Milovníci maku si rozhodne prídu na svoje. Celozrnný závin s makovou plnkou a šťavnatými višňami proste musíš skúsiť.
Makový závin je stará dobrá klasika, ktorú má v obľube takmer každý. My si ho samozrejme trošku ozdravíme použitím celozrnnej múky a panenského kokosového oleja. V náplni rozhodne nebudeme šetriť makom, vďaka jeho obsahu vlákniny (až 20g na 100g), vápnika a rôznych iných potrebných minerálov ako napríklad železo či horčík. Dosladenie je ako vždy na vás, my sme použili stéviu, no môžete zvoliť ľubovoľné sladidlo, ktoré vám vyhovuje. Pusťme sa teda do tejto maškrty.
INGREDIENCIE
na cesto
250g celozrnnej špaldovej múky
100ml mlieka
1 vajce
1 PL kokosového oleja (15g)
1/2 ČL vanilkového extraktu
na náplň
120g mletého maku
150ml mlieka
200g vykôstkovaných višní (použili sme zavárané)
sladidlo podľa chuti (použili sme stéviu)
POSTUP
Vajíčko si metličkou rozšľaháme s tekutým kokosovým olejom a vanilkovým extraktom. Prilejme mlieko a šľaháme znovu.Na záver vmiešame múku a ručne vypracujeme nelepivé cesto (podľa potreby môžeme pridať ďalšiu múku alebo mlieko). Cesto necháme chvíľku postáť a zatiaľ si pripravíme náplň tak, že mak povaríme s mliekom a sladidlom do zhustnutia. Cesto si na pomúčenej doske vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika, natrieme naň makovú náplň, posypeme višňami a zrolujeme. Závin preložíme na plech vystlaným papierom na pečenie a potrieme ho rozšľahaným vajíčkom. Pečieme 25 minút na 180°C. Závin necháme vychladnúť a pred podávaním ho môžeme posypať kokosovou múkou pre cukrový efekt.
Ak sa ti recept podarí, vedz, že sledujeme aj #fitcult na Instagrame. Fotku určite nezabudni označiť naším hashtagom.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 100g
Kalórie: 248
Bielkoviny: 9g
Sacharidy: 32g (z toho vláknina 4g)
Tuky: 10g