je počas sviatkov rušné miesto. Najhustejšie je pred tabuľami s odchodmi, kde cestujúci hypnotizujú číslo svojho spoja a nástupišťa, ktoré majú každú chvíľu ohlásiť. Hneď ako sa tak stane, dav sa rozdelí, a časť z neho sa ponáhľa smerom k vlaku.

Ak tu niekto oddychuje, tak na schodoch alebo v čakárni, s vyloženými nohami na svojom cestovnom kufri. V lepšom scenári sú to tí, čo prišli priskoro. Ak sa ocitneš medzi tými, ktorých spoj mešká, železnice ti vyjdu v ústrety. V prípade dlhšieho oneskorenia ti vyplatia odškodné bez ohľadu na jeho príčinu. Toto platí na najviac vyťaženej trati Bratislava - Košice, teda na 32 vlakoch, ktoré na tejto trati premávajú. 

 

120 minút navyše vo vlaku alebo stanici. Čo môžeš robiť, keď máš meškanie?
120 minút navyše vo vlaku alebo stanici. Čo môžeš robiť, keď máš meškanie? Zdroj: TASR

Slovenské železnice každý deň vypravia 1500 vlakov, v ktorých sa za rok vystrieda viac ako 70 miliónov cestujúcich. Pri tak veľkom množstve spojov sa meškaniu niektorých z nich dá zabrániť iba ťažko. Vlaky obsluhujú ľudia a ich plynulá prevádzka často závisí od viacerých nepredvídateľných faktorov. Sú medzi nimi technické problémy, zlé počasie alebo nehody na priecestiach. Niečo sa však predsa len ovplyvniť dá: služby zákazníkom. 

Vrátenie peňazí môžeš začať riešiť po 60 minútach meškania. Ako cestujúci za zdržanie v trvaní 60 – 119 minút získaš naspäť 50 % a pri meškaní 120 a viac minút 100 % zo zaplateného jednorazového cestovného na daný vlak a úsek. SUPERGARANCIA ZSSK ti bude dostupná iba vtedy, ak si lístok kúpiš cez svoje zákaznícke konto ZSSK cez internet v minimálnej sume 3 €. O dôvod viac využívať predaj lístkov v e-shope na stránke ZSSK či cez mobilnú appku. 

Čo môžeš robiť, keď má zdržanie práve tvoj spoj? 

Bez ohľadu na to či študuješ, pracuješ alebo máš prázdniny a kopu voľného času, každý deň musíš robiť rozhodnutia, čo spravíš s 24 hodinami, ktoré máš. Aby si zbytočne nemrhal časom, je pár vecí, ktoré môžeš urobiť ešte predtým, ako vyrazíš na vlakovú stanicu. 

Zisti si aktuálnu polohu vlaku a jeho prípadné meškanie. To ti ukáže vyhľadávač spojenia ZSSK, ako aj mobilná appka Ideme vlakom cez ktorú si môžeš kúpiť lístok online či vyhľadávanie aktuálnej polohy vlakov s interaktívnou mapou. Dobrý zdroj na sledovanie aktuálnej situácie na tratiach je tiež Twitter železníc @zssk_mimoriadne

 

Čo môžeš robiť, keď má tvoj vlak meškanie? Peniaze ti vrátia aj online
Čo môžeš robiť, keď má tvoj vlak meškanie? Peniaze ti vrátia aj online Zdroj: ŽSR

Keď ťa meškanie zasiahne vo vlaku, neostáva ti nič iné, iba sa zmieriť so situáciou. Skrátiť si čakanie môžeš v reštauračnom vozni, ktorý testoval aj foodblogger a jeho jedálny lístok nájdeš napríklad tu. V rámci inovácií sa železnice rozhodli priniesť viaceré novinky. Vyskúšať tak môžeš niekoľko chodov vrátane predjedla a dezertu, najnovšie v ňom môžeš nájsť napríklad Sushi, hovädzie teriyaki alebo gaštanový krém, talianske espresso a remeselné pivo. 

Nezabudni, že vlaky sú vybavené aj bezplatným wifi pripojením, ktoré môžeš kedykoľvek využiť.  

Železnice ti vrátia peniaze za meškanie. Kedy dostaneš 100% sumy lístka?
Železnice ti vrátia peniaze za meškanie. Kedy dostaneš 100% sumy lístka? Zdroj: ZSSK
Ako využiť SUPERGARANCIU ZSSK?
  1. Založ si zákaznícke konto ZSSK.
  2. Kúp si prostredníctvom svojho zákazníckeho konta cestovný lístok v aplikácii Ideme vlakom (Android, iOS) alebo cez e-shop ZSSK.
  3. Vytlačený alebo elektronický cestovný doklad ukáž pri kontrole vlakovému personálu.
  4. V prípade meškania vlaku máš so skontrolovaným elektronickým cestovným dokladom (buď bol nasnímaný vlakvedúcim do prenosného zariadenia, alebo je na ňom odtlačok pečiatky) na supergarantovanej trati (vlaky IC na linke Bratislava – Košice a vlaky RR na linke Bratislava – Žilina) nárok na vrátenie peňazí podľa výšky meškania.
  5. Nárok na odškodnenie si uplatni na tomto linku.

    Žiadosť ti železnice vybavia najneskôr do 30 dní od jej prijatia.
Domov
Zdieľať
Diskusia